Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificator Yamaha CX-70


Guest dany67

Recommended Posts

Guest dany67

Salut, am o intrebare va rog, ma sacaie de mult timp, aparatul din titlu se incinge prea mult, cred eu, pur si simplu frige la cateva ore de functionare.Si are consum mic, 30W.L-am desfacut, si traful e vinovat de caldura, am gasit si multe suduri reci, daca caldura e cauza...e normal temperatura asa mare?Sau ceva nu este in regula, cond filtraj?Multumesc, poate cineva stie daca e normal, sau o cauza posibila.

Link to comment
  • Replies 27
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Este posibil ca traful sa fie cu primar de 220Vac, tensiunea nationala standardizata este acum 230Vac monofazat  sau 3x400Vac in trifazat.

Nu cunosc aparatul dar daca are selector de tensiune, incearca sa-l dai pe 240Vac.

Mai este o problema, daca nu ma insel, in Japonia frecventa retelei este de 60Hz, iar la noi 50Hz.

Si asta poate face ca un traf sa lucreze fierbinte chiar daca este de putere mica.

Ai masurat tensiunea retelei de alimentare cu un multimetru True RMS?

 

O eventuala solutie ar fi sa mai "pierzi" citiva volti AC cit si reziduurile DC pe o retea tip "DC Trap" pusa in primarul trafo, cu o punte formata din mai multe diode inseriate.

Roaga-l pe colegul Victor sa iti puna o schema si sa te lamureasca mai bine, sint un pic grabit.

 

Poti lectura de aici, vei intelege usor ce si cum: 

http://diyaudioprojects.com/Forum/viewtopic.php?f=5&t=2257&start=10

 

Succes!

Edited by Guest
Link to comment
Guest dany67

Multumesc de raspuns.Pe spatele aparatului scrie 220-240 V, 50Hz, si nu, nu are selector de tensiune.Eu m-am gandit si la cond.de filtraj, fiindca nu arata prea bine, au partea de sus cam ondulata...sau poate din cauza caldurii s-au facut asa?

Link to comment
Guest viobio

Este posibil ca traful de alimentare sa fie bobinat economic,in plus fiind ecranat,bobina lui nu se aeriseste,este inchisa in acea carcasa ecran.Daca nu ai brum, condensatorii electrolitici de filtraj sunt inca buni.Daca vrei ii poti inlocui cu unii noi,recomand ELNA.Nu condensatorii din blocul de alimentare sunt cauza incalzirii trafului,daca electroliticii ar fi defecti ,ai avea brum,s-ar incalzi puntea redresore,ai vedea urme de electrolit curs din conzi.http://www.hifiengine.com/manual_library/yamaha/cx-70.shtml aici este schema,dupa schema este un preu de foarte buna calitate.

Edited by viobio
Link to comment
Guest dany67

Am inteles, multumesc...deci nu condensatorii de filtraj.Brum nu am, merge corect.Eram curios, poate vreun coleg de aici are unul la fel, si putea spune daca are aceasta problema, am mai gasit pe un forum din afara pe cineva cu acelasi subiect, la seria C, acolo spuneau ceva de un reglaj al curentului in ceva tranzistori..

Link to comment

Dacă e vorba de trz din stabilizatoare sau alte surse de alimentare, da, se pot răci cu rez de balast mai mari ca valoare şi putere. E o boală la unele firme japoneze temperatura din cauza economiei şi a prostiei.

Link to comment

Si totusi acest preamplificator inca functioneaza dupa atitia ani, datorita "prostiei si a economiei" inginerilor de la Yamaha...

Ar trebui sa aruncam mai putin cu noroi, in munca altora, zic si eu, stiu ca este la mare moda denigrarea muncii altora, aici pe elforum; se pare ca toate aparatele vechi au fost facute din prostie, din economie, in opinia ta, Adrian...

Edited by Guest
Link to comment
Guest viobio

Din pacate Adrian are dreptate,eu am reparat n scule audio,inclusiv aparate din colectia proprie,la foarte multe japonezii faceau economie la "orice" ,fiind mari producatori ,pentru ei insemna economisirea a 20g de aliaj de lipit / per aparat sau 5m de CuEm pentru trafuri,am dat doar doua exemple.Am intilnit aparate la care scoteai componentele cu mana,nu generalizez dar sunt si astfel de cazuri.Despre denigrare.....obsesie fara rost,probabil ajunsa la psihoza,din frustrare sau alte cauze.http://www.elforum.info/topic/113852-amplificator-harman-kardon-pm655/?hl=pm655 exemplu de produs japonez ,unde s-a facut economie de materiale la singe.

Edited by viobio
Link to comment

Io cînd îmi exprim părerile, acestea sînt rezultatul constatărilor din procesul de reparare-recondiţionare a acestor scule, nu e vina mea că majoritatea de la firma X sau Y au probleme de proiectare, realizare sau fiabilitate şi ajung încet dar sigur epave. Legendele întreţinute pe net despre cîte o minune de la firma Q sînt prostii sau interese. 

Link to comment

Si eu am reparat o groaza de aparate in decursul activitatii mele, cele mai mari probleme le-am gasit ca fiind lipituri reci, inafara de defectarea etajului final in cele mai multe cazuri de aparate venite la reparat.La marea majoritate sint lipite industrial componentele electronice.Dar de la niste lipituri reci (datorate modificarii structurii aliajului de lipit din cauza dilatarii si contractarii, la rindu-i ajutata de diferentele de temperatura, a problemelor mecanice, socuri, aliaj prea putin, etc) pina la a denigra in aproape fiecare postare, aparatele "oldschool", ar trebui totusi, o distanta mai mare...Si omul (copilul) se mai imbolnaveste si merge la doctor, asta inseamna ca parintii sint intotdeauna vinovati?

Edited by Guest
Link to comment

L-am desfacut, si traful e vinovat de caldura, am gasit si multe suduri reci, daca caldura e cauza...e normal temperatura asa mare?

Masurati temperatura exacta pe transformator, 41C ar fi o temperatura normala masurata pe transformator dupa 30 de minute de functionare la 25C temperatura mediului de utilizare.

Link to comment

Banuiesc ca este loc pe langa trafo, se pot monta doua radiatoare (stanga/dreapta) prinse intre ele cu tije filetate. Metoda racirii trafo este aplicata masiv la nivelul transformatoarelor de putere si nu exista nici o restrictie ca n-ar putea fi folosita si la nivelul trafo de putere mica. La cateva amplifuri japoneze am aplicat masura asta si functioneaza foarte bine.

La centrala nucleara de la Cernavoda am vazut trafo pe care erau montate radiatoare masive de Al, peste care suflau ventilatoare cu diametrul elicei de 1 m, turatia variabila in functie de temperatura trafo.

In cazul de fata doua radiatoare nu prea inalte, dar cu suprafata mai mare decat a transformatorului (pentru montare tije filetate) ar fi suficiente.

Edited by marius75
Link to comment

Problema ravagiilor cauzate de lipituri reci apare in toate aparatele electronice, inclusiv in cele care nu sunt produse de japonezi.

Nu se poate compara economia de materiale pe care au facuto japonezii (in niste aparate care totusi au functionat cativa zeci de ani) cu economia care o fac acum chinezii....pana si cordonul de alimentare este prea subtire si nu ajunge la priza.

Link to comment

Foarte bine punctat!N-am vrut sa ajung chiar pina acolo, poate eram iar acuzat ca deturnez topicuri...Insa realitatea se vede si fara ochelari, si este cruda.Sint curios daca peste 20-30 ani despre chinezariile actuale, va mai discuta cineva, si care vor fi "problemele lor"...Lipituri reci, piese de slaba calitate contrafacute, executie slaba, etc.

Edited by Guest
Link to comment
Guest dany67

Masurati temperatura exacta pe transformator, 41C ar fi o temperatura normala masurata pe transformator dupa 30 de minute de functionare la 25C temperatura mediului de utilizare.

Nu am masurat temperatura, dar dupa 2-3 ore, abia mai poti tine mana pe traf, devina foarte cald si panoul frontal.

post-178532-0-90273100-1469695146_thumb.jpgpost-178532-0-56847800-1469695176_thumb.jpg

Banuiesc ca este loc pe langa trafo, se pot monta doua radiatoare (stanga/dreapta)....

In cazul de fata doua radiatoare nu prea inalte, dar cu suprafata mai mare decat a transformatorului (pentru montare tije filetate) ar fi suficiente.

Traful este cumva acoperit, iar carcasa aparatului nu pare ca a fost proiectata pentru oarecare racire,nu are fante pentru aer, ca la o putere de ex.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines