Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aer conditionat - panouri fotovoltaice


Postări Recomandate

Buna ziua,

Va rog frummos sa ma lamuriti cu privire la urmatoarea problema:

 

Se da un aparrat de aer conditionat (nu stiu daca are relevanta dar este vorba de un daikin cu inverter). In specificatiile producatorului scrie despre consum:

CONSUM PE INCALZIRE: 0,97 kW / CONSUM PE RĂCIRE : 0,995 kW. Deci sa spunem 1kW,
 
1 - banuiesc ca asta inseamna 1kW /ora si se refera la consumul maxim al aparatului ? Adica poate fi si mai putin in fctie de modul de utilizare?
 
2 - pe principiul ca atunci cand este cald este si soare afara, doresc sa alimentez acest aparat exclusiv la panouri fotovoltaice. Acum intrebarea este cam ce sistem mi-ar trebui?
Mentionez ca nu doresc baterii...eu ma gandeam sa bag energia produsa de panouri direct in retea.
 
Va multumesc
Link spre comentariu

 Cand e soare puternic aparatul o sa functioneze la greu ca sa faca fata.daca are in jur de un kw,iti trebuie minim 4 panouri de 250w,pretul unuia luat de pe olx e  minim 500 lei.Plus invertorul alte cateva sute.Si nu stiu daca o sa mearga fara acumulatori,nu cred ca o sa-i convina nici aparatului nici invertorului sa ii faca tensiunea sus- jos in functie de soare.Dar sa zicem ca merge,deci din start iti trebuie vreo 2500 lei fara a socoti munca sau sisteme de urmarire a soarelui.Acum  o sa poti folosi sistemul asta cam 8 ore maxim pe zi (si o sa fie zile fara soare dar nu ne legam de asta) si cam 6 luni pe an ,cam 180 zile x 8 ore fac undeva la 1400 kw economisiti x 0,6 lei cat parca e tariful pe kwh ajungi la un 800 lei.Avand in vedere ca in realitate  o sa folosesti aerul cam 3 maxim 4 luni fa tu calculul.Si am umflat muuuuult de tot eficienta panourilor,daca sistemul ar functiona nu cred ca scoti mai mult de 2-300 maxim pe an,deci amortizarea e un  fas.Daca esti hotarat sa faci chestia cu panourile ia in calcul si acumulatorii plus un iluminat cu leduri de pe ei si altele altfel bagi banii degeaba.E doar o parere...

Editat de loleksibolek
Link spre comentariu

  Principial se poate face ceva, dar nu stiu daca gasesti pe cineva sa-ti scrie softul pentru invertor.

 

  Poate fi folosit AC-ul pe post de dump load, dar trebuie sa refaci unitatea de control a invertorului, si va functiona astfel: in loc sa citeasca temperatura va citi tensiunea de alimentare si o va stabiliza pa acesta ajustind puterea bagata in compresor, invertorul este vector mode si poate face treaba respectiva.

 In varianta asta poate functiona atit cu acumulatori cat si fara si va merge cu atit mai tare cu cat soarele e mai puternic, dar nu va  termostata, daca se face prea frig mai deschizi geamul.

 Problema e ca trebuie sa sacrifici AC-ul, trebuie sa vezi ce surse auxiliare sunt pentru toate componenetele si pentru invertor daca sunt in comutatie merg si cu DC invertorul in principiu merge cu DC, faci un sir de panouri sa dea caa 250v in sarcina si caa 300 in gol si poti alimenta direct.

 Insa nu stiu cine ti-ar face softul pentru asta.

Link spre comentariu

Fara baterii si invertor nu merge.Garantat.In momentul cand AC e oprit panourile merg la Voc,Cu curent continuu-adidca DC.El functioneaza pe AC.

Ar merge cu un invertor on grid dar iti trebuie o automatizare, altfel o sa ai probleme cu contorul si furnizorul de energie.

Sau , alta varianta cu invertor on grid Fronius si modul Smart meter

Editat de rinaldoparaipan
Link spre comentariu

Dar nu pot face o instalatie on grid si sa imi asum "pierderea" catre electrica? Adica sa nu devin producator de energie electrica, ci pur si simplu in momentele in care produc in plus sa le-o dau gratis in retea?

 

As dori sa evit bateriile din cauza costurilor...mai bine mai iau cateva panouri de banii aia...

Link spre comentariu

"Dar nu pot face o instalatie on grid si sa imi asum "pierderea" catre electrica? Adica sa nu devin producator de energie electrica"

Practic se face o compensare, nu-ti da nimeni niciun banut pentru ca tu consumi mai mult decat produci, deci per total (contorul arata diferenta) tu platesti mai mult decat ai primesti.

Link spre comentariu

E adevarat ce spuneti, dar inteleg din ce au spus colegii mai sus si din ce am mai citit pe net, ca pentru asta trebuie sa ma inregistrez la enel ca producator.

Intrebarea mea era daca pot face acest on grid fara sa ma inregistrez, practic ce se duce de la mine in retea sa le-o dau gratis cum s ar zice :)

 

Oricum nu asta era ideea topicului.

 

Domnule rinaldoparaipan, v-am urmarit cu interes postarile pe aceasta arie. Imi puteti spune cu aproximatie care ar trebui sa fie componenta sistemului daca as face cu baterii?

 

Multumesc

Link spre comentariu

 In principiu dac nu vrei sa sacrifici un AC, care oricum e mai ieftin ca bateriile poti face si in felul urmator tot offgrid.

 Pui caa 1,5, 2kw panouri si pui un dump load pe un regulator in comutatie care va mentine tensiunea stabilizata, asa am eu, pe aria pv sunt de fapt 2 consumatori variabili a caror suma  e fixa deoarece regulatorul cu dump load are comportament adaptativ sistemul poate functiona si cu acumulatori si fara.

 

 Ac-ul cu invertor nu ia curent prea mare la pornire astfel 1,5 2 kw sunt destul, problema e ca daca trece un nor se reseteaza AC ul merge bine numai in zilele senine.

 Sistemul asta necesita panouri, invertor, regulator cu dump load si baterie de electrolitici pentru pornire AC, 1 farad la 24v sau 0,25 farazi la 48v condensatori la 30 respectiv 60v din alea pentru masina pentru statie sunt bune  cate 2 sau 4 in serie dupa caz.

 

 O alta varianta este cu un mic acumulator lifepo4 10 -20c de 10 ah, numai ca atunci regulatorul cu dump trebuie reglat precis la tensiunea de incarcare a acestuia, e recomandata o protectie redondanta la supraincarcare in caz ca dump load-ul se intrerupe.

 

 Daca sunt supraincarcate aceste acumulatoare pot lua foc sau exploda.

Editat de cavit
Link spre comentariu

Consider ca nu merita .Facturile incepusera cu 4 in fata ,adica de la 400 de lei in sus.Ce ma consoleaza e faptul ca nu mai depind de reteaua nationala ,am curent in toata casa,la orice ora .Doar aparatul de sudura mai e conectat la retea .Aer conditionat o sa-mi iau unul cu invertor ,au consum mai mic si merge pe solar.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări