Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

doza chitara


Recommended Posts

  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Se găsesc de cumpărat. Fiind electroacustică, cel mai probabil are modelul tubular care se pune sub cordar. În regim DIY poate fi folosită o capsulă piezo cum erau cele din ceasurile cu melodii sau felicitările muzicale. Merge chiar foarte bine.

Link to comment

Daca vei folosi doar corzi metalice, poti folosi doze cu reluctanta variabila - pe care le poti face si singur, plasand 2-3000 spire 0.1 pe un magnet bara. Daca folosesti si corzi din plastic, piezo e optiunea. Oricum, vezi si cum te joci cu impedantele, raportul e cam de 1/1000...

Link to comment

Am gasit in cele din urma doza cu care a fost echipata chitara dar in atelierul unui electronist exista magneti ce pot fi pusi la treaba.Care dintre cei doi magneti ar fi cel mai potrivit ..?

post-239188-0-89052000-1463764578_thumb.jpg

post-239188-0-29606000-1463764710_thumb.jpg

Link to comment

Dintre cei doi, poate cel lung ar avea o șansă să fie folosit la o doză magnetică. Dar preferabil ar fi să utilizezi unul recuperat dintr-un HDD (harddisk) defect, la o dimensiune foarte mică este mult mai puternic decât cei doi prezentați mai sus. Ca o idee de doză magnetică, pun o imagine dintr-o carte de-a regretatului G.D. Oprescu ,,Caleidoscop Audio,, din 1984. Miezul magnetic este realizat din tablă de oțel de 2-3mm grosime, îndoită sub formă de U după decălire prin înroșire și răcire lentă. După îndoire și finisare se călește prin înroșire la flacără și răcire bruscă în apă rece.Magnetizarea se face prin bobinarea pe mijlocul jugului (între brațele laturilor îndoite) a circa 10 spire cu sârmă de cupru de 2mm și după ce se închide circuitul magnetic cu o tablă de oțel pusă peste capetele jugului, se conectează scurt timp bobina la un acumulator auto. Miezul se va magnetiza astfel. Aș încerca și varianta montării unui magnet plat de HDD pe mijlocul jugului, pe interior, cei doi milimetri grosime ai magnetului sunt neglijabili.... Bobinele se realizează din sârmă de 0,1mm prin bobinare ,,la umplere,, numărul de spire nefiind critic, dar un număr mare de spire oferă o sensibilitate mare dozei.Cele două bobine trebuie înseriate fazat, altfel efectul lor se anulează.

post-179973-0-44355800-1463767715_thumb.jpg

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines