Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum fac din 12 v 9v sau din 5 v 9v


Guest Danny_bb

Recommended Posts

  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

12>9 faci cu un 7809.din 5 sa faci 9 volti... tre sa faci un oscilator alimentat din cei 5 volti, iar iesirea oscilatorului tre bagata in primarul unui transformator ridicator de tensiune, apoi redresata si filtrata...cel mai simplu scoti 9 din 12 volti :)

Link to comment

despre ce fel de boxe e vorba?s-ar putea sa mearga si la 12V fara prea mari probleme, dar cel mai simplu asa cum s-a mentionat inainte, un 7809 va face treaba, dar nu uita de limita de curent de 1A, si pentru domeniu audio e bine sa ai si un condensator ceva mai mare pe iesirea regulatorului(cateva sute de microfarazi). mai poti folosi un LM317 reglat corespunzator.bafta!

Link to comment
Guest Danny_bb

Pe transformatorul original scria 9v, 2A sau 0.2 A nu prea se intelege. (sunt niste boxe mici , au vreo 3-4 w) Pot folosi 7809 ? Si imi spuneti si mie cum se leaga ? Si mai am o problema: nu stiu care e + si care e - ca nu scrie nicaieri. Daca le inversez nu o sa mearga sau se arde ?

Link to comment
Guest rdh30flda

12>9 faci cu un 7809.din 5 sa faci 9 volti... tre sa faci un oscilator alimentat din cei 5 volti, iar iesirea oscilatorului tre bagata in primarul unui transformator ridicator de tensiune, apoi redresata si filtrata...cel mai simplu scoti 9 din 12 volti :)

Ajutati-ma si pe mine cu o solutie cat mai simpla.

faci un dublor de tensiune si "pierzi" 1V pe o rezistenta. Oricum la consum iesi mai bine decat cu acea sursa :d (oricum mult mai simplu :P)daca vrei schema dublorului o desenez si o postez :d
Link to comment
Guest rdh30flda

ce curent consuma. Se poate si altfel (f simplu) daca e vorba de curenti f mici, folosesti un tranzistor care merge doar saturat/blocat si prin care treci tot ce alim boxele, comandat de curentul de la sursa calc care merge spre un hdd de ex.. Altfel se mai poate si cu un circuit logic.edit: cu un releu cred ca iese mai bin, dar intreaba pe cineva care se pricepe la genul asta de circ.

Link to comment

pai e o diferenta, 7809 nu poate 2A, dar 0.2 sigur poate. vroiam sa iti spun o treaba, daca alimentatorul boxelor era nestabillizat, atunci in gol sigur ajungea pana la 12V, chiar si peste, parerea mea e ca le poti alimenta direct de la 12V din sursa. Deci daca poti, masoara ce tensiune scoate adaptorul tau.nu vad rostul sa te complici sa faci din 5V 10V si apoi sa mai pierzi 1V, cel mai simplu e sa mai pierzi din cei 12V. o poza cu alimentatorul boxelor ar putea elucida daca este de 2A sau 0.2A. daca e de 2A ar trebui sa fie mai mare si mai greu, daca e de 0.2A e comparabil ca marime cu un incarcator de mobil(nu mult mai mare).

Link to comment
Guest Danny_bb

cred ca il pun direct la 12v. Daca iese fum oricum nu costa mai mult de 20 lei. Si transformatorul e mic, cred ca are 0,2 A. si totusi cum se leaga un 7809 ? sa stiu macar pt viitor.

Link to comment

salut

da, dupa marime as zice ca e de 0.2A(sau pe aproape)

in mod normal dupa transformator ai o punte redresoare( o singura piesa sau 4 diode) pe care nu trebuie neaparat sa le scoti, poti conecta alimentarea de 12V de la calculator exact unde venea conectat secundarul de la transformator, asa mai pierzi cam 1.5V pe diodele din punte, raman deci 10,5V. va merge fara probleme. la calculator ai +12V firele galbene si masa firul negru. ai putea sa mai pui si o siguranta fuzibila in serie de sa zicem 1-2A ca sa fi sigur ca nu sunt probleme.

 

in ceea ce priveste regulatorul, gasesti in datasheetul de pe google.

uite si aici o idee http://www.spelektroniikka.fi/kuvat/regu.pdf

 

bafta.

Link to comment
Guest Danny_bb

L-am pus la 12v . nu i-am pus siguranta. (nu cred ca o sa am probleme). Numai ca se "aude" hardul putin in boxe. Dar n-are nimic ca daca vreau sa ascult muzica am altele mai mari pe care le folosesc. Multumesc pentru explicatii.LE: si totusi as putea sa stabilizez putin curentul sa nu se mai "auda" hardul ?

Link to comment

nu sa stabilizezi, ci sa filtrezi!!!s-ar putea sa aiba efect filtrele LC auto, care se puneau pe vremea lu Ceasca in Dacii sau Trabanturi, sa nu mai intre bazaieli din alternator in "adiocasetofoane"... si nu numai...(e foarte simplu filtrul ala, dar tre' ceva rabdare la bobinat L-ul, aka bobina...)

Link to comment
Guest Danny_bb

acum am schimbat un pic proiectul. folosesc un releu comandat de 12v care inchide un contact de 220v. mai am nevoie de ceva timp insa. :)

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines