Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
vlad2005

sursa 12V @ 10A, doua canale pentru motor [email protected] 5A

Recommended Posts

Salut!

Am achizitionat o sursa de 12V si 10A cu doua canale, deci fiecare canal suporta 5A maxim. Incerc sa o folosesc pentru a alimenta doua actuatoare. Ele au specificatiile de 12V si max 5A. Banuesc ca trebuia sa iau o sursa mai puternica dar in sfarsit acum aceasta este situatia.Treaba este ca nu prea reusesc sa pornesc intotdeauna motoarele. Mai exact un singur motor de obicei il pornesc dar ambele simultan in nici un caz.Am facut niste masuratori folosind o baterie de masina si am obesrvat ca atunci cand conectez motorul am un curent maxim situat intre 4.5A si 6.2A, cel mai frecvent pe la 5.4A. Dupa ce intra in regim de functionare, foloseste un curent de aprox 2-2.5A (fara sarcina).

Intrebare: pot modifica acesta sursa ca sa poata da un pic de curent mai mare sa porneasca motoarele?

 

Atasez mai jos o poza cu sursa. Am identificat acolo niste condensatori de 1000uF si unul de 100uF.

post-183731-0-74161900-1459360191_thumb.jpg

Edited by vlad2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un releu care sa sunteze o rezistenta inseriata cu motoarele cand ating o anumita viteza, dar problema e ca sursa e cam mica. Eu as fi optat pentru una care sa suporte cel putin cu 50% mai mult decat necesarul unui motor in sarcina ( daca motorul ar fi avut nevoie de 5A in sarcina, as fi ales una de cel putin 7A). In concluzie, una de cel putin 15A ar fi fost necesara.

Edited by dj_ando_83

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mda, asa este. Acuma sa vad, poate o vand pe asta cuiva care are ce face cu ea si comand alta. Oare nu merge la chinezariile astea sa ii leg iesirile in comun. Nu o sa suporte 10A in total dar poate ca ar duce vreo 8.

Eventual niste condensatori mai mari care sa ii dea un plus de enerie la inceput?

Share this post


Link to post
Share on other sites

O varianta "de test" ca sa zic asa, este conectarea unor condesatoare electrolitice de capacitate GIGANT pe iesirile la fiecare sursa.

 

In momentul conectarii acuatorului condesatoarelevor livra o mica parte din curentul initial si poate sursa nu se va mai opri. Poti inseria o rezistenta de 0.1Ω-0.22Ω-la iesirea sursei inaintea condesatorului in caz ca problema persista.

 

Ca sa aiba efect, capacitatea folosita ar trebui sa fie peste 10000µF pe fiecare iesire. Din pacate multe surse in comutatie nu suporta conectata la iesire o capacitate asa de mare dar se mai poate incerca o "pacalire" prin marirea timpului de ramp-up a tensiunii (de obicei de marit un condesator de citiva micro).

 

EDIT: eu in poza de mai sus vad o sursa cu o singura iesire, deci doua rezistente de 0.1Ω si doua condesatoare de minim 10000µF. Fiecare acuator cu celula lui de filtrare.

Edited by sesebe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pare complicat. In plus ma gandesc ca daca ai vant mai tare, motoarele vor lucra in ceva sarcina, probabil ca pot ajunge la 4A si ma trezesc ca sursa se opreste. Cred ca e mai mult chin. Mai bine am sa incerc sa vand sursa asta si sa iau una de [email protected] Nu stiu ce am gandit de am luat-o asa la limita. In sfarsit. Multmam pentru sfaturi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines