Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
twinvortex

Schema Doina Delta (reverse engineering)

Recommended Posts

Am un amplificator Doina Delta, de pe care am scos schema si am desenat-o in paint. Am refacut condensatorii de filtraj ( am golit condensatorii din aluminiu si am pus unii noi in ei dupa care am refacut capsula).Amplificatorul functioneaza, in schimb nu merg efectele reverb si nici vibrato .Arcul este la locul lui , dozele la fel (traductoarele arata ca niste doze de pick-up cu acul prins cu o picatura de prenadez aproape de capetele arcului). Banuiesc ca a mai umblat cineva inainte in amplificator,de aceea nu sunt sigur ca schema scoasa de mine din sasiu este corecta. Va rog sa studiati schema si sa-mi spuneti unde nu este corect, Am indicat cu rosu doua zone unde nu stiu sigur daca este tocmai in regula:

 

https://postimg.org/image/n7wdtyf8f/

 

si mai jos alimentarea:

 

https://postimg.org/image/owj25mu0h/

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din cate mai tin minte, intr-adevar la Doina reverb-ul era facut cu doua doze piezoceramice mono...lipite pe arc(acele) este posibil sa nu mai functioneze elementul piezo din doza...incercati separat dozele pe o intrare de 100mv/3-4Mohm...ar trebui sa dea semnal daca le actionati manual(frecati acul usor de tot pe o hartie).Parere personala...

 

De fapt, nici nu ar trebui demontate... legati-le pe intrarea amplificatorului, si ciupiti putin mijlocul arcului... ar trebui sa-l auziti in difuzor...

 

Doza 1 este corect acolo, ea primeste tensiunea de iesire din ampliful cu 6n8s...si pune in miscare linia de reverb(arcul), cealalta doza preia aceamiscare cu intarzierea cauzata de propagare si o introduce in mixer. despre 1 nu stiu....

Edited by Dan Minciu

Share this post


Link to post
Share on other sites

in josul paginii mai este un fir intre intrarea chitara solo si comutatorul K2 atunci cand comut pe pozitia inchis practic dau la masa semnalul de intrare ....nu cred ca este corect.Ma poate sfatui cineva in legatura cu asta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

comutatorul K2 

Porneste oscilatorul de vibrato, cred ca este gresita conexiunea de la el la potetntiometrul de 1M.

Edited by miron1947

Share this post


Link to post
Share on other sites

aveti cumva schema intreaga ca sa-mi fac o idee despre montaj? Ma refer la Doina Concert.

Va multumesc

Edited by twinvortex

Share this post


Link to post
Share on other sites

m-am uitat pe schema dar nu vad similitudini la partea de vibrato.La mine in schema este dublatrioda ecc83.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 este dublatrioda ecc83.

Da, dar utilizeaza o trioda ca oscilator, iar blocarea oscilatiei este la fel realizata, cu un contact, nu mai stiu cum arata masca si panoul din spate, dar acel contact ar trebuii sa poata fi comandat si din exterior de o pedala(am gasit o imagone cu masca frontala https://forums.rgc.ro/uploads/monthly_02_2008/post-176-1202998975.jpg si acel intrerupator este montat pe ea), pentru blocarea sau nu a efectului.

P.S.

La circuitul de intarziere(reverberatie), punerea in miscare a arcului spiral era realizata cu o casca(electromagnetica) si citirea cu o doza piezo.

Edited by miron1947

Share this post


Link to post
Share on other sites

As vrea intai sa stabilesc in schema cum este conectata partea de vibrato, sa-i testez functionalitatea si pe urma sa ma ocup de partea de reverb.Am redesenat partea de vibrato:

 

https://s23.postimg.org/68r76kc1n/IMG_8793.jpg

 

care se conecteaza prin potentiometrul de 1M si o rezistenta de 1,2M la grila tubului ECC81 -  T2, si care se activeaza atunci cand apas comutatorul K2. As vrea sa stiu daca mai are o alta conexiune in schema ,sau este deajuns ca sa fie functionala (precizez ca in conexiunile din sasiu mai gasisem un fir conectat de la intrerupatorul K2 la mufa de intrare chitara solo, care, nu stiu daca este corect sa fie montat acolo-l-am desenat cu rosu) .Va rog daca se poate sa ma lamuriti .Atasez mai jos schema :

 

  https://s28.postimg.org/uh7e4zp99/delta+amp+1.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

1)As vrea intai sa stabilesc in schema cum este conectata partea de vibrato, sa-i testez functionalitatea si pe urma sa ma ocup de partea de reverb.Am redesenat partea de vibrato:

 

 

 

2)un fir conectat de la intrerupatorul K2 la mufa de intrare chitara solo, care, nu stiu daca este corect sa fie montat acolo-l-am desenat cu rosu) .Va rog daca se poate sa ma lamuriti .Atasez mai jos schema :

 

1)Este corect.

2)Este posibil  ca acel fir sa apartina unei modificari, mufa DIN http://cablesandconnectors.com/PIX/phiea1.jpg cea cu care era dotat acest amplificator, are trei pini, unul(pinul 2) de masa/ecran si doi activi(1 si 3), deci daca unul sintre cei activi este utilizat pentru semnalul provenit de la chitara, celalalt putea fi eventual utilizat pentru comanda vibrato de la distanta, dar sigur nu pe acelasi pin si semnalul si conexiunea cu intreruapatorul K2.

Adica asa post-176697-0-37427600-1458989038_thumb.jpg

Edited by miron1947

Share this post


Link to post
Share on other sites

intradevar, asa era conectat la mufa DIN originala. eu am pus Jack mono .Firul care vine de la k2 se conecta printr-o pedala la masa si asa se activa vibrato. Nu m-am gandit la asta.Va multumesc pentru lamurire. o sa testez si va zic la ce rezultat am ajuns.

Edited by twinvortex

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puteti inlocuii jack-ul mono cu unul stereo si sa pastrati functia comandarii din pedala a efectului vibrato.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines