Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Mari, urati, cu masa expusa.... 

Sincer....daca sunt buni eu nu i-as schimba decat daca as intorce banii cu furca si m-as plictisi tare.

Pentru ce sa inlocui o piesa buna cu alta la fel de buna mai ales ca nu se obtine nimic in plus? Doar asa ca sa ma aflu in treaba?

Nu merita deranjul...

Editat de mac01
Link spre comentariu

pana sa apara tv-urile color in romania,adica cele secon hand,am reparat la greu tv-uri alb negru:diamant.sirius,olt,snagov etc,si credeti-ma ca nu aveam treaba cu conzii electrolitici sa-i schimb pentru ca nu era nevoie,cu toate ca acele tv-uri au functionat in jur de 20-30 de ani.cu exceptia condului de 100+100micro/385v si celui de recuperare 2,4nf/1500Vvv,in rest nimic de schimbat.

Link spre comentariu

Personal am inlocuit  in amplificatoarele A-350, AS 15201, AS 2020,  AS 2050 condesatori electrolitici IPRS cei imbracati in plastic gri deschis in blocurile de preamplificare+ corectii ton si cei de aluminiu in blocurile de alimentare preamplificare si sursa alimentare.

Link spre comentariu

Eu as pleca de la ideea ca acesti condensatori au ( totusi ) o vechime de 20 de ani . Poate mai mult ... Functie de aplicatie ( " locul " unde sant utilizati ) , m - as gandi la inlocuiri . Banuiesc ca e vorba de produse deja executate , care se repara sau reconditioneaza . Chiar perfect functionali fiind , speranta de viata e diminuata . Pentru uz curent , chinezariile nu - s chiar rele . Ma rog , parere personala . Oricum , marci cat de cat cunoscute , verificati sever inainte de plantare . Produsele romanesti de epoca nu erau excesiv de pretentioase la componente , gen surse in comutatie sau alte minunatii . Deci , ar merge schimbati , afara de cazul cand se doreste pastrarea unui numar cat mai mare de componente originale . Parere personala , nu verdict ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Am masurat de curiozitate un 470u/25V IPRS si avem

 

Frecventa test 120 Hz

C= 671u

ESR = 0.1 Ohm

D Factor =0.060

Leakage dupa 1 min = 10 uA

Leakage dupa 5m = 4 uA

 

Si un condensator Samwha seria RD nou 470u/25V

 

C= 432.8u

D Factor = 0.059

ESR 0.1 Ohm

Leakage dupa 1 min =14uA

Leakage dupa 5 min = 2.5 uA

 

Masurarea curentului de scurgere este destul de empirica si probabil nu foarte precisa dar de comparatie poate fi buna.

 

Nu-mi dau seama daca IPRS-ul a venit din fabrica cu o capacitate atat de mare sau este datorata imbatranirii.

Link spre comentariu

Salut! ca tot a venit vorba am acasa cateva amplificatoare romanesti si am observat ca unii electrolitici sunt umflati putin la baza, am facut si o poza

 

Posted Image

 

iar la altii am observat ca sunt umflati de jur imprejur iar zona este negricioasa.  sa inteleg ca aceia trebuiesc neaparat inlocuiti nu?

Editat de meshteru_the_best
Link spre comentariu

Oricum. cei care au "pus pe butuci" IPRS-ul (si nu numai),ar trebui sa infunde puscaria (citat de pe Digi 24: 

<România a deţinut, vândut şi distrus una dintre puţinele fabrici autohtone de componente şi aparatură electronică. IPRS Băneasa s-a transformat după o privatizare frauduloasă şi două dosare penale în fantomă industrială. A ajuns în mâinile lui Omar Hayssam. Sirianul, acuzat printre altele de spălare de bani şi condamnat pentru terorism, a cumpărat fabrica cu preţul unui Ferarri. Întreprinderea de Piese Radio și Semiconductori Băneasa producea şi furniza componente electronice inclusiv industriei militare. A exportat chiar și în Hong Kong, dar a devenit un peisaj industrial ruinat, invadat de verdeaţă şi transformat în ţintă imobiliară.>) ...,este pacat ca am distrus multe lucruri care puteau sa functioneze...

Editat de ANDRASONI LUCIAN
Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Electroliticii de tip vechi, cum erau cei de la IPRS, au electrolitul anorganic (cred ca sol. borax), pe cand cei din prezent sunt cu electrolit organic (care este volatil si daca etansarea nu este perfecta se duce din capsula). Utilizarea electrolitului organic duce la rezistenta Rs mai mica si la pierderi mai mici in sursele in comutatie (adica la impulsuri de curent de frecventa mare).

In amplificatoarele de JF nu are rost sa schimbati toti electroliticii, daca nu dau semne ca ar avea probleme. Sunt buni si dupa 50 de ani de la fabricare. Dar sunt variatii mari, in functie de firma si de factori aleatori.

Intervine si aspectul ca electroliticii vechi erau de tip axial, iar cei noi sunt radiali. Adica apar complicatii la montaj.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări