Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

PIC16LF870 la 3V


Guest tnt10

Recommended Posts

Guest tnt10

Buna ziua.

Incerc de cateva zile sa pornesc un montaj cu PIC16LF870 alimentat la3V, dar nu porneste sub 4V, desi datasheetul specifica 2-5,5V. Si la 4 V nu porneste decat cu cuart extern, nu am reusit sa-l pornesc cu oscilatorul RC intern. :nerv  WINPIC imi recunoaste uC-ul ca 16F870, PBP iarasi nu ma lasa sa declar 16LF870 ci doar 16F870. Pe uC e marcat 16LF870, nu am gresit controlerul. O idee de ajutor , va rog!

Multumiri anticipate. Stima.

Link to comment
  • Replies 20
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Postati codul folosit si setarile pentru CONFIG words.

Pentru a folosi oscilatorul intern puteti incerca pentru inceput sa il setati sa lucreze la o frecventa mai mica.

Incercati sa faceti un mic program de test (un fisier HEX) cu blinking LED setat la interval de 1s pentru a va edifica ca faceti setarile corect.

 

Daca nu va descurcati, va fac eu un mic programel de test in mikroC, dar mai tarziu pentru ca acum am treaba.

Edited by mars01
Link to comment

Acest controler nu are oscilator intern. Scuze pentru confuzia creata. Oscilatorul RC este unul extern, vedeti pagina 90 din datasheet.

 

Inca un lucru. In general nu sunt diferente intre controllerele marcate cu F si cele marcate cu LF in afara tensiunii de alimentare.

L-ul vine de la low voltage.

Controlerele cu F se pot alimenta in genere de la 2V la 5V pe cand controlerele cu LF in cod se alimenteaza pana la 3.3V (max 3.6V).

 

Asa ca in mod normal se poate folosi un cod scris pentru un controler cu litera F pentru un controler cu codul LF.

Singurul lucru de care trebuie tinut cont este ca pentru cele cu literele LF in cod, tensiunea maxima pe intrari este de 3.3V (inclusiv valoarea maxima la intrarile ADC, deci un rezultat 1023 al unei rutine ADC pe 10bit indica ca pe intrare tensiunea este VDD). Alte mici diferente sunt si pentru modulele DAC (acolo unde sunt prezente).

Edited by mars01
Link to comment
Guest tnt10

Mersi mult, am gasit si eu intre timp faptul ca nu are oscilator intern, si i-am pus reteaua externa RC si a pornit, dar tot de la 4V alimentare. Si din datasheet, paginile 118-119, fig. 14-1 si 14-2 eu am inteles ca la F tensiunea de alimentare e intre 4 si 5.5V, pecand la LF e intre 2 si 5.5V. Am incercat si un program de test care sa-mi aprinda succesiv un sir de LED-uri, si cu 16F870 si cu 16LF870.Acelasi rezultat, adica ambele functioneaza de la 4.1 V. La 3.9V ambele se blocheaza. Codul si Config le am pe calculator la servici, le pun luni. Cu ocazia asta i-am gasit "bube" si la Proteus care mi-a facut simularea si fara reteaua RC de oscilator extern si cu alimentare la 3V, fara sa-mi raporteze eroare :84

Mersi.

Stima.

Edited by tnt10
Link to comment
Guest tnt10

Cu cuart am incercat la 4MHz. Si eu m-am ghidat dupa fig. 14-2. Nu am nevoie de frecventa mai mare, chiar si 1MHz mi-ar fi deajuns.

Link to comment

Din errata inteleg ca au fost probleme cu faptul ca nu au putut respecta datele de design in ceea ce priveste tensiunea de alimentare, detalii aici. Cine stie ce alte probleme au fost? Depinde si de versiunea controlerului pe care lucrati acum.

 

Posibil sa fie si o clona chinezeasca la care s-au trezit aia sa il marcheze cu LF cand el este F de fapt. Daca nu-i bai ca iese fum din el, alimentati-l la 5V si cu un cuartz de 20MHz si un soft de blinking LED verificati functionarea.

Link to comment
Guest tnt10

Am luat 2 bucati de la Comet Electronics, au venit in punga antistat cu emblema MIcrochip, nu cred sa fie ceva stifturi chinezesti remarcate. Si le-am incercat la 5V, merg OK la 4MHz cu cuart, dar si cu oscilator extern RC. Oscilatorul are C=22pF si R-=10k. La 20 MHz nu le-am incercat, exact din cauza graficului, care imi arata functionare la 2V la 4MHz, si asa cum am mai spus, nu am nevoie de frecveta mare. Si softul este eternul  :) blinking. Merg de la 4.1V pana la 5V perfect, la fel ca si exemplarele F. Dar la 3,9V se blocheaza toate, si cele F si cele LF.Si LF le-am luat exact pentru faptul ca montajul ar trebui sa mearga alimentat de la 2 baterii, la 3V. :38

Edited by tnt10
Link to comment
Guest tnt10

Era vorba de inlocuirea unui F cu LF, pentru o tensiune de lucru mai mica. Dar intr-adevar, ar fi mai bine sa caut ceva cu consum mai mic si tensiune redusa. Frecventa mai mare nu e un criteriu major in cazul asta. Ceva propuneri? Mersi anticipat.

Stima.

Link to comment

Pai este foarte usor de cautat odata ce se stiu urmatoarele:

 

- capsula: DIP, SOIC, TSSOP, QFP, QFN etc. Controlerele through hole (DIP) sunt din ce in ce mai rare ...

- nr. I/O

- periferice continute (module cum ar fi: ADC, DAC, PWM, timere etc)

- seria: 10F, 12F, 16F, 18F sau ...

 

Functie de ce se doreste sa se faca cu controlerul, programul poate sa foloseasca modurile de SLEEP pentru minimizare consum.

Link to comment

Cum e setat bitul BOREN?

Intrebam si eu, ca zice ceva DS exact despre 4V si nu spune ca e numai pentru varianta F. Daca nu o fi asta problema, poate invat si eu ceva.

11.7 Brown-out Reset (BOR)The configuration bit, BOREN, can enable or disable the Brown-out Reset circuit. If VDD falls below VBOR (parameter D005, about 4V) for longer than TBOR(parameter #35, about 100 μS), the brown-out situation will reset the device. If VDD falls below VBOR for less than TBOR, a RESET may not occur.Once the brown-out occurs, the device will remain in Brown-out Reset until VDD rises above VBOR. The Power-up Timer then keeps the device in RESET forTPWRT (parameter #33, about 72 ms). If VDD should fall below VBOR during TPWRT, the Brown-out Reset process will restart when VDD rises above VBOR with thePower-up Timer Reset. The Power-up Timer is always enabled when the Brown-out Reset circuit is enabled, regardless of the state of the PWRT configuration bit.
Link to comment

Mircea, in pagina 119 a datasheet-ului  in tabelul 14.1 sunt mai multe detalii legate de tensiunea Brownout reset. Pentru 16F870 se discuta in clar situatia (parametrul D001A) dar pentru LF nu se mentioneaza cum este afectat de BOR. vezi poza de mai jos.

 

Ceea ce lasa de inteles ca nu poti activa BOR pentru varianta LF. Eu cel putin asa inteleg si pana nu facem un test concret cu mai multe componente, tensiunea BOR ramane la 4V iar controlerul 16LF870 ar merge si la 2V ceea ce din start exclude BOR cu pragul la 4V (parametrul D005, ultima linie din poza de mai jos).

 

 

Posted Image

Edited by mars01
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines