Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tensiune pe fir izolat si neconectat


Guest Bogdan Cimpoesu

Recommended Posts

Guest Bogdan Cimpoesu

Am 3 fire de 2.5mm Cu litat de 2 metri intr-un copex de 16.

Daca conectez unul dintre ele(doar unul) intr-o priza pe faza apare tensiune si pe celelalte 2 (in ambele capede). Verificarea o fac cu creionul de tensiune.

Cablul este liber, nu l-am perforat cu nimic, firele au izolatia cu care vin si nu sunt deteriorate.

 

Acelas comportanemt il am peste tot in apartament unde am incercat sa schim reteaua electrica (inca neconectata), pe fire mai lungi, mai multe per copex, litat sau masiv, etc; insa primul exemplu este cel mai simplu cu cablu care sigur nu este deteriorat in vre-un fel.

 

in prizele vechi din apartament (fire Al) nu apare tensiune pe ambele fire ci doar pe unul.

 

Care este cauza? Care ar fi solutiile? Este pericolos? Pot lega firele la panou/prize daca se intampla fenomenul acesta?

Link to comment
  • Replies 22
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest Bogdan Cimpoesu

Cablurile sunt intacte si nedeteriorate pe copexul de 2m ( Le-am scos din copex si le-am verificat).

 

Comportamentu asta se intampla si pe 3 copexuri de ~10m, cate 5/7 fire fiecare. Probabil se intampla pe toate din apartament dar doar astea 4 le-am verificat.

Link to comment
Guest Bogdan Cimpoesu

@manolo: Am bagat unul din cele 3 fire in o priza. Nu este cablu cu 3 fire ci sunt 3 fire separate trecute prin acel copex. Nu sunt lipite/topite intre ele.

Link to comment

Conductoarele, fiind apropiate, se comporta ca armaturile unui condensator. Conductorul alimentat induce o tensiune si in celelalte.

Daca, in loc de creionul de tensiune, folosesti un aparat de masura vei constata ca nu apare nici o tensiune intre conductoare.

Link to comment
Guest Bogdan Cimpoesu

Adica e ok sa continui legaturile desi exista fenomenul acesta si sa leg firele in tablou/prize?

Se poate face ceva ca sa elimin efectul asta?

De ce in prizele vechi pe fir de aluminiu nu apare?

Link to comment

In general electricenii folosesc lampa de control,soneria(diverse modele) si mai putin creionul de tensiune ,in realizarea unei instalatii noi.Sper ca ai fire cu trei culori,si nu uita faza in stinga in prize si faza in intrerupatoare.

Link to comment

Din acest motiv, creionul de tensiune nu este echipamentul ideal pentru asa ceva, uneori se obtin rezultate false. Aveti grija si la proba cu becul, ce si cum verificati. Proba cu becul ce au mentionat colegii mai sus, ajuta sa va dati seama daca pe un conductor este intr-adevar faza sau nu. Insa pentru aceasta verificare becul trebuie sa fie legat si la nul. La proba cu becul, faptul ca acesta nu se aprinde, nu inseamna ca niciunul din conductori nu poate curenta, ci poate sa insemne de exemplu lipsa nulului (putand exista faza pe celalalt conductor). Cand dati recomandari unor incepatori, explicati-i exact ce si cum sa faca si pentru ce, ca sa stie ce face.

 

Colegul PINTI a explicat din ce motiv apare acest fenomen. Cat timp un conductor nu este legat la nul / impamantare si se afla langa un conductor care este legat la faza, este normal sa apara acest fenomen. Chiar si cu un multimetru se pot masura in astfel de cazuri tensiuni, pentru a putea masura valoarea reala (zero) ar trebui un multimetru care are si mod de functionare cu impedanta redusa.

 

Echipamentul ideal pentru astfel de verificari ar fi un tester cu 2 poli (vezi imaginea atasata), care indica existenta fazei chiar si in cazul in care lipseste nulul (comparabil cu creionul de faza), dar care are si mod de functionare cu impedanta redusa (comparabil cu becul).

post-197530-0-06142600-1471774415_thumb.jpg

Link to comment
Guest Bogdan Cimpoesu

Multumesc de raspunsuri. Voi cauta un mutimetru cu sonerie/impedanta redusa ca sa verific tensiunea pe fire.

 

@Nostalgic: firele fiind in copex nu pot influenta distanta dintre ele.

@monolo: firele sunt in 3 culori. In intrerupatoare am pregatit si null si faza. Pentru cablurile de becuri noi am dus 3 fire de la intrerupator. Pentru cablurile cele vechi de bec din apartament (incerc sa sa nu sparg tot) voi incerca din doza sa schimb legaturile ca sa preiau null-ul din noile fire din doza si sa folosesc cele 2 fire de Al vechi din intrrupator pe post de null si faza pana in doza. De acolo va merge pe firele vechi pana in bec. M-am gandit sa nu sparg si pentru ele. Daca cedeaza la un moment dat le schim atunci.

 

Voi continua cu montarea prizelor si intrerupatoarelor. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines