ingisan Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Salutare tuturor! Va cer sfatul in privinta reconditionarii si etalonarii unui batran MAVO1. Am achizitionat de curand 2 aparate mavo 1 - unul figurand in anunt ca defect iar celalalt ca functional. Aparatul "functional" functioneaza destul de bine pe masuratori de tensiune atat pe alternativ cat si pe continuu. Pe scala de 30 V aparatul indica bine pana la valoarea de 20v , dupa 20 v acul urca foarte lent si comparand cu alte 2 multimetre digitale la o valoare de tensiune de pe sursa de 30v , pe scala aparatului se citesc undeva la 26 - 27 v. O alta problema e legata de masurarea rezistoarelor, microampermetrul sta la maxiumul scalei indiferent de valoarea rezistentei de masurat sau gama de masura dar doar atunci cand este conectat un rezistor in circuit. Link to comment
dan cod Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Mavo 1 e foarte simplu deci nu trebuie sa ridice probleme la depanat.Schema deasemeni exista Link to comment
doru3160 Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Eu le stiam de MAVO 2,dar cel mai bine pune cateva poze ca sa stim despre ce vorbim.In tot cazul,sa nu te astepti la mari performante. Precizia maxima o s-o obtii in jurul valorilor reprezentate pe scala aparatului undeva la mijlocul ei.Pe capete,cu cat instrumentul propriu zis e mai sarac cu duhul,cu atat abaterile vor fi mai mari,ori la capitolul asta n-a fost prea stralucit,a fost mai mult cu scop didactic,sau interventii nepretentioase(indicatii cantitative si mai putin calitative).Daca ne referim la schema MAVO 2 e destul de simpla,si o masurare a tuturor componentelor n-ar trebui sa-ti rapeasca prea mult timp.In felul asta eviti alergatura dupa o componenta imbatranita,dusa de pe valoare care va face ca aparatul tau sa indice balarii. Link to comment
ingisan Posted July 27, 2016 Author Share Posted July 27, 2016 Da schema e foarte simpla ,sunt 2 rezistoare semireglabile bobinate la care s-a umblat si nu reusesc sa gasesc pozitia setata initial din fabrica.Dupa ceva masuratori am constat ca rezistorii sunt in parametrii normal,am schimbat doar electroliticul de pe microampermetru. Link to comment
ingisan Posted July 27, 2016 Author Share Posted July 27, 2016 (edited) http://imgur.com/a/NyZev Cei 2 semireglabili in cauza. Edited July 27, 2016 by ingisan Link to comment
doru3160 Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Nu ajuta la nimic acea poza,nimeni nu-ti poate spune o pozitie anume la acele rezistente reglabile(de altfel,acelasi model ca la MAVO35).Trebuie facuta reetalonare,daca te bizui si ai si cu ce.Poti incepe cu R10 regland indicatie maxima pe scala de 50uA,cand pe intrare ai 50 uA .In functie de ce posibilitati ai,poti reusi reglajul,sau nu.Dupa aia treci pe domenii.Repet,nu cauta perfectiunea la acest model,au fost bune pt acele vremuri,dar nu erau nici atunci ravnite,erau folosite doar cand nu era nimic altceva la indemana.Acum,in vremurile noastre, depinde cu ce le compari.Experienta la asa ceva nu am(spre deosebire de MAVO 35 in care am umblat de m-am plictisit la vremea lor),nu m-am invrednicit sa umblu in ele,si nici n-am pastrat unul macar de samanta,am avut cateva care au fost casate. Link to comment
ingisan Posted July 27, 2016 Author Share Posted July 27, 2016 Multumesc pentru indicatii. Nu am pretentii prea mari de la multimetre, vreau doar sa le fac functionale mai ales ca sunt o parte "lipsa" a copilariei mele.Le-am gasit intamplator la vanzare , la un pret modic si vreau sa le adaug colectiei mele de vechituri si de ce nu sa le utilizez ocazional.Aparatul arata foarte bine la interior, lipiturile sunt ok, cam tot ce am verificat se incadreaza in limita de toleranta.O sa incerc reetalonarea dupa un instrument digital. Link to comment
Recommended Posts