Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curiozitate


Vizitator

Postări Recomandate

S-a discutat despre depanarea urmatorului amplif.

Posted Image

 Eu am zis ca intreruperea alimentarii negative a diferentialului va duce totdeauna iesirea in -10V, indiferent de tensiunea de alimentare.

As face montajul pana la driveri sa vad daca se verifica in practica.

Merita?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Explica pe ce iti bazezi afirmatia!

Tocmai m-am uitat cu atentie si nu gasesc nici un motiv ca sa se duca exact la -10V.

Daca tot m-am uitat am gasit o multime de componente ce sint cu risc sa fi fost afectate de polarizarea asta negativa fortata.

Ceva tranzistoare ce au avut jonctiunea B-E polarizata invers agungind la tensiunea de stapungere - ZENER si de aici zgomotul (curentul mic le-a permis sa nu se defecteze).

Totusi nu-mi iese din calcule tensiunea aia de -10V.

Tensiunea de strapungere la polarizarea B-E inversa la un bipolar este in jurul la 6V - 7V si ar mai trebui adaugat cite ceva ca sa ajungem la -10V.

 

M-am plictisit sa ma mai gindesc de unde iese tensiunea aia.

Succes in gasirea raspunsului Miticamy si poate ne spui si noua.

 

Edit: Mai bine faci o simulare sau rogi pe cineva sa faca o simulare decit sa faci tot montajul....

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Am mai explicat o variantă de dezechilibrare a unui etaj final cu diferenţial simplu pe lîngă asta prezentată, însă nici una nu va repeta exact aceeaşi tensiune la ieşire, depinde de mulţi factori, toleranţele pieselor, tensiune...

Nu e ceva de încercat acasă.

Link spre comentariu

@sesebe: 70% din raspuns l-ai dat. Sant convins ca plictiseala te-a facut sa mai adaugi 30%.

10 nu este batut in cuie, hai sa zicem 9,5-10,5

 

@zal: am mai spus, nu este vorba de niciun dezechilibru. Un diferential nealimentat nu mai poate fi dezechilibrat pt ca nu mai este diferential. La un mort poti face disectie dar nu mai poti avea pretentia sa se aseze singur in pozitia dorita.

Link spre comentariu

Etajul final al amplifului se va dezechilibra lăsat fără cap (diferenţial). E zombi, nu e mort.

Nu e chiar asa, @sesebe a pornit pe linia corecta. Daca poti continua rationamentul lui vei vedea ca iesirea se va duce intrun minus determinat exact de elementele de circuit, tranzistorul fiind totusi o componenta cu comportari clare in functie de polarizare.

Link spre comentariu

Nici nu vreau să mă remarc cu subiectul ăsta. Io am scris la modul general ptr că există o mulţime de variante de scheme şi fiecare are particularităţi. Să nu ne cramponăm de acest caz particular. O schemă identică dar în oglindă, cu diferenţial pnp, va scoate +10V probabil.

Editat de zal
Link spre comentariu

GCC, Q211 si Q111 ar trage sa deschida partea negativa de prefinali si finali, fiind separat de partea de intrare, deci da, vom avea negativ pe iesire in cazul in care nu se face echilibrul in diferential, prin lipsa polarizarii corecte.

Eu asa vad la o prima "evaluare".

Link spre comentariu

GCC, Q211 si Q111 ar trage sa deschida partea negativa de prefinali si finali, fiind separat de partea de intrare, deci da, vom avea negativ pe iesire in cazul in care nu se face echilibrul in diferential, prin lipsa polarizarii corecte.

Eu asa vad la o prima "evaluare".

 

Asta am spus si eu aici dar intrebarea pt mine nu are inca raspunsul complet chiar daca am mai deslusit cite ceva si mai sus, tot nu mi-a iesit -10V din calcule.

 

Baza lui Q107 este la 0V ->E -0.5 - -0.7 (proprietarul a masurat -0.5 dar cu osciloscopul?!?).

Deci avem 0.5V + ~7V (Zener voltage de la Q108) + caderea de tensiune pe rezistenta R142 = -10V Deci toata diferenta de tensiune care nu-mi iese o reprezinta caderea de tensiune pe R142. Din pacate nu-mi dau seama cum s-ar calcula aceasta diferenta de tensiune sau curentul prin rezistenta.....

Link spre comentariu

1M este mult peste orice valoare de rezistenta din schema, influenta, aia care este, este foarte redusa-neglijabila.

 

In alta ordine de idei, nici simulatorul nu-i de acord cu cei -10V:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Si mi se pare normal, nici eu n-am ajuns cu nici un chip la -10, singura explicatie pe care o gasesc este ca rezistentele nu erau complet intrerupte ci mai degraba sever devalorizate, undeva peste 1M rezistenta ramasa, este singura varianta in care si simulatorul este de acord.

Posted Image

 

A mai vazut cineva ce bucla inchisa are schema asta? Eu am observat abea in timp ce-o puneam in simulator, initial am zis si eu ca o fi 5k6 dar nu e, nu-i punct niciunde intre 5 si 6... Am ramas masca...

 

LE: Acuma am observat ca C6 si C7 sunt pusi de mine aiurea, nu mai refac simularea, oricum este irelevant cat priveste psf...

Link spre comentariu

sa-mi spuna si mie cineva care-i problema daca masor tensiunile figurate in schema cu osciloscopul prevazut cu sonda? (chiar si fara) pentru ca nu stiu

 

Nu-i nici o problema numai ca precizia de masura este cam in balarii si nu se poate compara cu o masuratoare cu multimetrul.

Si eu masor de foarte multe ori cu osciloscopul (iar la servici chiar am unul foarte performant) dar cind vreau sa stiu valoarea exacta pun un multimetru.

Comentariul meu a fost ca ai masurat -0.5V cu osciloscopul si la valori in gama asta este posibil sa fi fost si -0.7V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări