Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator acumulatori Plumb-Acid

FlorinHiT

Recommended Posts

Imi cer scuze daca s-a mai discutat despre asa ceva, eu nu am mai vazut.

Ma intereseaza sa achizitionez un incarcator ptr incarcarea unui acumulator de 12v/7,2Ah direct de la bornele acumulatorului auto sau bricheta.

Am folosit anul trecut un incarcator http://www.navomodele-carponizer.ro/carponizer/incarcator-auto-3-in-1-pentru-carponizer/ , si am constatat ca dupa cateva incarcari acumulatorii sau distrus, plus ca un acumulator incarcat la acest incarcator nu tinea cum tinea un incarcator de casa cu circuit de deconectare la incarcare completa.

Pe incarcator de casa scrie 12v/1000mA, putin cam mare ptr acumulator de 12v/7,2Ah iar tensiunea la incarcare ajungea la 14,7 - 14,8V.

Incarcatorul auto 3 in 1 de mai sus, se putea incarca acumulatori Pb-Acid de 12V si baterii Nicd la 6 si 12V. Din cate imi aduc aminte ptr acumulatori Pb-Acid incarca cu 2A si incarca acumulatorul in 2,5-3 ore, fapt ptr care i-am facut vant :)

• Replies 18
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• franzm

3

• Stefan

2

• cristian_draghiescu

2

• FlorinHiT

2

Ceva e putred in Danemarca, deoarece acumulatorii Ni-Cd au alt sistem de incarcare fata de cei cu plumb. Acumulatorii cu plumb se incarca pana la o tensiune constanta, in timp cei Ni-Cd se incarca la curent constant, care ar trebui sa fie 1/10 din capacitatea bateriei timp de 10h (si nu 2-3 ore). 

Revenind la acumulatorii cu plumb, niciodata nu am dat bani pe incarcatoare de acest gen, deoarece se pot construi foarte usor din surse de calculator modificate. Marian are aici pe forum un proiect super fain in care descrie modificarea aproape oricarei surse ATX in sursa reglabila. Eu am construit acel modul cu TL494 pe care Marian il descrie aici: http://www.elforum.info/topic/82737-modificare-sursa-atx-proiect-didactic/ si fac sursa sa dea 14,4 - 14,6 V. Inseriez cu sursa un bec halogen de 12V/100W pentru proiectoarele de ceata, ca sa limitez curentul la inceputul incarcarii, in caz ca bateria este foarte descarcata. Practic bateria poate fi tinuta oricat pe incarcator, in momentul in care bateria este complet incarcata becul se stinge complet si incarcarea se opreste oarecum "natural" prin egalizarea tensiunii bateriei cu cea a incarcatorului... 

De ce vă repeziţi cu "sfaturi" fără să înţelegeţi problema ?E concurs ?...Omul NU ARE NEVOIE DE UN ÎNCĂRCĂTOR DE LA REŢEA.

un incarcator ptr incarcarea unui acumulator de 12v/7,2Ah directde la bornele acumulatorului auto sau bricheta.

Nu-i o soluţie, impune funcţionarea motorului multe oreîn şir şi oricum ar fi necesar şi un control al încărcării.Cred că cel mai corect ar fi construirea unui convertor detensiune de tip "boost", urmat de circuitul propriu-zis desupraveghere a încărcării acumulatorului.

@FlorinHiT iti cumperi o clona, din China, de imax B6 si te-ai incadrar in buget.Varianta sa-l faci iese din buget:- Incarcator auto universal pentru laptop 80W = 37 lei- Montaj incarcare acumulator = 25 lei. (Diy)

Se poate si modifica pentru tensiunea necesara. A propos, ati incercat sa încarcati bateria pe o sursa de laborator? Care este tensiunea de încarcare necesara pt. 0,1C; 0,2C? Poate sa difere usor, functie de tehnologia de fabricatie.