Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Presa la cald. Idei de realizare a rezistenței


Guest kostasalexis1

Recommended Posts

Guest kostasalexis1

Buna seara  !  Doresc sa realizez o presa la cald   cum sunt cele vandute pe internet. Pentru asta am cumparat un controller de temperatura model ted 2001  si un senzor de temperatura .  Intrebarea mea este ce tip de rezistenta electrica pot folosi ? pentru ca nu am gasit nici o poza ca sa imi dau seama ce rezistenta folosesc chinezii la realizarea presei. ( eu as opta pentru una de fier de calcat insa nu stiu daca este ok , ce parere aveti ? )    va atasez si cateva poze ca sa va dati seama despre ce vorbesc.   Va multumesc ! 

post-240949-0-64596400-1467664747_thumb.jpg

post-240949-0-79690400-1467664763_thumb.jpg

post-240949-0-61416800-1467664798_thumb.jpg

post-240949-0-27612800-1467664822_thumb.jpg

Edited by kostasalexis1
Citeste descrierea sectiunii inainte de a posta
Link to comment
  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Presupun ca trebuie incalzita numai placa mobila (superioara). In acest scop se dau cateva gauri orizuntale (2 - 4) in mijlocul grosimii placii, iar in aceste gauri se introduc rezistentele ce se leaga apoi in serie sau in paralel. In lipsa unor rezistente standard, cum sunt cele pentru incalzirea matritelor, se pot face rezistente de putere in regim propriu. Trebuie sa fie in tub metalic de grosimea gaurii, iar in interior, fara contact electric cu tubul, o serpentina din sarma rezistiva, crom-nichel sau kanthal, inglobata in nisip cuartos fin. Nu este usor, dar se poate.

Link to comment

In functie de masa elementului de incalzit - placa/placile incalzite (capacitatea calorica a acesteia) si de timpul dorit de ajungere de la temperatura ambianta la temperatura de lucru se calculeaza puterea disipata de rezistenta de incalzire tinand cont si de randament (cat de bine se face transferul termic intre elementul generator de caldura si placa care trebuie incalzita).

 

Ca si controller de temperatura, probabil ca unul care se foloseste de algoritmul PID este cea mai buna solutie. Gen acesta.

 

Ca si elemente de generare caldura poti sa folosesti rezistente pentru cuptoare electrice sau rezistente de incalzire a apei folosite in centralele termice.Ceva gen aceasta dar tot ce trebuie este sa cauti. E un tip in piata de la Obor (Bucuresti) - bazarul de pe Str. Ziduri Mosi - care vinde asa ceva cu cca 50lei (cred ca sunt aduse de la rusi).

Din nou, puterea necesara o calculezi.

Link to comment
Guest kostasalexis1

va multumesc pentru raspunsuri   , dupa ceva cautari am descoperit ca se foloseste rezistenta tip cartus ! 

Link to comment

Fierbatoarele electrice de apa, alea pt ceai sau pt. cafea pot fi o sursa buna de caldura. totusi, atentie la tensiunea de alimentare si cum stai in contact cu rezistenta, cu placile, cu tot. Poate fi periculos al naibi...

Edited by Guest
Link to comment
Guest kostasalexis1

o sa folosesc o rezistenta tip cartus     e cea mai potrivita  si cea mai sigura pt acest proiect  .... 

Link to comment

Nu prea sunt preturi pentru rezistentele tip cartus (am gasit doar ceva pe o l x si la o putere prea mica). Aceasta inseamna ca preturile sunt mari. Sugestiile pe care le-am facut erau in ideea de a face ceva nivel hobby.

 

Oricum atentie mare la potentialul electric pe placa de incalzire. Ar trebui pusa o protectie care sa decupleze tensiunea de alimentare cand se determina ca sunt tensiuni periculoase pe placa, fata de nul/impamantare.

Link to comment
Guest kostasalexis1

credeti ca o rezistenta de 300 w   ( am gasit la 55 lei )  nu ar fi buna pentru incalzirea unei placi de cca 10 cm2  , la o temperatura de max 100 grade ?  

Link to comment

10 cm pătrați îi încălzești la 100 de grade și cu un letcon în oarecare timp. Dacă e ceva mai groasă placa trebuie să luați în calcul volumul ei, materialul din care este făcută, temperatura ambiantă, sau mai precis diferența de temperatura dintre placa si temperatura finală. Da, 300w sunt suficienți dacă nu te grăbești.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines