Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit incarcare Tableta Samsung SM-T210

sica20

Recommended Posts

Salut,

Am o tableta Samsung SM-T210 care nu mai incarca acumulatorul.

Conectorul USB era avariat, si din ce am inteles pustiul proprietarei a gresit incarcatorul...

Am schimbat conectorul dar problema persista. Am vazut ca este si un traseu smuls, dar este pentru transfer de date.

Traseele de alimentare sunt ok, pentru ca imi ajunge tensiunea de 5V pe placa. Si totusi nu incarca.

Presupun ca pe placa mai este un circuit ce alimentare sau un convertor DC-DC care este ars.

Intrebarea mea este daca pot "ocoli" acel circuit de alimentare si sa pun cei 5V de la incarcator direct pe bornele bateriei...

Cred ca stiu care este componenta defecta, dar nu am cu ce sa o schimb si nici sculele necesare.

Am gasit chiar si o documentatie de service :

http://www.s-manuals.com/pdf/tablets/samsung/samsung_sm-t211_service_manual.pdf

Multumesc!

• Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• gabiz_ro

4

• validae

4

• sica20

2

• elman

2

Top Posters In This Topic

Posted Images

Am făcut așa ceva în cazul unui telefon al cărui circuit integrat  de încărcare era scurtcircuitat. Am dezlipit de pe placă pinul plus al mufei MicroUSB a telefonului și am tras de la el un fir direct la borna plus al locașului acumulatorului. Minusul este comun. Am montat și un rezistor de 2 Ohmi/1W pe firul de plus, în interiorul încărcătorului, pentru a limita curentul inițial. Asta a fost o soluție de compromis, practic decuplarea încărcării rămânînd în sarcina circuitului de protecție din acumulator, dar funcționează. Singurul dezavantaj major pentru utilizator a rămas lipsa indicației de încărcare în curs, telefonul ,,nu știe,, că este cuplat un încărcător, dar simbolul ce arată nivelul bateriei va arăta un nivel corespunzător chiar și așa. Soluția se poate aplica și la tablete. Dar  de preferat este să fie reparat corespunzător circuitul de încărcare, nu recomand niciodată ,,cârpirea,, circuitului de încărcare decât în cazuri extreme.... acumulatorii LiIon sunt foarte periculoși în caz de avarie.

Mulțumesc pentru răspuns!

Nici eu nu sunt adeptul "cârpelilor", dar în situația de față nu cred că se poate altfel.

Totuși, înainte să fac acest pas, trebuie să verific circuitul de protecție al acumulatorului...

Faptul că nu va indica că se încarcă, nu cred ca va fi un mare impediment. Sper să nu greșesc, dar știu că unele încărcătoarele cu conector micro-usb au pinii de date în scurt, sau un rezistor de 200 ohmi, ca telefonul/tableta să știe că este conectat la un încărcător ce poate să-i furnizeze un curent mai mare decât poate un port usb.

cauta manualul si repara dupa schema ,nu lasa incarcarea pe sema protectiei din baterie .

la capacitatea ei va fi o mica bomba daca protectia da fail si  acumulatorul se accelereaza termic .  

oricum daca se incalzeste nu are "cine sa vada" si sa faca cutoff,asa ca asteaptate la artificii.

pune o poza cu placa sa vedem si noi ce e acolo.

Edited by Guest
  • 5 weeks later...

Si detectia de temperatura pe solutia de avarie cine o face , daca dupa circuitele si indrumarile dumneavoastra isi da omul foc la casa , pe cine trage la raspundere , pe inginerii de pe forum?

Circuitul de protecție inclus în acumulator ce treabă mai are pe-acolo, după dumneavoastră ?  Am specificat în postarea mea că de preferat este să se repare circuitul original de încărcare, dar dacă totuși nu se poate (cablaj compromis) se poate încerca și una din variantele ,,improvizate,, având totuși grijă să nu lase dispozitivul nesupravegheat în timpul încărcării. Producătorii au prevăzut totuși niște măsuri de siguranță care să evite problemele cauzate de supraîncălzire și generare de gaze în exces, cel mai periculos este de departe să înțepați acumulatorii încărcați cu obiecte ascuțite. Din păcate am observat că unii cetățeni încă mai consideră că și aceste acumulatoare pot fi ,,revigorate,, mușcându-le cu dinții, ca pe bateriile (pile Leclanche)  Zinc-Carbon R6 ( AA ) model ,,777,,......fără glumă, am văzut acumulatori ,,mușcați,, în speranța că-și vor mai ,,reveni,,. Aviz amatorilor : Nu faceți așa ceva cu acumulatori de niciun fel ! Puteți rămâne fără dantură sau mult mai rău....

Cred ca s-ar gasi spatiu in tableta sa inserezi un MCP73831. Se poare elimina ledul si rezistenta de 470 ohmi.

post-182696-0-35161500-1463164658_thumb.png

Edited by elman

Cu tot cu circuitul lor de protectie am vazut multe baterii de telefon umflate,facute varza. (baterii originale,nu compatibile sau alte chestii)Telefonul inca era in parametrii,circuitul de incarcare functiona corespunzator.Si eu fac de multe ori asta,limita de curent,tensiune 5V si las asa,pe la 4.3V decupleaza circuitul de protectie din baterie.Dar intrebarea,daca incarcarea e controlata de un circuit dedicat,ce verifica tensiune,curent,temperatura,de ce se umfla unele baterii?Chestii de astea am intalnit si la Nokia si la Samsung si la Sony si la iPhone,cam peste tot.

Edited by gabiz_ro

Sica, nu te juca!! Am vazut birou din PAL de 10mm gaurit cand a luat foc un acumulator de Blackberry 9800.

Circuitul de protectie din baterie este protectie la scurtcircuit , nu ,la supratensiunee , lucru ce supra incarca acuumulatorul , ce duce la o frumoasa explozie , foc , flacari si alte cele .

Incarcarea este controlata de un circuit cu comparator in curent si tensiune , care cand ajunge la 4.2v nu mai alimenteaza acumulatorul .

Oricum este interesanta abordarea "lasa ca merge si asa".

Dacă vrei poţi face un test, ia un acumulator cu protecţie inclusă şi încarcă-l dintr-o sursă externă, de 9V de exemplu, limitând curentul cu un bec auto de 12V/21W sau cu o rezistenţă de 5-10 Ohmi/5W. În paralel cu rezistenţa poţi pune un led, care să indice faptul că prin acumulator circulă sau nu un curent de încărcare. Varianta cu becul are avantajul major că indică şi vizual trecerea unui curent. Lasă acumulatorul la încărcat astfel ceva timp (2-3 ore)şi vei descoperi că în jurul tensiunii de 4,2 - 4,25V acumulatorul se decuplează automat, curentul de încărcare devine Zero. De ce oare, fiindcă nu are protecţie la supratensiune ? Sau pentru că are ?  Hai să nu scriem doar ca să ne aflăm în treabă totuşi....

Dacă limitezi curentul de încărcare la o valoare corespunzătoare, poţi să încarci fără probleme astfel un acumulator Li-Ion cu circuit de protecţie inclus. De ani de zile folosesc diverşi acumulatori de telefon (recuperaţi )  în diverse montaje şi încărcarea o fac astfel.Nu mi-a explodat niciunul, nu mi s-a umflat niciunul. Bineînţeles, nu i-am ,,stresat,, lovit sau înţepat cu obiecte ascuţite. 

Majoritatea au protectie si la depasirea tensiunii si la depasirea curentului.Ma refer la diversi acumulatori de telefon.De obicei ii pun la 4.3V si limita la 1A,asa ii las pana se incarca.Fara limitare de curent in multe cazuri cand e prea descarcat nu vrea sa faca nimic 0.00A (pentru o fractiune de secunda e un curent mare ce blocheaza protectia apoi ramane decuplat)

Când acumulatorul din telefon sau tabletă s-a descărcat sub circa 3,3V atunci circuitul de încărcare intern telefonului va interzice practic încărcarea, sau o face cu limitare drastică a curentului.Atunci multe telefoane sau tablete refuză practic să mai indice că se încarcă, chiar lăsate un timp apreciabil la încărcat. În astfel de cazuri, scot acumulatorul descărcat sub pragul de 3,3V şi-l încarc scurt timp cu o sursă externă la un curent ceva mai ridicat, dar limitat sub jumătate din capacitatea acumulatorului (ex. la 1Ah curentul de încărcare va fi de 500mA). Când tensiunea lui ajunge la peste 3,5V se reintroduce în aparatul dedicat şi se continuă încărcarea cu încărcătorul lui....

Asta se numeste trickle charging.Se limiteaza curentul la o valoare mica pana ajunge elementul la 3.5-3.7V apoi incepe incarcarea controlata.Asa fac toate telefoanele,tabletele.In cazuri mai extreme cand e mai descarcat acumulatorul poate dura si mai mult de o ora pana se intampla asta.In functie de capacitatea lui si de cat de dedcarcat e va dura mai mult pana ajunge la nivelul necesar,incarcat cu un curent mic.