Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Senzor de ploaie, idei..


Guest

Recommended Posts

Locatie: fixa, nu auto.

 

Am nevoie sa stiu cand ploua. Nu cat de tare, dar nici eronat.

Pentru inceput m-am gandit si eu la "senzor de ploaie-arduino"

Dar cati dintre voi l-au pus intr-o aplicatie, si cati au constatat oare ca in fiecare dimineata senzorul crede ca ploua ?

 

Sa fac cu prisma...ar fi o idee, dar ma tem ca roua il afecteaza si pe el roua sau bruma, ori condensul.

 

Ce idei au mai ramas.. ?

 

 

 

La sectiunea "Cum se face" se posteaza doar tutoriale... 

Edited by Guest
Link to comment
  • Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Electrozi sub formă de sită destul de fină,  să capteze și picăturile mici de ploaie, dar suficient de rară încât să nu fie afectată de roua de dimineață. Deci doi electrozi dispuși ,,în aer,,....fără suport plan care să condenseze și să acumuleze roua.Plasarea cu o anumită înclinare ar permite scurgerea condensului și nu ar permite infiltrarea picăturilor de rouă între electrozi.

Link to comment

buna ideea..

eu ma gandeam la o palnie... ingustez palnia in partea de jos, cat sa poata picura...si pun doi electrozi acolo la aproximativ 5mm sa citesc daca se strange apa.

ideea ta pare mai rapida. dar cred ca are si ea o mica problema. nu stiu cat de repede se re-armeaza...daca ramane vreo picatura "lipita" intre electrozi, trebuie asteptata sa se evapore...

trebuie testat, poate gresesc.

Link to comment

Arduino? De ce arduino când un astfel de montaj se poate face analogic cu câteva tranzistoare sau AO?

Ideea cu pâlnia pare a fi cea mai buna cu condiția ca morișca sa fie într-un spațiu închis pt a nu da indicații false din cauza vântului, deși s-ar putea totuși să fie păcălită și dimineața din cauza acumulării de rouă/condens ce se scurge prin pâlnie.

Cumva eu tot pe ideea asta aș merge: un plan înclinat de pe care să se scurgă apa într-o cupă, dar care să nu reacționeze decât dacă s-a acumulat o anumită cantitate de apă și care să se verse când se lasă în jos.

Edited by anonimus
Link to comment

Senzorii despre care vorbiti, sunt ca sa masori cantitatea de apa. Eu nu vreau decat sa stiu daca ploua.. (se inchide un geam, trapa)

De ce microcontroler ? Pentru ca proiectul face parte din altceva..logic. E doar partea unui senzor..care-l pun direct pe o intrare analogica fara AO alte chestii.

O sa merg pe ideea cu palnia, si doi electrozi. La intrare in palnie trebuie neaparat o plasa, antifrunze.., si probabil un supraplin.

Dar oare cat de mica pot s-o fac incat sa capteze ceva... O fi suficient un diametru de 30mm palnia ?... cam mic, nu ?...

Edited by Guest
Link to comment

Senzorii despre care vorbiti, sunt ca sa masori cantitatea de apa.

Ei, lăsați, că poate om ști și noi ce e ăla un pluviometru, dar părea cea mai bună soluție pentru a nu reacționa și la rouă, condensul din perioadele cețoase etc.

Bagă amice doi electrozi în jgheabul de la streașină ...și gata. Când e apă în jgheab, plouă!

Edited by anonimus
Link to comment

ca sa dea device-ul ala un impuls, are nevoie de aproximativ 30 picaturi, dupa cum stim ploaia incepe cu picaturi rare. si tocmai in senzor nu ajunge. dar pana la detectie e ud in casa... ar trebui undeva la vreo 5 picaturi. poate nu stiu eu, dar poate la 5 picaturi pluviometrul sa comute...nu stiu...

am incercat chestia asta, dar e cam un esec.

am avut si ajutoare, pe Atmel :)

 

Video just for fun :)

Edited by Guest
Link to comment

Încearca sa cantaresti cumva, prin devierea picaturilor de pe o suprafata unsa cu o vaselina sau ceva ce nu retine apa sa lunece repede undeva .

Aveam un anemometru, ce avea si senzor de masurare a apei de ploae, si acea palnie era „unsa ”de fabrica cu ceva ca nu statea veac picatura de apa .

masurarea o facea cred ca prin  cantarire altfel nu inteleg cum stia la fix cat o plouat /metru patrat daca acea palnie avea 10/10 cm 

Edited by pop_ady44
Link to comment

da. se pare ca doar cu sistemul de mai sus poti face ceva.

orice-as face, cand va aburii pe acolo, o ia razna. in afara de sistemul cu triunghiul ala...o sa incerc sa caut poate gasesc de cumparat (in tara), daca nu...ma gandesc sa-l fac din tabla de cupru sa pot sa o cositoresc... sau placute de PCB. :)

Edited by Guest
Link to comment

... acea palnie era „unsa ”de fabrica cu ceva ca nu statea veac picatura de apa

Teflon

Sunt mai multe posibilitati care se pot combina pt siguranta:

- dispersia/reflexia luminii pe picaturile de apa în cadere sau cazute pe o suprafata (ca la detectoarele de fum). Din cauza condensului suprafata trebuie încalzita. Se foloseste la automobile.

- masurarea caldurii de evaporare (seamana cu anemometrul cu fir cald). Este ajutat si de faptul ca, de regula picaturile de ploaie sunt mai reci decât aerul de la sol. Poate indica si daca se modifica intensitatea ploii.

- umidometru rezistiv, etc.

Edited by franzm
Link to comment
Guest andreyfitza

Ai doua variante:

 

1. Senzor de umiditate DHT11. Gasesti si librarie facuta pentru el. Romania nu are un climat cu umiditate  ridicata. Trebuie doar sa calibrezi senzorul (sa stii cu aproximatie la ce umiditate ploua).

 

2. Poti sa realizezi urmatorul cablaj (textolit, marker, clorura feerica). Apoi urmaresti sa ai un High pe pinul de la Arduino.

http://img.dxcdn.com/productimages/sku_228260_3.jpg

Edited by andreyfitza
Link to comment

nu stiu...posibil ca inainte sa ploua sau chiar in momentul ala..sa creasca brusc umiditatea...o sa pun un loger pe un senzor de umiditate, sa capturez putin situatia..

poate am noroc sa fac ceva cu asta...

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines