Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator de 100W cu tranzistori , integral germaniu


Postări Recomandate

Va salut

Ma intereseaza daca are cineva o asemenea schema sau o poate concepe, preferabil fara transformatoare defazoare. As fi dispus sa suport orice fel de cheltuieli legate de piese, cablaj, probe, etc. Ca o mentiune, am vreo 50 bucati ASZ15, ceva TF380/80 si AC-uri de toate felurile disponibile pentru acest proiect.

Multumesc pentru eventuale raspunsuri.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@flomar60

 

Am facut si eu una din cartea HI-FI ABC a d-lui Oprescu, cea de 25W insa as vrea mai mult.

 

@miticamy

 

As vrea sa vad o schema de genul ala daca exista, am sapat cateva zile pe gogu fara sperante

 

@zal

 

Poate zic o prostie, dar nu s-ar putea lua o schema clasica cu silicoane si inversa tensiunile de alimentare si toti tranzistorii cu reclacularea rezistentelor de polarizare si, bineinteles reducerea tensiunii de alimentare?

Link spre comentariu

Luati in calcul si ideea de a lega 2 module in punte pt. cresterea puterii?Ma refer chiar la schema lui Oprescu, pe care spuneti ca ati incercat-o.....eu am construit-o in varianta cu finali dublati si depaseste 30W la iesire....

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Citat:   @miticamy

 

As vrea sa vad o schema de genul ala daca exista, am sapat cateva zile pe gogu fara sperante

 

Dupa atatea ani pe forum, cu cea mai tare sectiune la amplificatoare, nu se poate proiecta o schema fara mari pretentii?

Oare romanii se multumesc cu copy-paste cum cumparam rosii de la turci si usturoi de la chinezi?

Link spre comentariu

De acord d-le miticamy dar colegul fluffy37 a impus si restrictii la aceasta schema!....adica , fara transformatoare, full germaniu....eu nu stiu sa existe tranzistoare cu GE care sa reziste la 100V pe C-E....limita superioara de tensiune la care am reusit sa alimentez o schema cu finali germaniu a fost 50Vc.c.....dar au cedat in scurt timp....mai mult de 40V pt. siguranta in functionare nu trebuie depasiti....apoi colegul a mentionat ce tranzistoare are....ASZ-uri,AC-uri.....atat se poate duce la maxim 40V....eventual o schema cu diferential la intrare si cu alimentare flotanta...doua module in punte....si se poate apropia de puterea dorita...daca imi aduc bine aminte , parca a deschis djLeco un topic cu scheme de amplifuri cu germaniu , ar putea fi o sursa de inspiratie...dar nu dau de el acum!

  Am gasit topicul de care vorbeam:http://www.elforum.info/topic/95276-vreau-o-schema-buna-de-amplificator-audio-cu-tranzistori-pe-germaniu/?hl=%2Bvreau+%2Bschema+%2Bbuna+.....

Editat de flomar60
Link spre comentariu

La germaniu pe langa Uce mic mai apare si instabilitatea termica;scheme cu stabilitate termica mai buna sunt cele cu trafo defazor(nu sunt dorite aici) si cele cu condensator de cuplaj intre etaje.Se pot combina etaje cu siliciu cu cuplaj direct cu final cu germaniu;o schema de acest gen(50-80w) a aparut in "Sport si Tehnica " prin 1968-70,realizata de Dl.C.Guma.Tot in colectia aceleiasi reviste a aparut mai tarziu o schema in punte cu tranzistori cu germaniu.Daca le (mai) gasesc le scanez si le postez.

O varianta ar fi cu traf.defazor recuperat din amplificatoare auto italiene,separate infasurarile si adaptata o schema a la "Hill",cu un integrat si  tranzistori finali cu germaniu.

Editat de ex.escu
Link spre comentariu

 

Dupa atatea ani pe forum, cu cea mai tare sectiune la amplificatoare, nu se poate proiecta o schema fara mari pretentii?

Oare romanii se multumesc cu copy-paste cum cumparam rosii de la turci si usturoi de la chinezi?

Eu nu sunt capabil sa proiectez asa ceva. de aceea am deschis topicul, poate din mai multe idei, apare un schema buna.(daca ar fi un meserias care sa calculeze si sa bobineze trafurile defazoare, as accepta si aceasta varianta)

 

@ex.escu

 

 

Tot in colectia aceleiasi reviste a aparut mai tarziu o schema in punte cu tranzistori cu germaniu

 

V-as ramane indatorat daca ati gasi-o. Va mujltumesc.

Editat de fluffy37
Link spre comentariu

În topicul despre amplificatoare cu tranzistoare cu germaniu mentionat mai sus a fost publicata si o schema de origine ruseasca de vreo 50W, cu tot cu datele transformatoarelor defazoare.

Daca se utilizeaza reactie negativa locala prin transformatorul defazor si separarea pe benzi de frecventa (boxe active sau multiamping/multiwiring) se pot obtine rezultate f. bune, atât ca sunet cât si ca stabilitate (termica mai ales). Am facut asa ceva cu câtiva ani în urma (asa a vrut clientul). Pe joase am folosit DTG2400 iar pentru medii/înalte AL102 (schema á la Hill).

Mare atentie la tensiunea inversa BE atunci când alegeti si dimensionati schema. Tranzistoarele pentru convertizoare de tensiune suporta de regula o tensiune BE inversa mai mare dar au fT mai mica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări