Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Sign in to follow this  
cristeama

probleme placa de baza desktop

Recommended Posts

va salut, am o placa de baza de generatie mai veche un : MS-7309 ver:1.3 , este in stare de functionare doar ca nu vede nici un device atasat pe mufa de IDE ,fie hdd, fie unitate optica dvdr/w, pe cele 2 mufe SATA vede device-ul, poate aveti niste solutii, stima

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scoate bateria de la bios, scos si de la retea  220v si lasal 5 minute sa se reseteze biosul si dupa aceasta operatiune incearca din nou

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cum a aparut defectul? Brusc, treptat, in urma unei pene de curent ? Verifica vizual placa bine in special condensatorii electrolitici sa nu fie umflati sau cursi, curata-o de praf si vezi daca se vede ceva anormal. Verifica heatsink-ul de pe chipset sa stea bine si sa nu se miste, daca are ventilator verifica sa se invarte. Verifica tensiunile sursei de alimentare ( in timpul functionarii calculatorului ) si verifica in timpul functionarii sa nu se incinga vreun cip prea tare (testezi cu degetul).  

 

Evident e posibil sa fie si o problema de setari in bios ( poate e dat disable la ide in bios ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

...sau probleme cu SB-ul. ce tensiune este pe 5vsb din sursa? firul mov.

Share this post


Link to post
Share on other sites

am resetat biosul de mai multe ori, nimic !, defectul a aparut brusc, acum o saptamana l-am folosit dar acum nu mai vrea, electrolitici ok.., pe placa nimic anormal, radiatorul chipset ok., nimic nu se incinge anormal, tensiuni in functionare pe mufa de alimentare sunt ok., pe firul mov  +5,05v, alte sfaturi va rog ?, stima

setari in bios nu am ceva evident, poate :( onchip raid controller ) este pe disabled

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut,

Schimba de proba cablul IDE si vezi sa ai setate corect device-urile master-slave pe acelasi cablu.

 

Succes

Share this post


Link to post
Share on other sites

pe cablul de ide am lasat doar hdd-ul conectat, nu are niciun jumper pe spate de selectie , oricum cu sau fara tot nu-l vede !

am schimbat cablul de ide si nimic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut,

In cazul asta e o problema cu controlerul I/O ptr  IDE din cipul southbridge.

 

Nu stiu daca financiar merita sa schimbi southbridge-ul, (daca gasesti unul nou).

 

Succes

Share this post


Link to post
Share on other sites

trebuie sa va precizez ca placa nu o am in carcasa este pe masa cu perifericile conectate si pornirea simulata cu strap pe mufa de front panel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut,

 

Ai incercat si cu alt HDD sau cu o unitate DVD/Cd sa vezi daca o recunoaste?

Share this post


Link to post
Share on other sites

am incercat cu alta unitate cdr/w si nu vede, si nici alt hdd nu vede !, credeti ca este defect chipsetul cu radiator , cel video cred, altul nu mai este, fiind afectata doar o zona din el restul ok., pe monitor totul este ok. imi afiseaza totul in mod normal ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sa nu trebuiasca instalat vreun mic driver,adica cum ar fi : driverul de la controller IDE ATA/ATAPI .

da,dar atunci cand instalati windows,cum realizati ca detecteaza,o placa functionala, toate perifericile?altfel cum instalati OS-ul? acel driver are un cu totul alt rol.

 

.........

acum am vazut placa pe google...am inlocuit la un amic o asemenea placa la care i-a picat din senin porturile PCI,SATA,USB SI IDE....irecuperabila,chiar si cu un reflow la chipset...

Edited by ovy83

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca am citi si de la stanga la dreapta nu doar in diagonala ar fi bine. 

 

Cel mai probabil cum au spus colegii: chipset defect. Daca nu se vrea schimbarea placii de baza se poate cauta un controller pe slot PCI (as verifica sloturile intai sa vad daca ele functioneaza in parametri).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines