Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

SSA (CFA) lateral mosfet

clausnc

Recommended Posts

E vorba de un amplificator care s-a facut in multe variante. Schemele  care s-au cristalizat intr-o forma cu ceva pretentii  au devenit comerciale .(100-300eur/montaj). Multe sunt abandonate  in diverse stadii pe internet si o varianta e chinuita si aici pe forum. (o varianta fara pretentii prea mari).

Cheia succesului acestei topologii in  etajul de intrare se ascunde ; multi l-au blindat cu surse de curent si cascod clasic plus CPF  ,etc.

Am simulat o varianta la care mi-a placut o idee de cascodare pe etajul de intrare. (baza comuna inseriata pe semnal). E o varianta destul de simpla fara condensator in reactie (calcaiul lui ahile)  si care ramane stabila chiar fara condensatoarele de compensare (pentru anuniti tranzistoei folositi). 

Spre deosebire de majoritatea de pe acest forum am cautat  sa optimizez alti parametri, puterea fiind sacrificata din pacate. Astfel amplificarea in bucla deschisa e de 40db iar in bucla inchisa de 30db; adica reactia negativa e destul de mica si distorsiunile destul de mari daca sunt luate in valoare absoluta a THD-ului. Ratiunea acestei alegeri e logica; o reactie puternica va "corecta"  mai mult niste distorsiuni introduse de difuzoare care nu au nici o treaba cu distorsiunile intrinseci ale amplificatorului. (asta e motivul pentru care in industria hi-end multi proiectanti opteaza pentru etaj de iesire necuprins in bucla de reactie globala). Totodata am urmarit si profilul armonicelor propii amplificatorului; tendinta fiind de a le scoate in evidenta pe nr3,5,7,11 odata cu marirea condensatorului de compensare (fara el cu un curent usor marit prin VAS lucrurile stau cuminti). Marirea reactiei globale si marirea castigului in bucla deschisa minimizeaza drastic aceste armonici  plus un THD de invidiat ,dar cu pretul amintit mai sus (solutie adoptata in variantele comerciale amintite). SR amplificatorului este imens (350v/us) iar semanlul la 20khz e perfect dreptunghiular); cu condensatori de compensare mai  scade  si mai creste si marginea de faza care e cam la limita.

Alimentarea etajului din fata se face cu +/-35v iar a celui final cu +/-28 v la un curent de 250ma (la acest curent mosfet-urile laterale trec fara distorsiuni din clasa A in B si predomina armonica a doua). 

p.s. nu mai stiu cum se ataseaza pozele pentru ca sunt elocvente si era bine sa fie prinse in descriere;  am tras de aceasta simulare o sapatamana dar varianta de postare aici lasa mult de dorit.

• Replies 21
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• sesebe

5

• clausnc

5

• Marian

4

• maxente

4

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Schema originala si cateva simulari (pe semnal dreptunghiular are oscilatii dar nu mai stau sa  simulez iar doar amintesc)

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Edited by clausnc

Schema finala nu e publica si mai cuprinde cateva artificii tehnice care au permis atingerea scopurilor propuse. De ex doar alimentarea cu +/-35v a intregului montaj ruineaza aproape tot. (necesita 350ma pentru o caracteristica asemanatoare dar asta inseamna variante de finali dubli, radiatoare mai mari ;adica costuri mai mari si asta fara vre-un efect). Datorita constrangerilor cu alimentarea , a lipsei pieselor neuzuale si a lipsei de timp probabil nu voi realiza acest amplificator . Mi-a placut ideea cu baza comuna dintre etaje care o mai folosesc pe o alta schema ,tot CFA cu reactie slaba nested,  fara schimbarea fazei intre intrare si iesire , bootstrap pe finali mosfet; adica si mai interesant .(pret per montaj comercial 2000eur)

Adica fix pix.

Felicitari pt minunata alegere a serverului de imagini, in special mutumiri lui Maxente!!!

Uite cum vede o persoana care nu are cont pe postimage:

Posted Image

Adica chiar mai mic decit pe forum.

Am incercat si download image dar salveaza exact imaginea aia mica.

Inca o data felicitari! 

PS: sa nu-mi spuneti sa-mi fac cont. Niciodata! 

offtopic:Am incarcat si eu o imagine pe acel site de care am fost totdeauna multumit sa vad daca au schimbat cumva politicile de utilizare...

Se pare ca este totul in regula,trebuie doar putina atentie din partea utilizatorului :)

Posted Image

Edited by Letcon

Faptul ca cineva nu stie sa foloseasca postimage cu sau fara cont asta nu inseamna ca nu e bun acel site

@sesebe, ia mai verifica matale sa vezi ca site-ul e chiar misto daca stii ce vrei de la el :)

Cand clausnc a postat acele imagini probabil nu a fost atent si a dat la poze resize din acel site sau... intentionat a facut asta, probabil.

Pentru ca, din cate vad eu, ce are el mai sus reiese ca e ceva comercial devreme ce el nu vrea sa publice ''varianta finala'' a schemei

Asa o fi dar nu-i prima data cind pot sa vad numai imagini foarte mici.

Daca asa le-a pus clausnc si nu- de pe site, atunci scuze, dar cum spune-am nu-i prima data....

Confirm si eu utilitatea postimage, atata vreme cat utilizatorul stie sa-l foloseasca, este o unealta foarte buna, si nici nu-i la fel de incarcat de reclama precum altele.

Eu am cont acolo insa pozele tot mici se vad, nu are legatura ca urci din cont sau de pe vizitator, redimensionare se da numai daca selectezi treaba asta, iar eu sunt destul de sigur ca pozele sunt mici deoarece asa au fost urcate, este un proiect comercial declarat.

Pai da e de fapt un alt subiect gen troll, am eu o schema ciumeaga pe care nu v-o arat ca vreau bani pe ea, in schimb va dau niste cotoare de mere sa va mai delectati putin

Asa o fi, nu stiu si nici nu ma priveste, am intervenit doar pentru ca am cont pe postimage, si am dorit sa confirm ca si asa tot mici sunt pozele, adica nu site-ul este de vina.

Pai daca nu e schema despre ce vorbim ????

Vorbim discutii evident

Vesnica ta problema, te bagi unde nu intelegi sau unde nu vrei sa intelegi 

Chiar asa, care este scopul topicului? Pana la urma se pot incarca imagini la rezolutie buna pe postimage sau nu? :) Ca despre amp din vorbe pare ca-i performant......