Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Sign in to follow this  
cavit

Silicon carbide devices si galium nitride devices, cele 2 parti ale povestii

Recommended Posts

 Carbura de siliciu si nitrura de galiu sunt doua semiconductoare transparente cu banda de oprire larga, widebandgap adecvate pentru a crea dispozitive de comutatie foarte rapide.

 nitrura de galiu se folosea de ceva vreme pentru leduri si tranzistoare de radiofrecventa la cateva zeci de GHZ.

 

 In ultima vreme au fost create dispozitive de comutatie pentru power conversion foarte utile in aplicatiile de energie alternativa.

 

 carbura de siliciu e utila la tensiuni mai mari dela 600vin sus pana la 10kv, pentru noi eutila in etjele de iesire  ale invertoarelor sub forma de diode scottky cu carbura de siliciu si mosfet cu carbura de siliciu.

 

 a fost creata o intreaga familie de dispozitive cu carbura de siliciu.

 diode schottky,  au purtatori majoritari si nu au curent de recuperare inversa sunt foarte rapide sub 10 ns si tin la tensiuni mari dela 600v pana la 10kv.

 exemple

 

cree SCS240KE2C rohm,

 
 

 

mosfet cu carbura de siliciu exemple cree, c3m0065090d, c2m0040120d, rohm STC2120AFC

 

Tranzistor unijonctiune cu carbura de siliciu GA10SICP12-263 genesic

Jfet cu carbura de siliciu normal on si normal off

Tranzistor bipolar cu carbura de siliciu.

 

 Mosfeturile sunt cele mai raspindite, acestea sunt utile de asemenea la tensiuni mai mari de 600v in etajele de iesire ale invertoarelor

 

 Nitrura de galiu, gallium nitride este utila la tensiuni pana la 600v, in partea de intrare a invertoarelor pentru chargere si controllere.

 

 Se foloseste mai ales pentru crearea de mosfeturi, au fost create atit la tensiune mica 100v cat si la 600v

exemplu pentru 100v GS61008P.

 exemplu pentru 600v GS66506T.

 

 Sunt utile atit la partea de intrare in invertoare cat si la regulatoare si chargere MPPT atit pentru offgrid cat si ongrid cele de 600v, si pentru redresoare sincrone cu pierderi foarte mici.

 

 Spre deosebire de carbura de siliciu care nu prea permite realizarea de circuite integrate nitrura de galiu permite, astfel au fost create circuite monolitice de forta, dar se are in vedere si dezvoltarea de circuite de comanda si tehnica de calcul deoarece are o buna imunitate la radiatii comparativ cu siliciu, sunt utile in tehnica aerospatiala si tehnica nucleara, in plus promit o viteza mare cu consum de energie redus.

 

 In ceeace priveste fiabilitatea studii arata ca nitrura de galiu e mult mai fiabila decat siliciu si carbura de siliciu, fiind foarte utila din acest punct de vedere pentru crearea sistemelor de calcul.

Edited by cavit

Share this post


Link to post
Share on other sites

Corect, tehnologia avansează foarte repede, însă trebuie să mai treacă timp până vor ajunge la nişte preţuri mai pământeşti...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Eu merg deja de caa 8 luni pe o punte de sic mosfet in invertor si un charger cu sic mosfet desi nu am charger mppt e reglabil manual cu tl494 dar face toti banii, datorita eficientei bate si pe cele true MPPT 5w pierderi la 1kw, doresc sa incerc si tehnologia GAN, sic e destul de fragila in conditii dure cu puteri reactive mari pot fi distruse, portofoliu de tranzistori arsi 2 c2m0080120d dupa un scurt, si 4 c3m0065090d dupa un droser cu spire in scurt, diode sic shottky nu am reusit sa ard.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines