valahul Posted August 17, 2016 Share Posted August 17, 2016 (edited) Buna la toata lumea. Am achizitionat o statie de amplificare Memorex SA 404S. La achizitionare nu am putut sa o verific, ajungand acasa am vazut ca unul din canale nu functioneaza. Am ceva cunostinte de electronica si as vrea sa o repar. Problema e ca nu vad ce ar putea fi defectul. Am remarcat in schimb ca o rezistenta de langa final, care este un STK 4853 se incalzeste tare imediat si frige. La fel si condensatorul de langa ea, cel cu banda neagra in poza. Ar putea avea cineva idee care ar fi baiul? Mersi. Edited August 17, 2016 by valahul Link to comment
zal Posted August 17, 2016 Share Posted August 17, 2016 Rez aia, cu dioda zener de lîngă ea şi cond formează un stabilizator, e normal să frigă că atîta i-a dus capul să facă acolo. Nu ea e problema amplifului ci STK-ul final, greu de găsit original. Link to comment
valahul Posted August 17, 2016 Author Share Posted August 17, 2016 Asta o fi ok? http://electronicservice.shopmania.biz/cumpara/stk4853-sanyo-303418 Link to comment
modoran Posted August 17, 2016 Share Posted August 17, 2016 Nu cred ca e original, nu ai decat sa-l cumperi si sa testezi daca rezista, unele clone sunt mai rezistente decat altele, depinde cum le-a facut chinezul. Link to comment
zal Posted August 17, 2016 Share Posted August 17, 2016 Sau caută pe cel mai mare din familie, o fi mai rezistent - STK4913. Link to comment
valahul Posted August 17, 2016 Author Share Posted August 17, 2016 Mersi baieti. O sa il iau pe asta mai puternic, STK4913, de aici - http://electronicservice.shopmania.biz/cumpara/stk4913-sanyo-1929809 . Sper sa fie intergratul, sa nu fie ceva rezistenta arsa sau mai stiu io ce. Link to comment
mircea888 Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 Daca urmaresti schema interna a integratului poti verifica tranzistorii finali, de obicei la ei se gaseste problema. Canalul care nu merge scoate tensiune continua pe iesire? verifica asta http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/41620/SANYO/STK4913.html Link to comment
zal Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 Sper că verdictul a fost dat măcar în urma unor verificări sumare, altfel ar fi de rîs să fie o lipitură rece sau o mufă de ieşire stricată. Dacă are mufă jack de căşti cu decuplarea ieşirilor de difuri, poate fi şi aceea o problemă. Înainte de montarea noului integrat să se verifice rez de pe lîngă, să se schimbe şi cond ofiliţi, eventual rez aia fierbinte cu una de putere mai mare care să meargă mai rece. Link to comment
valahul Posted August 18, 2016 Author Share Posted August 18, 2016 (edited) Mersi mult de tot baieti pentru sfaturi. Sper sa imi fac timp azi sa ma ocup un pic de ea. Verificari am facut mai mult vizuale, mai pus mana pe cate o piesa, etc. In schimb ce am remarcat este faptul ca vu-metru cu leduri merge doar pe canalul bun, chiar daca nu sunt conectate difuzoarele. Pe celalalt canal sunt stinse in permanenta. Edited August 18, 2016 by valahul Link to comment
adydep Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 (edited) Integratul hibrid STK4853 poate fi decapsulat și reparat,după cum am prezentat eu în topicul "Probleme cu amplificator STK0039"(mi-e greu să pun link în acest moment,am postat de pe tel).Decapsularea se face cu o șurubelniță lată,dreaptă,introdusă între capsula de plastic,și plăcuța de cablaj,în dreptul terminalelor,cu atenție :96Dacă sunt distruse tranzistoarele finale,se montează alte tranzistoare pe radiatorul integratului hibrid.Dacă sunt afectate alte componente,reparația se face direct pe "cablajul" hibridului.Dacă aveți var.originală,în interior rezistențele sunt realizate în tehnica straturilor groase,iar tranzistoarele de mică putere au cristalul de siliciu la vedere.Dacă aveți var.clonă,veți găsii în interior rezistențe și tranzistoare smd lipite cu cositor.În toate cazurile cristalul de siliciu al finalilor este situat pe un "postament",care reprezintă colectorul. http://www.elforum.info/topic/85262-probleme-cu-amplificator-stk-0039/?p=1413302 Edited August 18, 2016 by ratza Am adăugat linkul la care se face referire Link to comment
Mircea Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 O rezistenta de putere mai mare va functiona la fel de calda precum cea existenta. Motivul este ca tot aceeasi putere se disipa, sa nu credeti ca volumul putin schimbat face vreo diferenta semnificativa. Va avea viata mai lunga insa. Link to comment
valahul Posted August 18, 2016 Author Share Posted August 18, 2016 Multe multumiri baieti pentru ajutorul dat. La fiecare pentru timpul si sugestiile date, care toate mi-au fost utile. Sunt chestii bine de stiut. Azi am avut un pic de timp si m-am ocupat de statie. Tot cautand pe acolo am dat de doua sigurante fuzibile in spatele unor cabluri. Initial am crezut ca sunt pe 220, dar am zis sa le scot si sa le masor. Surpriza, una din ele era dusa. Dupa ce am inlocuit-o, merge si canalul defect. Acum merge struna. Acum am o alta problema unde as avea nevoie de ajutorul vostru. Pe spatele statiei se specifica: SPEAKERS CAUTION - USE 8 - 16 OHM SPEAKER. Problema mea este ca toate boxele mele sunt pe 4 si 6 ohmi. Risc ceva folosindu-le? Sau sa iau de 8? Mersi din nou. Link to comment
adydep Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 (edited) Dacă montați boxe de 4 sau 6 ohm,riscați să distrugeți finalul,adică STK4853.Aceste boxe pot fi folosite numai la volum moderat;doar atât.Siguranța întreruptă se află serie cu difuzorul pe canalul respectiv;ea nu s-a ars degeaba,ci în urma scurtcircuitării ieșirii,sau a folosirii unei boxe de impedanță mică,la volum mare. Edited August 18, 2016 by Andrei Tabacaru Link to comment
valahul Posted August 18, 2016 Author Share Posted August 18, 2016 E clar. Mersi. O sa iau niste boxe de 8 ohmi pentru ea cand voi prinde o ocazie. Link to comment
Recommended Posts