Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

ATtiny2313 cateva mici probleme


Guest Claudiu Scaunas

Recommended Posts

Guest Claudiu Scaunas

ATtiny2313 e conectat pe portul USB. (alimetare cat si comunicatile)

 

Am cateva mici probleme

 

1- fluctuatii tensiune PWM,

Am 4 porturi PWM pe care le controlez prin USB. (legate la 4 module de leduri ptr iluminare)

Am observat ca apar fluctuatii de tensiune si acestea doar atunci cand controllerul e alimentat direct de la portul de USB.

As avea nevoie de un modul de filtrare a curentului, am incercat cateva dar fara rezultate.

 

2- interferenta releu

Releul controleaza alimentare unui trasnformat de 220V. Controlul din microcontroler merge OK cat timp linia de 220v nu e alimentata. Cand e alimentata linia de 220v pierd comunicatiile cu controllerul. Releul cat si controllerul sunt alimentate de la aceeasi sursa de curent. (sursa de calc pe parea de 5v) Am impresia ca se induce un curent din releu...

(controlul releului e facut prin optocuploar.)

 

Astept sugestii. 

Edited by Claudiu Scaunas
Link to comment
  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Incearca sa separi alimentarea modulului de comanda de alimentarea partii de actionare.

Mai clar, alimentarea montajului cu microcontroller o vei face din USB (nu este prea sanatos, insa dat fiind consumul relativ redus, sub 500mA ar putea fi OK), iar partea de actionare (tranzistor, optocuplor sau ce ai tu acolo) dintr-o sursa separata de 5V, toate avand masa comuna. O masura suplimentara ar fi decuplarea alimentarii modulului de comanda cu un filtru trece jos LC si, in mod similar, acelasi lucru pentru partea de actionare.

Link to comment

Cum ai observat fluctuatiile de tensiune pe PWM ? Cu ce instrument ? Ai masurat si alimentarea microcontrollerului in acest timp ?

Ce consum ai pe iesirile PWM ?

 

Releul are un varistor sau o dioda in paralel ? De ce a fost necesar optocuplor daca faci comanda cu aceeasi alimentare ?

Link to comment
Guest Claudiu Scaunas

Cum ai observat fluctuatiile de tensiune pe PWM ? Cu ce instrument ? Ai masurat si alimentarea microcontrollerului in acest timp ?

Ce consum ai pe iesirile PWM ?

 

Releul are un varistor sau o dioda in paralel ? De ce a fost necesar optocuplor daca faci comanda cu aceeasi alimentare ?

"Cum ai observat fluctuatiile de tensiune pe PWM ?"

Am alimentat microcontroleru de la un power bank (pe care il folosesc ptr incarcarea telefonului) si ledurile legate pe PWM au incetat sa mai aiba fluctuatii(din cand in cand intensitatea ledurile crestea ptr o sec. max si e deranjant )

Consumul pe fiecare port pwm e doar a unui optocuplor.

 

"Releul are un varistor sau o dioda in paralel ? De ce a fost necesar optocuplor daca faci comanda cu aceeasi alimentare ?"

Releul e comandat de un tranzistor care e legat la un optocuplor si acesta e comandat de controller. (releul are tot ce ii trebuie si dioda, etc)

Alimentarea circuitului care comanda releul e legat la sura de curect a calculatorului. (+5V) (are destui amperi)

Optocuplorul care comanda releul NU e pe pwm.

 

Alimentarea controllerului e facuta de pe portul de USB. (in full consuma 46mA)

PROBLEMA SUNA IN FELUL URMATOR, EL MERGE BINE PANA CAND E ALIMENTATA LINIA DE 220-230V CARE TRECE PRIN RELEU.

 

De ce a fost necesar optocuplor daca faci comanda cu aceeasi alimentare ?

Ptr. a proteja portul de USB.

 

Sunt doua probleme complet separate. (comanda releu, pwm)

Edited by Claudiu Scaunas
Link to comment

Alimenteaza tot ceea ce este dupa optocuplor din alta sursa (releu + tranzistor + tranzistor din optocuplor). Altfel optocuplorul nu are rost, nu ai ce sa protejezi daca releul isi ia 5Vdin USB degeaba izolezi comanda.Parerea mea este ca e o problema de cablaj, ai putea sa pui aici o fotografie cu cablajul sa vedem cum ai separat partea de 220 de 5V ?Cat despre fluctuatii, ar fi buna o schema sa vedem cum sunt legate led-urile.... sau tot cablajul caci ar trebui sa respecti regulile din AVR042 primele 4 pagini.http://www.atmel.com/images/atmel-2521-avr-hardware-design-considerations_applicationnote_avr042.pdf

Link to comment
Guest Claudiu Scaunas

Partea cu releul aparent a fost rezolvata. Am mutat optocuplorul de pe placuta de control cu releul pe cea cu microcontrollerul.

Link to comment

Ar trebui sa postezi schema completa. Poate sa fie pur si simplu lipsa unui asa zis "tank-capacitor" pe pinii de alimentare ai controlerului. Conecteaza intre Vcc si GND un condensator polarizat de 100 ... 220uF foarte aproape de pinii de alimentare ai controlerului. 

Link to comment

Revin si zic:  verifica cat ai definit in libraria de usb puterea maxima. Daca folosesti V-USB vezi ca e ceva de genul #define USB_CFG_MAX_BUS_POWER , la alte librarii nu stiu cum e.

46mA e curentul mediu aproximativ, e posibil sa fie varfuri peste 100 mai ales daca folosesti PWM. Foloseste un condensator mai mare de filtraj. Daca ai un osciloscop e mai usor de identificat problema, fara mergem pe ghicite.

Link to comment

am doi condesatori de filtrare, unul 4.7uF si altul de 100n langa mufa USB ( https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1732404517006250&l=e02052c9ea ) (cam departe de controller)

 

Un condensator electrolitic de aprox 220uF nu este o gaura in portofel. Monteaza-l si mai mult de atat, monteaza si condensatorul de decuplare de 0.1uF langa pinii de alimentare ai controlerului altfel il pui degeaba.

 

Daca ti se pare prea mare in dimensiuni condensatorul electrolitic atunci foloseste un condensator cu tantal de cca 47uF ... 100uF dar cu un rating tensiune de cel putin 10 ... 12V.

Link to comment
Guest Claudiu Scaunas

inca nu am pus condensatorii (mars01) dar am incercat clk-I/O/1024 si ptr moment aparent merge... o sa vad in aceasta seara cum se va comporta...

Link to comment

Traseele D+ şi D- sînt microstrip cu impedanţa de 90R diferenţial şi 45R single-ended. Am avut destule surprize la serviciu cu plăci rutate aiurea de alţii, plăci care merg cînd au chef. În mod normal eu pun o rezistenţă de 27R în serie cu fiecare linie de date, păstrînd traseele cît mai scurte şi de lungimi egale (pe cît posibil). Imaginea de jos e un exemplu acceptabil de rutare diferenţială.
 

Posted Image

Link to comment
Guest Claudiu Scaunas

stiu problema cablajului, dar e o placa de test in acest moment.Am incercat s-o fac cat de cat ok si dupa am rulat teste de comunicatii 24-48 h si nu a crapat (fara a conecta alte lucruri pe ea)(am avut o mica problema cu ecranarea mufei de USB dar dupa ce am pus condensatorul si rezistenta totul a fost ok, mi se vad in img ptr ca sunt pe partea opusa)

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines