Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
nel65

Sursa (SMPS) +/-85V pt amplificator audio,nestabilizata.

Recommended Posts

Am insailat urmatoarea schema:

 

Posted Image
photo hosting

 

Inainte sa incep s-o proiectez ,as vrea sa va dati cu parerea ,ce ar mai trebui optimizat sau schimbat la ea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Protectia aia nu este in regula, iesirea comparatorului face plus prin acea rezistenta de sarcina de 4k7, care o sa dea plus prin 47k si la neinversoare si va confirma starea de protectie. Adica sursa nu porneste deloc de la bun inceput. Un tiristor simulat este mai simplu si mai sigur, eventual pentru precizie, poate fi comandat de comparator.

 

Care e treaba cu VDD la +5V? Ca il poti duce pana la maxim 25V, deci merge direct la +15V si scapi de zenerele de pe intrari ( putere disipata inutil ).

 

LE: 7812 este destul dupa parerea mea, mai ales ca este si confirmat de schema deja clasica +/-50...

Share this post


Link to post
Share on other sites

VDD la 5V ca sa pot sa blochez cu acelasi semnal si 2110 si 3525.Daca alimentez la 12-15V pe VDD ,2110 are nevoie pt. blocare tot cam de asa tensiune si ma gandesc ca nu i-ar fi bine lui 3525 pe SD cu 15v.

 

Sau ar mai fi varianta cu 15V la VDD si rez. de limitare spre SD_3525 cu zener de 5V,comparatorul fiind alimentat tot la 15V

Edited by nel65

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si care e ideea blocarii ambelor integrate simultan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma gandesc ca 2110 e mult mai rapid decat 3525,totodata beneficiind de softstartul din 8_3525 la fiecare pornire.

 

zic si eu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poti pune pinul 10 de la SG, la masa si ramai cu protectia la IR, asta nu-ti afecteaza cu nimic softstart-ul de la SG din pin 8.

 

PS: Nu uita de comparator, e mai dificil sa simulezi cu el comportamentul unui tiristor, sursa nu poate porni asa cum este acum, tiristor simulat cu 2 tranzistori e mai sigur...

 

LE: Ai 1n la semireglabilul de 1k, apoi 10k plus 1n pe intrarea comparatorului, apoi 4k7 plus 560p pe iesire... adica cele cateva sute de nS in plus de la SG sunt... Oricum devreme ce ai SD-ul de la IR, nu vad ce nevoie mai ai de cel de la SG...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok,voi folosi tiristor simulat ,insa   tot nu sunt convins ca nu va exista o situatie cand 2110 va primi comanda de deblocare iar 3525 va fi deja cu factorul de umplere maxim ,si daca mai e si in scurtcircuit pe iesire ...

 

Pe de alta parte ,nu vreau sa renunt la blocare 2110 din motivul expus mai sus ,rapiditatea lui.

 

 

Nu stiu ,poate ma agit degeaba...

Edited by nel65

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inseamna ca n-ai inteles logica pinului SD de la IR. Atunci cand la pinul asta ai 1 logic, IR2110 blocheaza indata ambele iesiri indiferent ce semnale primeste pe intrari, ( uita-te la fig. 1 din pdf ) asadar n-are importanta ce umplere are SG ( care oricum nu poate fi decat maxima devreme ce n-ai stabilizare ), adica nu conteaza ce vrea SG-ul sa faca, atunci cand IR2110 primeste 1 logic pe SD, ambii mosfeti sunt blocati, deci sursa se opreste automat, daca semnalul de 1 logic de la SD este scurt atunci functionarea normala se reia o data cu urmatorul ciclu ( limitare puls cu puls - ceea ce a facut Giongiu ), daca semnalul este mentinut ( protectie cu stop ) atunci sursa ramane blocata pana la reset ( oprire alimentare ).

 

Adica la pornirea initiala sursa va pleca cu softstart-ul impus de pinul 8 al SG, apoi in timpul functionarii, daca implementezi protectie cu stop asta presupune un circuit care o data amorsat, va mentine 1 logic pe pinul SD ( exemplu fiind tiristorul simulat ), IR-ul nu se deblocheaza pana nu dispare semnalul din SD, si acesta nu dispare pana tiristorul nu este resetat, si asta nu se poate intampla pana nu se opreste alimentarea, fapt care impune aparitia softstart-ului la reluarea alimentarii...

 

Pai tocmai ce am exemplificat cum poti pastra protectia de la IR2110. ( sper ca scriu totusi Romaneste ). Rapiditate? La ce constante de timp ai pe traseul protectiei...

 

LE: Pare ca nu pot tine pasul cu editarile tale, poate ar fi mai productiv sa scrii in continuare ce ai de completat, in loc sa tot editezi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intelesesem invers,10_2120 la masa dar nu sunt eu de vina ,ci cele 40 grade din pahar,e duminica ,nu te supara pe mine .Procesez maine mai bine .

Share this post


Link to post
Share on other sites

:rade:

In regula atunci, asadar la SG3525 pinul 8 cu condensator pentru softstart, iar pinul 10 dus la masa.

Traseul protectiei cam asa: Traf curent => comparator ( optional, pentru precizie-eu am testat cu succes fara ) => tiristor simulat care sa traga pinul SD de la IR2110 catre pinul VDD ( tot de la IR2110 ), si alimentare cu 7812 peste tot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

As zice macar 10n in paralel cu sarcina trafo curent, nu te intereseaza limitare puls cu puls, ci o tensiune continua proportionala cu sarcina, ( n-o sa spun cat am pus eu acolo si la fiecare scurt protectia intra negresit, or sa apara discutii si nu vreau ), si 470-560p dupa divizor ( pe intrarea comparatorului ). Daca tot folosesti un BC pentru amorsare tiristor atunci ai putea renunta la comparator si mizezi pe potentialul BE de la acesta, cei cca 0,65V nu dau gres niciodata, mai ales ca nu cred ca iti doresti o protectie extrem de precisa ( la sutime de amper ), pur si simplu pui divizorul ala in baza NPN-ului de dupa comparator ( ceea ce venea la intrarea neinversoare a comparatorului, merge in baza BC-ului ), si pui la rezistenta de sus a divizorului un semireglabil multitura pentru a regla protectia sa-ti intre unde doresti tu, precizia astfel obtinuta zic eu ca este suficienta.

 

Daca totusi doresti precizie maxima atunci poti renunta la BC-ul care amorseaza tiristorul, renunti si la rezistenta de sarcina de pe iesirea sa ( 10k ) si duci iesirea comparatorului direct in colectorul NPN-ului din tiristor, cele 2 rezistente de acolo vor servi pe post de sarcina comparator, apoi inversezi intrarile intre ele ( referinta la IN+ si intrarea la IN- ), obtii astfel comportament inversat al comparatorului, adica la aparitia scurtului, inversoarea devine mai pozitiva decat neinversoarea si impune tragerea iesirii catre masa, asta amorseaza tiristorul pentru ca trage 3k3 catre masa dupa ea, scapi astfel de cateva componente si simplifici putin schema, fara sa afectezi precizia.

 

LE: Daca mergi cu comparatorul direct la tiristor atunci trebuie totusi o dioda inseriata cu iesirea sa, pentru a nu dezamorsa tiristorul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stiu despre ce e vorba ,am tot proiectul salvat.

Posted Image

 

Ca si nelamurire,

1.nu vad rostul lui R8

2.C4 nu cumva amorseaza tiristorul la pornire?Fara el iesirea e cam zgomotoasa si sigur amorseaza,am patit asa ceva la invertoare,acolo era un cond de 1nF la iesirea  comparatorului.

3.Referinta nu as putea sa o iau printr-o rezistenta ,din +12V? Scap de tensiunea de 5V in felul asta.

Edited by nel65

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mai bine hai sa facem proiectul din nou de la zero.

Un astfel de proiect nu se concepe pe un forum daca chiar vrei sa iasa ceva functional.

 

Nu comentez mai mult.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mai bine hai sa facem proiectul din nou de la zero.

Un astfel de proiect nu se concepe pe un forum .....

Iertare , poate n-am înțeles , dar mi se pare c-ar fi puțină contradicție .....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines