Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

filtru toroidal

Guest pmarian

Recommended Posts

Guest pmarian

Salut.Imi cer scuze daca postul nu l-am incadrat la sectiunea care trebuia, nu am stiut unde.Am un filtru toroidal. Inductanta este de 1mH (toleranta de 15%, masurata la 1KHz).Rezistenta : 60 m ohmi max.Curentul nominal : 1A max.Tensiunea de lucru : 260V max.Dimensiuni maxime : diametrul extern 21mm max, inaltimea torului max 9mm.Greutate : 10g circa.Despre tor stiu ca e din ferita.Acuma, avand aceste date eu trebuie sa calculez de cata sarma am nevoie : diametrul firului folosit si numarul de spire.Va rog foarte mult sa ma ajute cineva. Multumesc foarte mult anticipat.Bafta la toti.

• Replies 5
  • Created
  • Last Reply
Guest mister_rf

Un material ce cuprinde toate etapele de calcul gasesti aici: http://ece-www.colorado.edu/~pwrelect/book/slides/Ch13slide.pdf.

Totusi tie iti lipseste un parametru important: Al =relatia dintre inductanta unui miez si numarul corespunzator de spire, iar acest parametru depinde de tipul de ferita utilizat... 8)

Numarul de spire N , pentru o inductanta data L si un material cu un anumit Al

este:

N = radical din( L / AL )

Sa inteleg ca vrei sa-l rebobinezi. Pt noua inductanta trebuie sa determini cati nH/spira*2 (inductanta specifica) are torul, ceea ce este usor avand valoarea inductantei pt bobinajul actual (nu-ti mai ramane decat sa-l desfaci si sa-i numeri spirele).In ceea ce priveste diametrul sarmei cred ca daca vei lua 3,5A/ mm*2 este suficient. Daca rezulta un diametru prea mare pentru a fi usor de bobinat poti folosi 2 sarme in paralel, cu diametru mai mic.

Guest pmarian

Am gasit despre tor :d=20mmd=10mmh=7mmAL=2130 nHAcuma fac n=radical [0,001 / (2130*10 la -9)]=21.66 . Rezulta ca infasurarea mea trebuie sa aibe 22 de spire.Tin cont de corespondenta 3.15A - 1mm*2Pentru un curent de 1A rezulta ca imi trebuie 0,28 mm*2 => diametrul firului de 0.58 mmAm facut corect calculele? Multumesc celor ce s-au gandit la problema mea.Bafta la toti.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines