Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Juice

Incarcare baterii gel

Recommended Posts

Va salut.Am o nelamurire...Cum ar trebui legate 12 panouri de 30v -8.8A pe 8 baterii 12v - 200ah ( 48v - 400ah ) pentru a le incarca corespunzator si pentru a livra energia suficienta pentru consumatori ?Momentan sunt legate serie - paralel ( 4 grupuri de 3x3 puse in paralel - aprox 115v- 35A ).Ca si invertor am un Mppt 48v - 4kw.Va multumesc !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panourile trebuiesc conectate cate 3 in serie maxim 110-VOC.Adica 4 randuri paralel x 3 serie = 12 panouri. Se recomanda punerea in paralel in tablou cu ajutorul unor sigurante de cc. Daca aveti cablu solar de 6mm pot fi puse in paralel cate 2 randuri folosind mufeMYMC4 si vor fi doar 2 perechi de cabluri sa reziste la 16A. Incarcarea pe 48V cu MPPT 150V-60Ah. Reglat mppt-ul sa incarce maxim 56,8-57,6V cu floot la 54V fara egalizare valabil la bateriile pe gel. Se recomanda descarcare controlata pana la maxim 40-50% din baterii.In rest soare sa fie si consumatori pregatiti sa preia energia solara pana la 10KWh/zi in zilele bune.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma gandeam si la varianta de 2 grupuri a cate 6 panouri in paralel iar mai apoi cele 2 grupuri inseriate.As avea si tensiune si curent suficient ... :-?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Cate trei panouri e bine cate 2 in serie s-ar putea sa fie suficient sau sa nu fie, e cam la limita depinde cum e DC-DC ul ala din MPPT daca e doar buck s-ar putea sa fie la limita daca e buck, boost merge oricum,

 De dorit e tensiune mai mare, in limita de functionare a MPPT pentru a reduce curentul si sarmele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In primul rand trebuie vazut ce tensiune maxima accepta chargerul.Daca e MPP Solar are 145V.

In al doilea rand ce Voc au panourile.Daca au 37-40 V merg trei in serie , adica patru stringuri de trei puse in paralel.

Atentie caci in configuratia asta curentul de incarcare trece de 40A- maximul cat poti baga in baterii e 50A, altfel le distrugi(depinde si de tipul lor)

La MPP Solar poti seta curentul de incarcare,

Edited by rinaldoparaipan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu 2 panouri in serie tensiunea este prea mica pentru system de 48V. Nu porneste mppt-ul deoarece are nevoie de o anumita tensiune de start. Doar cu 3 PV serie merge,sau daca faci incarcare pe 24V doar 2 panouri serie de care ai spus cu 60 cellule.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines