Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
mirceacra

Program in c de modificat...

Recommended Posts

As  dori sa modific in programul din proiectul de mai jos o setare, si anume atunci cand se apaza pauza sa nu clipeasca afisajul, banuiesc ca se stegre linia cu blink insa cum se compileaza din nou? Ma puteti ajuta? Nu am reusit sa instalez avrstudio....

Multumesc !

http://extremeelectronics.co.in/avr-projects/avr-project-digital-stop-watch-with-atmega8/

Link to post
Share on other sites

Am instalat avr studio, resusesc sa compilez sa il fac hex insa se pare ca clockul merge mult prea lent, nu stiu de unde se seteaza in avr studio frecventa clockului sau daca trebuie setata. Trebuie sa spun ca hexul furnizat pe site merge bine insa ma deranjeaza ca la apasarea pauzei clipeste mult prea repede afisajul

Link to post
Share on other sites

In fisierul  <util/delay_basic.h> ar trebui introdusa frecventa procesorului.

Mai trebuie sa ai grija si la fusebiti, din cate tin minte varianta default este cu oscilator intern, iar tu trebuie sa alegi varianta cu oscilator cu cristal extern.

Mare grija la setarea fusebitilor ca o bifa pusa aiurea iti poate bloca uC-ul.

Link to post
Share on other sites

...

Mare grija la setarea fusebitilor ca o bifa pusa aiurea iti poate bloca uC-ul.

 

Corect si apoi v-a avea nevoie de un deblocator pentru Atmega, destul de util in laborator cand te "joci" cu Fusebitii la Atmega.  :)

Link to post
Share on other sites

Acest atmega 8 functioneaza cu ajutorul unui quartz extern de 16Mhz, eu am incercat sa programez un un usbasp cu fuse bitii setati pentru quartz extern dar far acest quartz montat, am blocat astfel 2 microcontrolere pe care nu le mai pot debloca cu atmega doctorul ! Probabil ca am nevoie de un semnal extern pus pe borna xtal ca sa le pot debloca....

Deci avem programul in C pe care il compilam in avr studio dar abia apoi apar fisierele hex si .h Ideea este ca programul in C copilat in hex si scris in microcontroler il face sa meraga f lent, adica in loc sa numere la o secunda , numara cam la 12 sec ....

Am pus in program si linia #define F_CPU 16000000 dar tot degeaba

Link to post
Share on other sites

Fisierele .h nu apar dupa compilare, ele exista dinainte, ori scrise de tine ori unele care sunt deja existente in avrstudio cum e cazul de fata.

La tine problema e de la fusebiti. Daca-i lasi la valoarea default uC-ul va functiona cu 1MHz pe cand codul tau e gandit sa functioneze la 16MHz.

La cele 2 uC-uri pe care le-ai blocat , daca le pui quartz ar trebui sa functioneze, asta daca nu ai mai facut si alte modificari la fusebiti.

Dealtfel e absolut normal sa se blocheze daca din fusebiti le-ai setat pe cristal extern dar tu nu le-ai conectat cristalul.

Link to post
Share on other sites

Dupa ce am blocat cele doua atmega (nu inteleg de ce nu pot fi deblocat cu atmega doctor cu 12V) am luat alt amega nou si i-am pus quatrz extern si am incarcat hexul compilat de mine din C , am setat fuse bitii pt quartz extern dar tot incet merge ceasul ....

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines