Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest lukas34

Automat incarcare panou solar

Recommended Posts

Guest lukas34

Am achizitionat 8 panouri fotovoltaice de 30v si250w .Daca ma poate ajuta cineva cu o schema sau un sfat cum sa alimentez acumulatori de 12v /150A ,as dori ceva home made .Multumesc anticipat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

cati acumulatori ai? poti sa-i pui in serie sau in paralel. poti face montajul pe 12, 24 sau 48 V. ce regulator ai? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest lukas34

Vreau sa pun 3 acumulatori de 150A iar sistemul sa functioneze pe 12v deoarece am o parte din invertoare 12/220v

Share this post


Link to post
Share on other sites

8 panouri a 250W, inseamna o putere maxima de 2Kw. Un regulator fotovoltaic e in esenta o sursa in comutatie, iar sa construiesti o sursa de 2Kw, care sa scoata 12V, la aproape 200A, nu e chiar la indemana oricui. Pe de alta parte, 3 acumulatori de 150A, pusi in paralel, trebuie incarcati cu maxim o zecime din capacitate, deci vreo 45A, adica ai prea multe panouri, sau prea putini acumulatori.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest lukas34

dar sa fac mai multe surse pentru fiecare batrie ?curenti mai mici pentru regulatordaca stie cineva sau are o schema de invertor la 12/220v,3kw

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest lukas34

cand jung la un calculator am sa ma uit la schema,multumesc frumos

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Am si eu un sistem in genul asta ptotusi 2kw pe 12v sunt cam greu de cablat.

 eu il am pe 120v cu 10 acumulatori tubulari de 12v 90ah in serie, dar am si o sursa care scoate 24 pentru un invertor ongrid care porneste cand s-a incarcat complet si in paralel cu el un regulator cu dump load Buck direct pa 120v.

 

 In principiu pornind dela sursa sat poti face cahargrul de care ai nevoie, dar sastii ca nu e simplu.

  pri pune  cel 8 panouri in serie pe un singur sir si scutesti asfel fire si durei de cap cu curentii mari.

 

apoi faci o sursa forevard coboritoare la tine ar fi caa 200 v in sarcina pe sirul ala asa ca reaportul de transformare ar pute fi 15 la 1 folosesti in primar o punte de stw72n60dm2ag neaparat trebuie dm2 si nu m2 ca alea au dioda lenta si nu merg in punte sau cu carbura desiliciu c2m0040120d din astea poti pune si doua in push pull dar atentie cu infasurarea dubla la tensiunea asta ca sepot scurtcircuita intre ele si arde tranzistorii trebuie izolate suplimentar cu leucoplast de matase de exemplu.

 la iesire vei fiosi redresare sincrona  push pull cu cate 2 irfp 4468 pe ramura in total 4 bucati. eu am facut comanda foarte simplu cu cate o infasurare auxiliara pe traful de forta la puterea sta trebuie cate o spira vei pune cate 2 diode zenner antiserie pa fiecare poarta pentru a elimina varfurile de tensiune care vin din trafo, eu am folosit cate 10ohm 0,5 w pe comanda,

 

Atentie la fazajul infasurarilor de comada pentru a-l face corect fara a arde ceva poti pune un bec de 100v in serie cu primarul trafului si dai drumul si vezi cum comsuma si daca scoate ceva la iesire daca consuma mult si nu scoate nimic inversezi capetele infasurarilor de comanda duca care pui primarul pe direct.

 

 la iesire ai nevoie de un droser poti lua unul dintru-un invertor de sudura defect se potriveste asa cum e pentru aplicatia asta.

 

circuitul de iesire trebuie cu sarme groase ai aici caa 150 amperi.

 

  Bucla de reglare a sursei o poti face astfel citesti iesirea si o stabilizezi la cat doresti safie tensiunea finala pe acumulatori, 14 v dexemplu pentru acumulatori de12v poti pune in divizor si rezistente aditionale cu niste comutatoare pentru a face egalizare 15 vdeexemplu sau pentru a in trece in regim de float charge 13,8v

 

 pentru un randament mai bun poti sa citesti si intrarea si o stabilizezi sa un plece mai jos de o anumita tensiune logica va fi inversa decat in secundar aceste reclaje sepot insuma  pe controlllerul de pwm uc 3525 sau 3825 foarte simplu cu 2 optcuploare.

 tensiunea la intrare o poti face reglabila cu un potentiometru pentru a o seta in vevinatatea punctului MPP ulterior pot adauga un controller mppt in bucla aia numai partea decontrol ca forta o ai deja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Ai putea face chargerul asta si dint-un invertor de 12v sinus modificat deoarece e ieftin si ai tot cti trebuie inclusiv cabluri care sa le legi la baterii.

 Exemplu invertorul de 1700w  HQ consta in 2 inveroare de1000w in paralel si se normeaza pe 1700 pentru redonndanta.

 Partile primare le vei folosi pe post de redresor sincron si le lasi asa cum sunt exceptind comanda.

 Partile secundare vor deveni parti primare si dai puntile de diode jos si vei pune puntea de stw72n60dm2ag cu un controller pe pwm si 2 ir 2110.

 Electroliticii de300 ii lasi vor alimenta punte asta.

 Mai departe depinde de tensiunea pe care o ai la panouri.

 Daca sunt normate cu 30v voc si de regula asa sunt, cu 60 celule ai nevoie de inca un invertor boost inainte de puntea din primar si il vei face cu 1 bucata c2m0040120d si o dioda c4d20120 si un droser ideeaa e ca ai nevoie de cel putin 300v in full load la intrare, daca aria fotovoltaaica scoate asta invertorul boost nu mai este necesar.

 

 In caz ca ai invertorul boost controlul il pui pe acesta si lasi puntea de dupa in unda continua factor de umplere aproape de50 % nu pui nici o bucla de reglaj pe ea.

 

 Mai ai nevoie sa scoti toti electroliticii de pe 12v si sa adaugi un droser in serie pe bara de12 intre plusul invertorului si bancul de baterii trebuie cu sarma groasa cel din invertorul de sudura.

 

 Vei mai adauga doua fire cu care citesti tensiunea de pe baterii si o aplici controllerului de pe invertorul boost sau de pe puntea din primar, dupa caz,  vei citi si tensiunea la intrare si o aplici controllerului invertorului boost.

 

 Poti face si impatit sa aplici tensiunea de intrare pentru controlul invertoruui boost si tensiunea de iesire pentru controlul invertorului foreward

 In cazul cand aplici toate controalele pe invertorul boost si lasi pe cel foreward in unda continua poti renunta la droserul de la iesire si poti lasa electroliticii de pe 12v la locul lor.

 Chargerul facut din invertor il legi cu fosta intrare de12v la baterii care acum este iesire.

 

 Avantalul e ca ai 150 A pe 2m de sarma si nu ai dureri de cap.

 

 Bineiteles ca partile de comanda din primar vor necesita o sursa auxiliara ce poate fi un incarcator uzual de 12v minim 2 A astea pleaca de pe la 100v e prefect pentru aplicatia noastra.

 Daca folosim c2m0040120d avem nevoie de 20 v minim 18 ne trebuie asta, fie folosim un incarcator de laptop  de18v se recomanda si tensiune negativa de comanda dar pentru puterea asta nu e nevoie nu are rost sa ne complicam un singur 18-20v e ok.

 

 Controllerul pwm original de pe invertor il poti folosi la comanda puntii din primar il alimentezi cu o auxiliara si indepartezi bucla de feed back il lasi in unda continua se poate face am mai facut eu si merge.

 Tot de aici comanzi si redresorul sincron poti lasa comanda pe loc si mai adaugi doua trafuri de comanda cu secundar dublu pentru comanda puntii de pe tensiunea mare am mai folosit si asa si merge, e mai simplu nu mai ai nevoie de ir2110 si alimentarile pentru ele in acest caz poti lasa totul pe loc in partea primara elimini numa bucla de feed back asta e simplu scoti optocuplorul negru, al alb e pentru protectie dar poti sa il scoti si pe ala.

 Oricum partea din secundar trebuie scoasa inclusiv comenzile.

  Pentru asta ai nevoie de: invertor hq 1700w i bucata incarcator laptop 1 bucata c2m0040120d 1 bucata, c4d20120 1 bucata droser pentru boost 1 bucata, controller pentru boost 2 drivere ir2110, 7812 1 bucata si cateva pasive si 2-3 optocuploare.

Edited by cavit

Share this post


Link to post
Share on other sites

 La urma urmei ai putea lasa cele 8 irfp 460 pe loc sunt gata cablate punte si le poti folosi comandate din primar cu cele 2 trafo cu secundar dublu numai ca scoti diodele si legi iesirea la trafuri direct atentie filtrele trece jos trebuie scoase puntea va fi comandata cu frecventa din primar 50 khz.

 Ai ventilator protectie la temperatura tot ce ai nevoie.

 Invertoarele astea nu au controller asa cale poti modifica fara griji.

 

 Pe scurt cea mai simpla modificare: dai diodele si partile de comanda jos din secundar, legi puntea formata din cele 8 irfp460 cate 2 pe ramura cu iesirea la trafurile de forta sunt 2 grupuri in paralei decate 5 in serie, le lasi asa cum sunt poti sa pui un c fix de 4,4 uf la 400v la  iesire  pentru a indeparta o eventuala componenta continua, dar nu e strict necesar, comanzi cele 8 irrfp460 cu 2 trafuri mici cu secundar dublu direct din primar de pe comanda tranzistorilor din primar, elimini filtrele trece jos si bucla de feed back: scoti tot din secundar mai putin electroliticii si tranzistorii si rezistentele de comanda acestora pe care le vei folosi la noua comanda, au si zennere de limitate pe poarta le lasi acolo si pe ele.

 

 Adaugi invertorul boost cu alimentarea lui cu incarcatorul de laptop si controllerul si controalele necesare.

 

 La intrarea in invertorul boost la panouri ai nevoie sa pui un condensator poate fi si un electrolitic eu la mine am pus fix 10 uf la 400v tine mai bine la impulsuri uzual se pune fix in paralel cu electrolitic asa la invertoarele ongrid.

 

 Atentie la fazajul comenzii punte-redresor sincron trebuie sa fie in faza.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest lukas34

o schema pentru invertorul de 2Kw m-ar ajuta eenorm ,.De unde se pot procura elemente verticale de 12v sau de 2v de la stivuitoare ,multumesc

Share this post


Link to post
Share on other sites

@cavit, ce recomanzi nu e la indemana oricui. Putem sa recomandam n solutii, dar habar n-avem ce experienta are colegul, in materie de surse in comutatie. Daca ne-ar spune, am sti ce recomandari sa facem, altfel pierdem timpul postand.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Daca are experienta va intelege si va alege o varianta daca nu, va trebui sa cumpere un charger si sa faca sistemul fie pe 24 fie pe 48v sau sa cumpere mai multe chargere de12v.

 Acum nu stiu cat l-ar costa, poate alea simple pwm nu ar fi nu stiu cat de scumpe.

 Dupa mine daca l-as face acum as cumpara un charger, al meu e rezultatul unei evolutii care l-a personalizat asa, nu a fost din prima asa.

 am mai vazut o solutie la o firma un invertor ongrid pe post de charger mppt pe tensine mare, un invertor offgrid ca pilot pentru cel ongrid si un charger pe 220v pentru acumulatori cu comanda de standby cand nu e curent fotovoltaic pentru a nu functiona pe invertorul offgrid si a descarca acumulatorii mai repede.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest lukas34

Va multumesc pentru sfaturi,dar ma consider depasit de complexitatea confectionarii unui invertor 

Am sa cumpar de unde o sa gasesc 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines