Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

NAP 250 reloaded


Guest viobio

Recommended Posts

Guest viobio

Pentru ca vreau sa-mi pierd timpul cu ceva ,vreau sa ma joc cu schema amplificatorului NAP250,antica si de demult,prin anii 90 am facut citeva amplificatoare cu semiconductorii care se gaseau atunci,am reparat si citeva ampuri originale .

Din nostalgie,pentru acele vremuri vreau sa constuiesc un amp dar cu componente moderne,am modificat si partea finala ,pentru tranzistori complementari.

Ca final vreau sa folosesc tranzistori TermalTrack NJL3281D/NJL1302D ,diodele care sunt in capsulele tranzistorilor vor fi folosite in circuitul care regleaza curentul de repaos.

Valorile de pe schema nu sunt battue in cuie.

In etajul diferential as folosi un tanzistor dublu - SMD BC846 AS-7.

Ce tranzistori as pune in amp:

T1 BC550

T2 BC560

Sau BC846 AS-7

T3 MPSA06

T4 MJE350

T5 MJE340

T6 BC550

T7 BC560

T8 MJE15032

T9 NJL3281D

T10 MJE15033

T11NJL1302D

 

 

Cine se baga sa proiecteze un cablaj imprimat ,daca sunt doritori ,interesati de acest amp,pot pune la dispozitie 14 cablaje imprimate ( pentru 7 ampuri) ,cablajele le dau gratis .

 

Sa stearga cineva un topic ,nu stiu de ce a plecat cu ecou .

post-176980-0-86116100-1471262943_thumb.jpg

Edited by viobio
Link to comment
  • Replies 29
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Eu as inlocui totusi partea de bias cu o superdioda, chiar daca ai finali thermaltrack, sau macar as pune semireglabilul paralel pe o dioda.

Am patit zilele trecute la un semireglabil multitura, de calitate, cumparat din Farnell (50 buc), ca in timp ce reglam biasul sa se intrerupa de cursor, nu stiam de ce crestea usor biasul si apoi a revenit la minim...

Nu se mai regla biasul la montaj, mi-a luat 15 min sa ma conving ca trimmerul s-a intrerupt, incapatinarea ma determina sa cred ca s-a intimplat altceva si in final am dat trimmerul afara de pe placa si l-am masurat, arata 470 ohmi, insa cursorul era "in aer".

In aceasta schema, intreruperea cursorului semireglabilului ar da instant biasul la maxim, cu consecinte grave.

 

Iata un exemplu de bias bun cu diode, semireglabilul l-as alege de 250 ohmi:

 

Posted Image

Edited by Guest
Link to comment

Pentru ca vreau sa-mi pierd timpul cu ceva ,vreau sa ma joc cu schema amplificatorului NAP250,antica si de demult,prin anii 90 am facut citeva amplificatoare cu semiconductorii care se gaseau atunci,am reparat si citeva ampuri originale .Din nostalgie,pentru acele vremuri vreau sa constuiesc un amp dar cu componente moderne,am modificat si partea finala ,pentru tranzistori complementari.Ca final vreau sa folosesc tranzistori TermalTrack NJL3281D/NJL1302D ,diodele care sunt in capsulele tranzistorilor vor fi folosite in circuitul care regleaza curentul de repaos.Valorile de pe schema nu sunt battue in cuie.In etajul diferential as folosi un tanzistor dublu - SMD BC846 AS-7.Ce tranzistori as pune in amp:T1 BC550T2 BC560Sau BC846 AS-7T3 MPSA06T4 MJE350T5 MJE340T6 BC550T7 BC560T8 MJE15032T9 NJL3281DT10 MJE15033T11NJL1302DCine se baga sa proiecteze un cablaj imprimat ,daca sunt doritori ,interesati de acest amp,pot pune la dispozitie 14 cablaje imprimate ( pentru 7 ampuri) ,cablajele le dau gratis .Sa stearga cineva un topic ,nu stiu de ce a plecat cu ecou .

Asta nu e schema de la Naim NAP 250.O mai suna la fel ? Edited by UNIX
Link to comment
Guest viobio

Asta nu e schema de la Naim NAP 250.O mai suna la fel ?

Pai eu nu vreau sa se auda la fel ,am si spus de la inceput ca "vreau sa-mi pierd timpul".
Link to comment
Guest viobio

Vezi ca NAP 250 are alimentare stabilizata

Stiu,la inceputul topicului am si scris ca,prin anii 90 am reparat citeva originale,ca fapt divers,soundul este mai bun fara alimentarea stabilizata,totusi ...acea alimenrare are si ea jmecheria ei ,partea mai grea este cea cu reglajul,ma refer la reglajul la supracurent,daca este reglata aiurea ,la virfuri de putere se blocheaza sursa.Mai are o chichita ,pe care o cunosc doar citiva,chichita care influenteaza functionarea cit mai corecta a etajului fi al;este legata de tensiunile de alimentare.
Link to comment
Guest viobio

Probabil al mic, Nait 5i.

A fost un NAP250DR ,DR vine de la sursa stabilizata.Intradevar radiatorul este cam mic ,dar nimeni nu asculta la puteri de 2x30..35w in casa,e greu sa-l bagi in protectie termica,la acea auditie a fost "dat tare" ,cald in show room,incinte la care impedanta scadea la 2,8 ohmi,timp indelungat la putere mare.Cine doreste discoteca in casa ,sa foloseasca un P.A.
Link to comment

4xVbe -diferenta pentru un bias corect.

Eu am desenat numai 3, doar ca sa se inteleaga ideea semireglabilului.

Imi mentin sfatul cu imbunatatirea circuitului de bias, ar fi pacat ca cineva sa se apuce de cablaj, iar schema sa aibe acel "design flaw".

Daca sint  doar 2 finali, as recomanda ca diodele din el sa fie lasate "libere" pentru compensare independenta fata de reglajul de bias iar semireglabilul sa fie pus pe pe una dintre diodele de pe cablaj.

Se poate aprofunda si o superdioda mai complexa, in care cele 2 diode din trz finali sa fie introdise in divizorul B-C al tranzistorului superdioda, dar cred ca s-ar complica inutil, multora va placea simplitatea schemei.

 

O schema foarte asemanatoare era si in revista Tehnium, si eu am facut acel etaj final din Tehnium si am fost foarte multumit de rezultate la acea vreme, asta si pentru faptul ca erau destul de greu de gasit tranzistori complementari cu parametrii asemenatori, pentru un etaj final full-simetric cap coada.

Acest model de amplificator, are un sunet aparte, un pic diferit fata de un full simetric, poate de aia unor audiofili, le place, NAP 250, este un amplificator foarte apreciat de audiofili, din ceea ce am citit.

Edited by Guest
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines