Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator acumulatori Plumb-Acid


Recommended Posts

Imi cer scuze daca s-a mai discutat despre asa ceva, eu nu am mai vazut.

 

Ma intereseaza sa achizitionez un incarcator ptr incarcarea unui acumulator de 12v/7,2Ah direct de la bornele acumulatorului auto sau bricheta.

Am folosit anul trecut un incarcator http://www.navomodele-carponizer.ro/carponizer/incarcator-auto-3-in-1-pentru-carponizer/ , si am constatat ca dupa cateva incarcari acumulatorii sau distrus, plus ca un acumulator incarcat la acest incarcator nu tinea cum tinea un incarcator de casa cu circuit de deconectare la incarcare completa.

Pe incarcator de casa scrie 12v/1000mA, putin cam mare ptr acumulator de 12v/7,2Ah iar tensiunea la incarcare ajungea la 14,7 - 14,8V.

Incarcatorul auto 3 in 1 de mai sus, se putea incarca acumulatori Pb-Acid de 12V si baterii Nicd la 6 si 12V. Din cate imi aduc aminte ptr acumulatori Pb-Acid incarca cu 2A si incarca acumulatorul in 2,5-3 ore, fapt ptr care i-am facut vant :)

Link to comment
  • Replies 18
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ceva e putred in Danemarca, deoarece acumulatorii Ni-Cd au alt sistem de incarcare fata de cei cu plumb. Acumulatorii cu plumb se incarca pana la o tensiune constanta, in timp cei Ni-Cd se incarca la curent constant, care ar trebui sa fie 1/10 din capacitatea bateriei timp de 10h (si nu 2-3 ore). 

 

Revenind la acumulatorii cu plumb, niciodata nu am dat bani pe incarcatoare de acest gen, deoarece se pot construi foarte usor din surse de calculator modificate. Marian are aici pe forum un proiect super fain in care descrie modificarea aproape oricarei surse ATX in sursa reglabila. Eu am construit acel modul cu TL494 pe care Marian il descrie aici: http://www.elforum.info/topic/82737-modificare-sursa-atx-proiect-didactic/ si fac sursa sa dea 14,4 - 14,6 V. Inseriez cu sursa un bec halogen de 12V/100W pentru proiectoarele de ceata, ca sa limitez curentul la inceputul incarcarii, in caz ca bateria este foarte descarcata. Practic bateria poate fi tinuta oricat pe incarcator, in momentul in care bateria este complet incarcata becul se stinge complet si incarcarea se opreste oarecum "natural" prin egalizarea tensiunii bateriei cu cea a incarcatorului... 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines