Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme radio Select 3


Recommended Posts

Buna ziua..am luat ieri un select 3 si FUNCTIONA foarte bine.

L-am "bagat" si pe telefon,am ascultat cate ceva...insa cand am bagat jackul in laptop a facut un scurt jack-ul chiar la intrare in laptop si radioul s-a stins. Nu am legat nici o rezistenta pe plusul de intrare pentru ca ii pusesem una de 68k si se comporta ca o antena....asa ca am lasat cablul liber..oare sa fie de la asta? Dar pe telefon de ce mergea?

Acum e mort. Am masurat voltajul pe iesirile din trafo de retea si nu am mare lucru...1.v..la becurile pentru afisaj aveam 6.4v acum nu mai am nimic.

Nu prea ma pricep la audio pe tuburi (doar silicoane) ..insa daca as stii de unde sa incep poate este un condensator de pe alimentare sau nu stiu. Problema este ca siguranta (o prostie de sarma de 0.2) a dat sa se arda dar a rezistat cubrio.

Exista riscul sa se fi ars lampile? Primarul trafo-ului de retea?

Inainte de intrare in trafo de retea...chiar dupa selectorul de 110-120-220v am masurat pe "siguranta" si am 230v dar daca masor dupa contensatorii de 4700pf pusi in paralel pe alimentare am 117v.

Habar nu am de unde sa incep.

Poza cu lampile "aprinse" este de aseara.

Posted Image Posted Image
 
Posted Image Posted Image
 
Posted Image Posted Image
 
Posted Image Posted Image
 
Posted Image Posted Image
 
Posted Image Posted Image
 
Posted Image Posted Image
Edited by dj_bryz
Link to comment
  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

O rezolvam cumva cu borcanele...dar laptopul ce parere are?mai misca?

Pe telefon mergea pt ca era separat galvanic de retea,era strict pe baterie,laptopul era cuplat la retea si mai mult ca sigur asta nu i-a placut.Daca nu ai de unde,o sa incerc sa postez o schema de Darclee(e aceeasi treaba cu Select,doar ca nu are pick-up,dar nu am acum la indemana) si cu schema in fata, cat cu mine, cat cu alti colegi de forum, o scoti la capat pana la urma.Lampile nu aveai cum sa le strici doar din atata lucru.Trebuie vazut ce mai iese din secundarul trafului si pe urma mers pe plusul condensatoarelor de filtraj si vazut daca exista tensiune acolo.O iei pas cu pas,ca tot e la moda expresia.

Link to comment

Laptopul este in regula. Daca murea placa de sunet,era a doua oara cand o dadeam in bara. Am vrut sa bag prin dac ...am zis ca poate se arde dac-ul decat placa de sunet (daca il voi vinde vreodata).

Bun.....deci ma gandesc oare sa fie condul de filtraj? Eu nu stiu cat trebuie sa am ia iesirea traf-ului de retea... 240v? 6v pentru filament? Cum functiona el84?

Am gasit niste "baieti" cu probleme... in preajma lui el84 Posted Image

A dat unde ma doare...ca cel mai mari conzi care ii am sunt de 250v si ii luasem pentru un preu adagio cu ecc83.

Edited by dj_bryz
Link to comment

Ca secundar ai 2 infasurari cu cate un capat legat la masa.Pe o infasurare intre un capat si masa ai tensiunea de filament,de 6,5V in gol si pe alta infasurare  trebuie sa ai cca 220V intre un capat si masa.Vorbim de tensiuni alternative.Pe urma mergem mai departe spre redresare-filtrare.Daca nu le ai pe astea,nu ai ce masura mai departe.La cum arata condensatorii aia,sigur o sa trebuiasca sa-i schimbi,dar toate la vremea lor.

Link to comment

Ai acolo selectorul de tensiuni si siguranta.Vezi unde se intrerupe  alimentarea,pt ca undeva trebuie sa fie intrerupta,nu intra 220 in primar.Sau in cel mai rau caz,vezi daca ai rezistenta pe infasurarea primara(decuplat de la retea)...posibil sa fie intrerupta,dar mai rar am vazut asa ceva.De regula sunt contacte imperfecte si nu intra tensiune in primar.

M-am uitat mai in amanunt pe pozele tale...scapa de dioda aia,TV13.Cauta una F407 sau 1N4007.

Link to comment

Da...deci cum nu s-a putut arde sarma,s-a impuscat continuarea firului si a ramas atins de tolele trafoului....de asta nici nu se vedea. Cand am miscat putin pe acolo am vazut scantei.

Multumesc mult......puteam sa verific bine inainte sa deschid un topic aiurea.Imi cer scuze...dar e bine de stiut ca nu e ok sa ai sarma in loc de siguranta. Eu nu ma uitasem sa vad ce are...

Posted Image Posted Image
 
Posted Image 
 

Acum am conectat un casetofon/cdplayer ...dar am bagat intai jackul si dupa am pornit tot.....si ..hai la dans.

O problema mai am....potentiometrul de volum daca trec de ora 1 cu el schimba timbrul si pierd inaltele.......parca se opresc asa de la 4khz in sus.

Care sa fie problema?

Am vazut ca difuzoarele au 4ohmi si sunt conectate in paralel. Poate sa duca el84 2ohmi?

Brumul de retea care ajunge in difuzoare ..cum scap de el? Schimb condensatorul mare de 2x50uf?

Posted Image Posted Image  

Edited by dj_bryz
Link to comment

Asa cum spuneam dupa ce schimbi filtrajul,baga-te putin si pe placa finala si schimba condensatorii aia cu hartie,crapati si vai mama lor.Mai mult ca sigur nu mai sunt pe valoare si mai au si rezistente reziduale.O sa observi o schimbare in bine in functionarea finalului,mai ales daca ai de gand sa-l folosesti pt amplificare in mod curent.Voiam sa spun ca acum,dupa ce ai din nou un etaj functional,te poti ocupa si de detalii.

Link to comment

Va multumesc frumos. Am pus pe iesire una din incintele mele vtp cu difuzoare bl jbl 97db....si se aude chiar dragut.

Ma gandesc oare cum se aude daca ma apuc de un amp folosind traful de alimentare +bucata el84 si traful de iesire si sa mai gasesc un radio identic si sa ii iau traful de iesire plus lampa. Macar de as avea norocul sa gasesc trafuri de iesire identice. Ma gandesc la un amp de 3w...sa vedem

Sau refac radioul si ii pun ca sursa un fm de noua generatie....ca nu prea prind nimic cu el asa....decat 2-3 chinezi si un rus anemic :rade:

Edited by dj_bryz
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines