Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Ali G

transformerless power supply 220Vc.c./65mA

Recommended Posts

Asta ar fi schema, am pus doi condensatori (C1-C2) doar pentru a izola galvanic faza reţelei, dar curentul dat de sursă rămâne totuşi periculos, de trei ori peste limita considerată mortală. Curentul este limitat doar de reactanţa dată de capacitatea celor doi condensatori. Teoretic capacitatea aleasă ar putea da circa 70mA, dar s-ar putea să trebuiască totuşi să trebuiască să alegeţi o capacitate dublă (2uF) pentru fiecare condensator pentru a asigura curentul necesar prin sarcină.Dat fiind că se folosesc doi condensatori de valoare identică, se pot folosi condensatori ce rezistă  la 250Vc.a. în locul celor de 400Vc.a.

Nu am mai figurat rezistorii de descărcare pentru condensatori, dar se pune totuşi şi câte un rezistor de 470k-1MOhm/0,5W în paralel cu fiecare condensator (C1-C2). Asta ca să nu primiţi un şoc neplăcut când scoateţi ştecherul din priză şi atingeţi accidental pinii lui, altfel condensatorii rămân încărcaţi mult timp.

post-179973-0-65258900-1461238556_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites

Cum ajunge la 220 V continuu ? ... ca nu ma prind ...

 

Simplu. Cumperi 2 trafuri, le cuplezi secundarele intre ele si ai 220V izolat galvanic de retea. Doar ca @Thunderer a omis sa specifice ca e nevoie de 2 transformatoare... :limb:

Link to post
Share on other sites

Mai citiți fraților bine enunțul problemei, înainte de a da un răspuns !

Inițiatorul dorește schema unui alimentator simplu cu o tensiune continuă de 220V la un curent maxim de 65mA, fără să folosească un transformator.

Link to post
Share on other sites

Cine,transformatorul?

Cine doresti dumneata . Eventual , initiatorul topicului ...

 

P .S . - mi s - a sters o postare . Era un raspuns la o citare a unei alte postari , tot a mea . Reiau acum raspunsul . Daca incalca regulamentul , e O . K . ( stergerea ) . Nici postarea 7 nu mi se pare mai corecta , eu la ea am raspuns . Observ ca nu beneficiaza de tratament egal  . Ma rog , poate ma insel ... Profit de ocazie sa - i multumesc d - lui Untold pentru explicatii . Omul , cat traieste , invata ...  

Edited by gauss
Link to post
Share on other sites

@Validae, am citit gresit initial. Nu e nevoie de ingrosarea textului. Cand am raspuns am citit ca vrea din 220 o iesire de 65mA. Mi-am zis ca o vrea sa alimenteze un led sau un montaj mic. M-a si mirat ca nu dadea tensiunea dorita, am zis ca din 10Vca face el 3-5Vcc cat o avea nevoie. Aici am gresit.In ceea ce priveste izolarea galvanica, eu sunt pentru. Mai ales in montajele de test, unde sunt fire peste tot, acolo e potential de facut greseli. Un montaj final vine cu izolari (ex. Termocontractabil).PS: se pot sterge mesajele care nu raspund OP-ului. Sunt de acord cu asta. Ca sa fie lucrurile clare, altfel oricine poate intelege orice.

Edited by thunderer
Link to post
Share on other sites

Aceasta schema furnizeaza, pe o sarcina de 3384,6 ohmi (220V/0,065A), o tensiune de 107,93V la un curent de 31,88mA. Trebuie recalculate valorile componentelor.

Ca sa furnizeze tensiunea si curentul cerute, cele 2 condensatoare trebuie sa aiba valoarea de 6,17microF. Daca se utilizeaza numai un condensator, acesta trebuie sa aiba 3,085microF (nu s-a luat in calcul randamentul redresorului).

Diodele stabilizatoare trebuie sa fie de putere mai mare.

PS-cred ca mai rentabil este utilizarea unei rezistente (154 ohmi), pe care se disipa 0,65W.

post-218749-0-68776800-1461340167_thumb.jpg

Edited by vera
Link to post
Share on other sites

Cine doresti dumneata . Eventual , initiatorul topicului ...

 

P .S . - mi s - a sters o postare..

Nu am sters nimic eu, ( as fi spus asta, mai cu seama ca nu sunteti oricine ), si cred ca nici colegul Dr.L n-a facut-o...

Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru precizare . N - as fi insistat , daca n - as fi constatat acest lucru ( stergerea ) . Banuiesc ca se poate constata daca a disparut vreo postare . Sper sa nu fabulez . Ma rog , n - are importanta . Postarea mea a fost urmare a unei inadvertente din topic . Altfel nu m - as fi enuntat . Cel care a comis - o are si pareri despre stergeri de postari . Ale altora . Repet , n - are importanta . Nu tin neaparat sa fiu prezent in topic ( nici macar in sectiune ) , mi - am exprimat doar o nelamurire . De user , nu sant si nu doresc sa fiu vreo persoana speciala , n - am merite aici , si chiar daca as avea ... Multumesc si se poate sterge tot ce am postat in topic ( ar fi mai bine , pentru claritate ) , nu mai am nimic de spus , nici macar on - topic .

Edited by gauss
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines