Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

tx am pt date helppp!! plsss

Guest cj04vsv

Recommended Posts

Guest cj04vsv

vreau sa imi fac 2 tx si 2 rx (pe frecvente diferite)de date sa comunice 2 controllere la o distanta de aprox 1,5 Km ,adica vreau sa fac legatura intre garaj si apartament si sa monitorizez tot ce misca in garaj si sa am si control asupra garajului.Va rog daca aveti ceva scheme (mai simple ca sunt incepator in rf) sa ma ajutati.S-au sa luati legatura cu mine pe messenger intru cu id-ul cj04vsv :prayer: :prayer: :prayer:

• Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• yo9hrb

3

• MiniTehnicus

2

Ce vrei sa monitorizezi? Ce se intampla in garaj, sau daca intra cineva in garaj? Pentru varianta a doua e de ajuns un telefon mobil. Altfel de costa inchirierea frecventei (banuiesc ca nu e gratis). Ce vrei sa transmiti la garaj? Da mai multe explicatii.

Singura banda libera este de 2,4GHz.Dar pentru o comunicatie buna trebuie sa ai vizibilitate directa intre cele 2 puncte.Mai sunt module tx-rx in 433Mhz dar nu au putere mare, se folosesc pentru aplicatii de maxim cativa zeci de metri.Pentru aplicatii simple sau monitorizare poti folosi cu succes un telefon mobil si este si convenabil, nu se mai pune problema cu distanta de 1,5km.

• 2 weeks later...
Guest cj04vsv

Pai si banda de 27Mhz ii libera este si banda CB .Dar eu daca folosesc tel mobil atunci cred ca m-ar costa o gramada de euroii pe luna.Vreau sa programez doua Mega8 si sa comunice intre ele la interval de 2-3 sec .Ma intereseaza o schema simpla de Tx si Rx .Nu vreau sa imi cumpar modulele ,ca vreau sa fac eu cu mana mea tot.

Pai si banda de 27Mhz ii libera este si banda CB.

Da, dar nu poti transmite date pe banda aia. Sunt numai 40 de canale. Daca tu ocupi unul in permanenta si se mai gasesc inca 39 cu aceeasi idee...
Guest cj04vsv

Pai poate sa mai fie 60 din partea mea cu aceeasi idee ca eu nu transmit decat pe o distanta mica de max 1,5Km.Si banda nu ii ocupata in permanenta.numai cand este necesar transmiterea de informatii iar aceasta se face cu cerere de informatii exceptand alarma care nu va necesita cerere, dar va emite tot timpu cand vor fi ceva probleme.

Guest yo7hli

nu exista restrictii in CB cu privire la ce anume se transmite, ci doar cu privire la modulatie, la puterea aparent radiata si la tipul de echipament folosit. N-am gasit nici vreo restrictie cu privire la timpul de emisie, astfel ca mergind pe principiul ca ce nu este interzis este permis, nu vad vreo problema in a tine ocupat continuu un canal CB.Nu poti folosi insa banda CB la transmisii de date pentru ca nu exista echipamente certificate care sa faca treaba asta, iar cu echipamente homebrew, strict legal nu este permisa iesirea in aceasta banda.

Ok, bine! Daca asa vrei...Solutia beton, nu trebuie sa stii o boaba electronica:Se cumpara 2 routere wireless, 2 antene California Amplifier, una bucata camera video IP, o gramada de senzori, etc...Se cheama Nelu Shmecheru' si i se da una bucata suta euroi. Si face omul toata treaba.Schemele nu vin de la Dumnezeu, sunt concepute de oameni. Poti face si tu asta. Si apoi nu ne-ai lamurit de loc ce vrei sa faci. Monitorizare, da' ce fel?Video, audio, senzor de fum ??????Daca tu nu ai etica, iaca ca noi mai avem. Spectrul radio nu e al meu. Si nici al vostru... :)

Ceea ce nu ai inteles este faptul ca nu prea "este" scheme simple in RF. Chiar tu ai spus, in primul post, ca esti incepator in domeniu. yo7hli ti-a dat un exemplu foarte bun. Poti cumpara de la Metro statii de emisie-receptie in banda libera. Dar si astea au o problema: sunt certificate in anumite conditii (o,5W, fara antena exterioara, fara modificari la aparat, etc.) Noi nu vrem sa te incurcam, vrem sa te ajutam sa respecti legislatia. Dar nu te putem obliga, asta e optiunea ta. Bafta!

Ceea ce nu este luat in calcul este siguranta.In CB canalele nu sunt rezervate si se poate gasi cineva sa doreasca folosirea canalului chiar in timpul in care se transmit datele si daca are putere mai mare sau este mai aproape decat TX tau atunci nu mai poti receptiona nimic.Solutia cu telefon mobil te costa doar cel mai ieftin abonament pe luna+convorbirile( daca nu sunt si minute incluse).In garaj realizezi o centrala de alarma care sa monitorizeze senzorii ( senzori magnetici la usa, geam, senzori de incendiu,camera video etc) si transmite mesaje prestabilite pe telefon doar cand se intampla un eveniment.Daca nu apare nimic, centrala monitorizeaza continuu senzorii dar nu transmite nimic in exterior, nu platesti nimic pe convorbiri.Acelasi lucru se poate realiza si in 2,4Ghz si poti avea si monitorizare video on-line dar trebuie cumparat tot sistemul de transmisie( 2 antene, 2 Wap-wireless acces point si calculatoarele).Sau daca ai vedere directa intre cele 2 puncte se poate incerca confectionarea unor tunuri optice care sa foloseasca diode laser.Am vazut functional un interfon realizat cu diode infrarosii care comunica la o distanta de 600m intre posturi.