Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest zozsib

Masina de spalat Candy GO4106 defect

Recommended Posts

Guest zozsib
Buna Ziua,
 
Am o problema cu o masina de spalat Candy GO4106 de 7 ani.
Simptoma: Fixez pe programul spalare 30 min. porneste ia apa incepe sa incalzeasca dar dupa cateva minute 10-20 se opreste ,palpaie ledul de 90min  de 5 ori .Si Ledul rosu de rufe palpaie .
 Daca dau stop si iar programul 30 min porneste dar dupa un timp iar se opreste. Dupa mai multe incercari termina programul pompa de evacuare functioneaza.
M-am uitat in coduri de erori candy 5 flasuri  inseamna NTC defect .Am masurat NTC arata 20KOHM cum se incalzeste apa scade rezistenta. Am verificat si cablul pana la placa electronica.Placa electronica are codul inscriptionat pe cablaj:475540.
Pe placa electronica nu se vede nimic suspect condensatoarele electrolitici sunt bune la valoare, Releele sunt bune (am incercat contactele cu sursa) , Triacurile sunt bune (nu sunt strapunse).
Ce se poate verifica , unde poate fi defectul ?
Multumesc,
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dar nu ai luat totuși în considerare să verifici și cu alt NTC ? Chiar dacă cel al mașinii își schimbă rezistența odată cu încălzirea, poate totuși valoarea rezistenței lui nu se mai încadrează în limitele recunoscute de controller....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest zozsib

Rezistenta de incalziere e bun incalzeste apa. Valoarea NTC-ului se modifica cu temperatura.Adica cu cresterea temperaturii apei, scade valoarea NTC-ului. La un momentdat am masurat era 13KOHM. La rece era 20KOHM.

NTC nou n-am cumparat.

Nu am experienta in masini de spalat,nu sunt depanator  vreau sa ajut un prieten.De accea intreb pe forum ,pe experimentati poate primesc o idee buna.

Nu sunt 100% ca NTC-ul este de vina .Am incarcat un filmulet cum palpaie ledurile cand se opreste programul.

Candy.mpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rezistența de încălzire poate fi bună în sensul că se încălzește, dar dacă are rezistență de izolație scăzută față de împământare(punere la masă), mașina  nu va mai funcționa în aceste condiții.Acest lucru poate fi cauzat de depuneri de cărbune provenite de la periile motorului, combinate cu umezeala ambiantă.Măsoară între oricare bornă a rezistenței și șasiul mașinii, să nu aibă sub 2MOhmi, ideal ar fi să poți măsura cu un Megohmmetru cu inductor (testează rezistența de izolație la tensiune mare) dar și multimetrul poate da o indicație în acest caz...

Trebuie verificate mai multe componente esențiale în caz de anomalii de funcționare.Contactul zăvorului ușii (martor de închidere a ușii), motorul (posibil perii uzate), presostatul (martor al prezenței apei în cuvă), electrovalvele (pot fi înfundate sau blocate de depuneri).....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest zozsib

Poate sa apara defectul asta de la depuneri de calcar la rezistenta de incalzire?

Nu stiu daca masoara ucontrollerul Atmel de pe placa electronica rezistenta intre pamantare si alimentarea rezistentei de incalzire.

Prietenul a spus ca mai demult a aparut cateodata defectul, dar acum la 10-15min odata sigur.

Usa se inchide ,contactul nu am verificat. E un simpu switch ma gandesc.

Presostatul cum se verifica? Contactele ,si trebuie suflat in el si verificat si asa contactele?

Motorul se invarte , elecrovalvele: nu l-am masurat bobinele dar se incarca la inceputul programului cu apa.Trebuie scoase furtunurile de pe electrovalve?Sau cum verific depunerile?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Câți ani are mașina ? Motorul se învârte, dar când periile sunt ,,pe terminate,, începe să facă figuri. Electrovalvele se verifică prin scoaterea mufelor de legătură cu placa de comandă și alimentarea scurt timp cu 220V printr-un cablu separat.Dacă la alimentare apa curge cu debitul normal prin fiecare valvă, sunt OK.Dacă apa curge puțin și fără alimentare sau curge prea puțin după alimentarea bobinelor, nu mai e OK. Mai citiți și alte postări vechi cu defecte și verificări, s-au repetat de mai multe ori în timp procedurile astea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines