Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandari de realizare in fizic a PCB-urilor

Guest Mircea Dima_253706

Recommended Posts

Guest Mircea Dima_253706

Proiectez cablajele in Proteus, de obicei dubla fata.

As avea nevoie sa ma sfatuiti ce executanti sa aleg pentru PCB-uri, atat home made cat si industrial.

Timpul de executie este mai critic decat costul.

Multumesc!

PS. Daca nu asta e categoria in care pot obtine cele mai bune raspunsuri, o sa va mai rog sa ma directionati catre categoria corespunzatoare.

• Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• puriu

1

Popular Days

Top Posters In This Topic

Guest dragos408

In procesul de productie cel mai scump e tooling-ul, de aici si preturile mari pentru cantitati mici prin Europa (in regim prototype). In categoria tooling intra filmele (pentru cupru top si bottom, soldermask top si bottom, etc.). Odata ce filmele sunt pregatite costurile sunt destul de mici.

Sunt fabrici prin China care executa PCB-uri decente din punct de vedere calitativ la preturi mici. Ei asteapta mai multe comenzi si pun placi de la mai mult clienti in acelasi panel. Puteti cauta pe Google, o sa gasiti multe site-uri care se ocupa cu asa ceva. Uneori e mai scump transportul decat placile. China ar fi cea mai ieftina varianta.

Eu comand placi pentru firma in Germania fiindca avem nevoie de calitate, insa preturile sunt foarte mari. Iti dau un exemplu pentru 5 PCB-uri comandate acum cateva zile:

-- 230 euro pentru tooling

-- 50 euro pe bucata (250 total)

-- 60 euro pentru teste 

-- 25 euro livrare 

-- plus 19% TVA (in jur de 100 euro)

In total peste 660 euro pentru 5 PCB-uri 70x70 mm.

In China sunt oferte cu 10 euro pentru 10 PCB-uri de 100x100 mm. Cat despre realizarea placilor acasa, eu cred ca nu are rost sa te complici.

Guest Mircea Dima_253706

Multumescs pentru raspunsuri,Lucrez deja cu PCB Electra. Calitatea este suficienta pentru ce am eu nevoie si preturile sunt bune. Am nevoie de timpi de livrare mai mici.