Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Lonerider

Atasare senzor la un counter digital

Recommended Posts

Am primit, zilele trecute, un numarator digital miniatura de tipul http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/125000-149999/127421-da-01-ml-TRUMETER_HED251_T_IMPULSZAEHLER_de_en_fr.pdf, pe care as vrea sa-l utilizez pentru numararea unor treceri a unui punct situat pe o roata, fata de un altul situat fix (sau numararea rotatiilor unei roti, de la momentul lansarii si pana la oprire). Din ce am inteles din documentatia mai sus expusa, numaratorul necesita un contact de tipul microswitch, mecanic, care sa cupleze pinul 3 la 0Vdc, pentru impulsuri. Montarea acestui contact si camei aferente actionarii lui ar produce un plus de franare dispozitivului in rotire si implicit oprirea timpurie. M-am gandit la un senzor Hall, de mici dimensiuni, si un magnet de felul celui de aici: http://www.first4magnets.com/rectangular-magnets-c35/self-adhesive-10-x-5-x-1mm-thick-n42-neodymium-magnets-0-6kg-pull-p2450, dar nu stiu daca se poate utiliza la acest dispozitiv sau cum. Roata se sprijna pe capetele axelor in lagare conice, asemanatoare balansierului unui ceas mecanic, deci nu pot nici sa utilizez magneti prea mari (dezechilibrare). Releul reed nu stiu daca e in stare sa cupleze le o frecventa a trecerii mai mare de 4Hz, roata putand atinge, poate, peste 300 rpm, pe perioada scurta de timp. Se poate gasi o alta solutie? Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Îngrijorarea ta privind viteza nu trebuie să se refere la senzorul Hall ci mai degrabă la numărător . Un senzor Hall ieftin comută în µs - zeci de µs. 

Oooops , n-am fost atent!

Și releul reed comută lejer în 1-5 ms , deci 4Hz,40Hz , nu sunt o problemă . 

Edited by UDAR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din ce am inteles din .pdf, ar numara la maxim 18Hz, pe High Speed..., mi-ar fi mai usor cu releu reed, dar ma tem ca trebuie magnet prea mare, ca dimensiuni, pe roata.

Edited by Lonerider

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu siguranță - la modul principial - pentru un releu reed trebuie un magnet mai puternic ( nu neapărat mai mare ) decât pentru un senzor Hall.

N-ai decât să afli ce câmp îi trebuie releului respectiv , să afli ce magnet produce acel câmp și să apreciezi dacă îți rezolvă problema . 

Dacă chiar contează așa de mult greutatea pusă pe roată , atunci folosește un senzor optic .  Dai pur și simplu o gaură în roată deci nu o îngreunezi cu nimic. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poți face numărarea și optic, o fotodiodă și un led, roata va fi prevăzută cu o gaură mică prin care va lumina ledul.Fotodioda va fi pusă în partea opusă găurii.Fiecare trecere a găurii printre led și fotodiodă va fi numărată.Dacă se leagă fotodioda cu catodul la pinul 3, e posibil să nu mai fie nevoie de alte componente.Așa am făcut odată un numărător pentru o mașină de bobinat, punând fotodioda în paralel pe bornele tastei (=) de la un calculator de buzunar.Prin operația 1+ (=) se contoriza fiecare rotație a mașnii de găurit. Depinde și de nivelul tensiunii existente la borna 3, precum și de nivelul de basculare a trigger-ului intern al numărătorului...la acel numărător alimentat din baterie de 1,5V e posibil să trebuiască o fotodiodă destul de sensibilă.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines