Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest corneld

Schimbare bransament intre tabloul de palier si contorul din apartament

Recommended Posts

Guest corneld

Fiul meu a cumparat un apt. cu 2 camere, dar plateste in continuare consumul de energie electrica, in numele fostului proprietar, deoarece, nefiind in tara (contractul de vinzare-cumparare fiind pe numele sau), nu a incheiat cu Electrica un contract de furnizare, asa cum ar fi fost legal si moral. In urma cu citeva luni, au venit lucratorii de la Electrica si au inlocuit contorul vechi cu unul nou, electronic, pe care  l-au prins cu un singur surubel de rama metalica a fostului contor si l-au lasat pur si simplu, sa atirne pe perete intro pozitie nefireasca. Atragindu-le atentia ca au facut o treaba de mintuiala, acestia au motivat ca firele bransamentului sint prea scurte si ca se si grabesc, deoarece trebuie sa schimbe un anumit nr. de contoare/zi. Uitindu-ne in tabloul electric aflat pe palier, vis-a-vis de usa apartamentului, (1,1metri)  am observat ca siguranta aferenta apartamentului era incarcata cu mai multe fire de lita, iar firul de faza ce iesea din siguranta era inadit: circa 20 cm fir  de cupru, FY 6 mmp legat prin rasucire cu un fir de aluminiu de 4 mmp, ce ducea pina la contorul din apt. De asemenea, firul de pamintare (galben-verde) era mai subtire decit celelalte doua, respectiv de 2,5 mmp ( de pe acest forum am inteles ca cele 3 fire: faza, nul, pamintare ar trebui sa aiba aceeasi sectiune, sau am inteles gresit?). Intre timp, fiul a trimis o procura sotiei sale, care sa-i serveasca la intocmirea contractului de furnizare a energie electrice, pe numele proprietarului apartamentului. Intrebare: cu ocazia incheierii contractului cu Electrica, i se poate cere acesteia sa inlocuiasca bransamentul dintre tabloul aflat pe hol si contorul din apartament, traseul fiind de circa 3 (trei) metri? Avem noi, conductor de cupru, de 4 mmp, de 6 mmp si FY si MYF. Ce sectiune s-ar preta mai bine, avind in vedere urmatorii consumatori: 6 lampi, becuri economice, 2 tv lcd, masina de spalat, frigider, cuptor microunde, aer conditionat si aragaz-cuptor electric? Se poate folosi pentru bransament si conductor MYF sau obligatoriu, conductor rigid? Aceasta schimbare de bransament cade in sarcina proprietarului sau ar trebui sa fie facuta de Electrica, pe cheltuiala sa? Multumesc pentru raspunsurile avizate, pe care le-am primit de fiecare data, pe acest forum.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tot ce este dupa grupul de masura este considerat instalatie in proprietate privata si electrica nu intervine fara costuri.In multe situatii nici cu costuri achitate nu intervin,din lipsa de oameni(oficial vorbind).Ceea ce se poate face, se vorbeste cu cineva de la electrica pt a face in particular aceasta lucrare,si tot el desigileaza si sigileaza contorul dupa terminare.Se poate chema pt un deranjament fals,omul face ce are de facut,scrie in acte ca defectul a fost pe intrare-iesire contor,sigiliul este justificat, si asta e.Sau se face modificarea cu un electrician autorizat si se cheama electrica la deranjament pt sigilare contor.Dar tot trebuie discutat cu cel care face sigilarea pt a vedea ce pretentii are...face el modificarea sau face altcineva,el doar verifica si sigileaza.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest corneld

Eu ma refeream la inlocuirea bransamentului dintre tabloul comun, aflat pe palier, in care se gasesc 6 sigurante aferente celor 6 apt. si grupul de masura, cum il numiti dvs., aflat in interiorul apartamentului. Deci, ce este inainte de grupul de masura. In tablou de pe palier  este problema, firul de faza fiind din doua bucati ( inadit cupru cu aluminiu, la circa 20 cm, dupa iesirea din siguranta ). Oricum, vom apela la calea legala, pentru a inlatura orice suspiciuni ori neplaceri.  Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Atunci sigur e treaba celor de la electrica.Am inteles eu gresit crezand ca e vorba de portiunea dintre contorul aflat pe casa scarii si apartament.Inseamna ca e varianta de bloc mai veche cu contorul la interiorul apartamentului.Scuze.(acum ca ati specificat ma uit si nu-mi vine a crede ca n-am inteles asta chiar din titlu)

Oricum procedura ramane valabila,lucrurile se misca mai repede daca se ia legatura direct cu cel care trebuie sa sigileze contorul dupa schimbare instalatie.La noi e mai elastica treaba,si in astfel de cazuri,vine omul,vede indexul,intreaba cand sa vina la sigilat si asta e.De regula se mai schimba tablouri de sigurante vechi pe care sunt montate si contoarele,iar la curatenie oamenii fac si schimbarea asta,ce presupune ruperea sigiliului si resigilare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bransamentul electric compus din racord electric  siguranta  si grup de masura sunt proprietatea clientului numai ca le exloateaza ELECTRICA iar punctul de delimitare al instalatiei de utilizare (la care avem acces) sunt bornele  grupului de masura , mai nou am aflat ca in cazul blocurilor de locuinte  delimitarea fata de reteaua societatii zonale de electricitate  ar fi bornele sigurantelor din tabloul general iar cablul din casa scarii si tablourile de palier sunt proprietatea comuna iar intretinerea  cit si repararea este obligatia asociatiei de proprietari(ma puteti corecta)

Deci un electrician autorizat ANRE instaleze un racord electric intre tablou electric palier  si grupul de masura si platiti  bransare- debransare  si sigiliu  daca va accepta administratorul sau (daca este acceptat de electrica) il montati aparent cu cablu cyaby 3x 6 mmp  succes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest corneld

Am chemat un electrician autorizat ANRE,( insotit de ,,omul" sau de la Enel Distributie, insarcinat cu desigilarea-sigilarea contorului,) care a schimbat bransamentul vechi  cu unul nou, a montat contorul pe suportul aferent, a facut legatura de la contor la tabloul de sigurante, dupa care a incasat banii si a plecat. Iar noi, beneficiarii am ramas multumiti ca am inlaturat astfel, orice risc ce decurge din folosirea unei instalatii electrice vechi, improprii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines