Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
H Robert

Sursa tensiune reglabila

Recommended Posts

Înțeleg că trafo are 1kVA , 25V în secundar .

Cât vrei să scoată sursa ? Liniar eu zic că 24Vcc e un maxim optimist , dacă respectăm canoanele de proiectare care prevăd ca sursa să poată funcționa și la -10% sub tensiunea nominală la rețea . Mai departe , curentul maxim ar putea să urce , teoretic , până aproape de 40A . Te interesează acest curent ? Dacă da , ce radiatoare ești dispus să folosești ?

Sau vrei în comutație ? 

PS Ce am scris mai sus presupune că 25Vac sunt nominali nu în gol....

 

Vezi câte chestii nu ai spus ? 

Link to post
Share on other sites

@H Robert cere o schema pt. tensiune reglabila, nu stabilizata. Poate se gandeste la un variator de tensiune, pe primarul transformatorului.Trebuie sa precizeze ce doreste, dupa care vom putea sa-i dam un raspuns la obiect. Asa......

Link to post
Share on other sites

30V nu cred ca poți obține. 26Vac în gol înseamnă teoretic un vârf de 36.6V tot în gol , ignorând căderile pe puntea de diode. Dacă ții cont de faptul că vârful e ceva mai mic ( tensiunea la rețea nu e chiar sinusoidală ) , că mai cade datorită sarcinii (3-4% la traful ăla )  , că mai ai cădere de tensiune pe puntea redresoare ( 1,5-2V )  rămâi cu cel mult 32-33V vârful undei redresate. Valea este mai jos cu mărimea pulsației - încă circa 1V pierdut  . Și asta la tensiune nominală la rețea . O sursă de laborator trebuie însă să funcționeze și la variații de +/- 10% ale rețelei . 

Link to post
Share on other sites

Daca transformatorul este mai vechi, primarul este pt. 220V, deci ar da in secundar 25,1V. Daca este bobinat pe 2 coloane, se pot bobina f usor cateva spire, peste primarul existent.

Link to post
Share on other sites

Chiar vrei sa tragi 1KVA dintr-o sursa :nebunrau: ,nu e cam mare traful pentru o sursa LINIARA ,oricum nu poti obtine acei 30VCC in sarcina .Ca sa-ti construiesti o sursa de 0-25V la 40A  pe langa faptul ca radiatorul trebuie sa fie enorm si o sa coste  :)   iti mai trebuie si minim 20 buc de tranzistori al caror pret o sa sara de 100lei.

Asa ca spune ce curent maxim doresti? Sper ca nu vrei 40A.

Link to post
Share on other sites

Este f frumoasa placa-transformator (sau invers) de 1kVA, care are prize primar 210-220-230V si tensiune in secundar 56V. Este OK, puteti obtine fara probleme, pana la 44V stabilizati.

Spor

Link to post
Share on other sites

Vera nu este 52 ci invers, adica 25, scrisul se vede in partea cealalta.

 

Da, bineinteles ca se poate, cu intrare de sub 40V sunt destule variante liniare, problema cea mai mare este gabaritul mare datorat curentului mare, daca asta nu este o problema atunci aia e.

Link to post
Share on other sites

Da, @marian ai perfecta dreptate. Dar daca citesti dinspre primar, juri ca este 56.

Doream sa stiu ce transformator este, pt. ca sunt o multime de variante care pot rezolva problema:

1-bobinarea catorva spire in secundar, daca este posibil, sau

2-daca este bobinat pe 2 coloane si da 2x12Vca, se poate face redresarea ambelor alternante, cu dublare de tensiune, etc.

Edited by vera
Link to post
Share on other sites

Dacă vrei să pleci de la zero trebuie să poți disipa 30V*20A = 600W ( aproximativ ) . Considerând o temperatură ambiantă de 30°C ( e riscant să iei mai jos , aerul din jurul radiatorului va fi mai cald decât cel din restul camerei ) și o temperatură maximă a radiatorului de 70°C rezultă un radiator cu Rth < 0.067°C/W .

Un astfel de radiator este imens. Exemple din catalogul Fisher : SK162 750 x 83.5 x 300 mm cu convecție naturală sau SK158 300 x 83.5 x 130 mm cu aer forțat la 5m/s.

post-176515-0-63324700-1461152991_thumb.jpg

Mai departe , folosind să zicem TIP35 (sau 36) ai avea nevoie de minim 10 bucăți presupunând un contact perfect c u radiatorul ( fără izolație ) .

Sigur , poți micșora puțin radiatorul mărind numărul de transzistori dar cam astea sunt datele problemei . 

Probabil că soluția mai bună ar fi limitarea ( la nivelul de jos ) a tensiunii la care să ai 20A . De exemplu , am 20A la 24V dar la 15V am doar maxim 10A  să zicem . 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines