Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Marius84

Alimentator reglabil laptop cu UC3843A si P20NM60FP

Recommended Posts

Salutare! Am acest alimentator chinezesc reglabil pentru laptop, l-am luat de la cineva defect ca sa mi-l fac.

Am gasit initial siguranta arsa, mosfet intrerupt la toti pinii, o dioda 1n4148 si altele doua fr107 sarma si vreo doua rezistente arse. Am inlocuit toate componentele(nu am gasit uc3843a si am pus 3843an) cu gândul ca trebuie sa mearga, primarul nu are asa multe piese... Cu toate acestea, la conectare la retea, s-a ars siguranta, integratul a explodat, s-a intrerupt mos-fetul, cateva diode, etc. Puntea este monobloc, destul de solida.

De data aceasta, am scos piesele, am legat la retea sursa, redresarea si filtrarea sunt ok, am cam 320v. Am inlocuit si celelalte piese (in loc de 3843a am gasit doar 3842a acum) si in loc de siguranta, am pus un bec de 75w, care se aprinde continuu la legarea sursei la retea, deci sursa nu merge. Ca tranzistor am folosit un p6na60 acum, il voi inlocui cu ceva la 20 de A daca reusesc sa o fac. In secundar nu am gasit nici un scurt.

Sa am probleme la traf? Atasez si 2 foto, desi nu sunt relevante. Nu am mai curatat cablajul, o voi face dupa ce termin tot. Nu am inlocuit optocuplor si tl431.

 

Posted Image

Posted Image

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mosfetul original al sursei care e ?

Vezi ca mosfetul pus de tine e de doar 600V GS, acolo trebuie peste 900v din cate stiu eu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mosfetul original este cel din titlu, P20NM60FP

L.E. In grila mosfetului am masurat 0,08v, dar tensiune continua, nicio frecventa pe acolo. Masurare cu functia de frecventmetru a aparatului 9208...

P.S. Am ars si mosul asta... chiar si cu becul...

Edited by Marius84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vorbesc din propria experienta atunci cand spun ca n-am prea gasit surse cu tranzistori arsi fara un motiv anume, adica asa le vine lor pe chelie sa o ia pe aratura, nu prea se intampla asta, ci exista de regula motive intemeiate pentru asta, un exemplu ar fi supratemperatura ( nu cred ca este cazul aici ), altul ar putea fi probleme la bucla de control in curent, sau supratensiune, sau electrolitici defecti, etc... Ideea este ca ar trebui intai investigat motivul pentru care sursa s-a ars si ce anume ar mai fi putut pica o data cu ea. O posibila cauza ( as putea spune chiar frecventa ) ar fi electroliticii, mai ales in carcasele astea ermetice de la alimentatoarele laptop, acolo unde ventilatia este 0. Daca ai ESR-Capacimetru ia fiecare condensator electrolitic de pe placa, la verificat, dar absolut toti, daca n-ai asa ceva atunci schimba-i pe toti direct cu altii noi, nu-ti pierde timpul cu "o fi, o pati..." In alta ordine de idei, daca UC-ul a cedat atunci exista riscul ca si opto sa il fi urmat pentru ca fototranzistorul sau are colectorul la UC si emitorul la masa, daca poti verifica opto fa-o, daca nu, atunci inlocuieste-l. Si nu in ultimul rand 3842 porneste pe la 16V, in timp ce 3843 porneste pe la 8V, prin urmare schimbul facut de tine ar putea sa nu fie in regula, cauta 3843 indiferent de sufix sau prefix.

 

PS: Bec inseriat cu reteaua nu-ti garanteaza protejarea mosfetului, condensatorul de filtrare principal ( cel de 400 sau 450V ) tot la 300+ se incarca, si poate acumula suficienta energie ca sa distruga un tranzistor cu foarte mare usurinta. Daca vrei neaparat protectie, aceasta trebuie sa fie interpusa in drena mosfetului, doar asa limitezi curentul de varf, ca ala ti-a distrus tie mosfetul cand ai avut bec inseriat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ms. pentru aceste detalii. In primar, sunt doar doi electrolitici. Pe cel care filtreaza tensiunea pentru uc l-am inlocuit, cu toate ca avea esr ok. Avea vloss mai mare putin decat cel nou... Condensatorul mare, care filtreaza tensiunea redresata nu l-am inlocuit, m-am gandit ca este ok daca am 300+ dupa el. Voi schimba si optocuplorul, si tl 431. Sa schimb electroliticii si in secundar?Am verificat fara sa schimb si condensatorii ceramici de langa uc, sunt ok. Cred ca mai schimb o data toate piesele din primar. Iesirea din uc se poate masura cumva ca freventa? Nu am osciloscop... Pot pune pentru teste un mos de curent mai mic?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Referitor la condul mare din primar, fara o sarcina semnificativa pe el, si 10uF si 100uF urca tot la 300+ tensiunea, dar daca un condensator pe care scrie 100uF gasesti la masuratoare decat 10uF atunci e grav ( asta e doar un exemplu ), adica nu te iei dupa tensiune ci il scoti si-l masori ( pari sa ai acel multitester ), daca este devalorizat semnificativ fata de valoarea inscrisa pe el atunci trebuie schimbat, deasemenea daca gasesti un ESR prea mare, la fel trebui schimbat chiar daca arata ok la capacitate. Este recomandabil sa verifici macar si electroliticii din secundar cu acel tester si fireste inlocuiesti ce gasesti in neregula.

 

Nu am incercat dar presupun ca s-ar putea verifica prezenta unui semnal pe iesirea UC cu functia de frecventmetru de la multimetru. Oricum daca ai avea semnal pe iesirea UC si mosfetul n-ar pocni atunci sursa ar functiona. Poti folosi si mosfet la curent mai mic ( nu foarte mic deoarece la flyback curentul de varf in primar poate fi destul de mare ) dar sa fie neaparat la cel putin tensiunea celui original, si legat de asta as avea o ipoteza care poate foarte bine sa fie falsa, dar sursa este flyback, zici ca mosfetul original era de 600V daca din anumite motive snuberizarea nu-si mai face treaba deloc sau suficient atunci mosfetul ar putea sa vada o tensiune mai mare decat este capabil sa suporte si prin urmare cedeaza. As zice sa verifici componentele de la snuber, sa nu cumva sa fie devalorizate sau chiar intrerupte. Ai putea incerca cu un mosfet de tensiune mai mare, 8-900V... Zic si eu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mai am o intrebare: Din constructie, pe pinul de alimentare a integratului nu este nicio dioda Zenner pentru limitarea tensiunii, ar trebui sa fie? Am vazut ca in alte montaje este folosita. Am verificat si condensatorul mare, are 99,5 uf si 0,27 ohmi, iar redresarea pe secundar este de 1700uf din doi conzi de 1000, esr 0,05ohmi dar vloss de 4%. Astia sunt cam praf, restul mi se par ok. Oricum, sunt doi electrolitici in secundar si doi in primar.

Edited by Marius84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si acum, am semnal pe iesirea uc, cam 3,6khz, dar cel mai puternic mos de-l am este un irf840 si nu stiu daca ar tine pentru probe, fara sarcina in secundar. Asa ca, mai bine mai astept si o probez cu un mos potrivit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

UC are dioda zener interna pe alimentarea sa la 34V, el se foloseste de energie din 300+ doar pentru pornire, adica exista o rezistenta de valoare mare de la HV catre condul din pinul 7 care se incarca cu un curent mic pana la o anumita tensiune care atinge pragul UVLO, moment in care integratul porneste si livreaza pulsuri catre mosfet si acesta catre traf, apoi sarcina alimentarii partii de control ( deci a integratului ) o preia o iesire auxiliara a trafului in faza cu secundarul principal si stabilizata indirect de acesta printr-un anumit raport de transformare ( numar de spire ).

 

Asa cum banuiam nu poti fi sigur de ce masori cu multimetrul, mie frecventa aia nu-mi spune nimic, integratul ori functioneaza corect ori nu functioneaza deloc, osciloscopul era bun dar fara el...asta e. IRF840 e si mai slab la tensiune ca originalul, eu am recomandat ceva de 8-900V , nu de 500... Sarcina din secundar este cea care contribuie la varfurile parazite prin inductanta de scapari a trafului, adica atata vreme cat sarcina minim impusa pe placa este prezenta si intacta, nup-ti mai trebuie alta sarcina aditionala ca sa pui sursa in functiune, ulterior dupa ce ai gasit buba, poti testa cu diferiti curenti de sarcina pentru a verifica comportamentul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am pus un alt mos, avand curentul tot de 20a, iar tensiunea de 650v, mai mare nu am gasit, din pacate.

Becul(acum montat in drena, nu pe siguranta) este tot puternic aprins. Integratul este alimentat cu cei 8,2v, chiar nu stiu ce sa mai fac...Practic toate piesele din primar sunt inlocuite, optocuplor inlocuit.

In aceste circumstante, renunt la bec sa vad daca pocneste, sau sa banui traful?

Edited by Marius84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest

Sa nu fie poarta mos-ului in aer. Pune si un uc3845 daca ai, folosesti becul in drena pana stabilizeaza pe iesire cu sarcina mica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In grila am o tensiune de 100mv, masurata totusi cu chinezarie si o frecventa de 1,3khz. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Un exemplu clar de ce inseamna lipsa unui osciloscop!

La 100mV sa indice frecventa inseamna ori sensibilitate(nu cred) ori spike-uri pt ca frecventa nu are legatura cu ce ar trebui la o sursa.

Cum spuneam, chin si pt posesor si pt cei ce raspund.

Alimenteaza separat uc3843 si vezi la iesire(pin 6) tensiune si frecventa.

Un alimentator cu 3843, cu osciloscop in 2 min stii totul despre el.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am pus BUZ90, am schimbat mai tot in primar, am verificat optocuplorul , ca nu am avut, si am schimbat si TL413. Era arsa si rezistenta de putere de langa mosfet si rezitente mai mici si vreo 2 sau 3 diode in puntea redresoare. A mers brici, dar parca e mai mare tensiunea cu 0,2V la iesire. Nu deranjeaza, probabil pentru ca am pus LM431 in loc de TL431 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A trecut ceva vreme de cand am aruncat alimentatorul intr-o punga, dar ieri noapte mi-am facut ceva vreme pentru el. Comandasem piesele(UC si mos) de la pancota. Am pus UC3843BN si mosul si sursa a pornit fara probleme. Am pus si uc-urile luate de la miva si merg si acelea. Cu 3842 nu merge. De fapt, aveam doar unul pe care l-am cumparat impreuna cu un mos 2065. Mosul 2065 imi dadea pe super multi tester ca ar fi de fapt o adunatura de diode. Cert e ca atunci cand l-am cumparat era bun. Ma gandesc ca am pus 3842, acesta avand nevoie de tensiune mai mare decat de 3843 nu a furnizat comanda corecta pentru mos si s-a ars. Ar fi interesant sa am osciloscop si sa pun un 3842 cu tensiunea de lucru a unui 3843 sa vad ce semnal da. Ma rog, important este ca merge. Scuze ca am dezgropat topicul meu de o jumatate de an....

Craciun cu bine!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines