Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Improvizatie radio auto .


Vizitator piciu3

Postări Recomandate

Vizitator piciu3

       Salutare , mi-a dat cineva un radio cd ( blaupunkt alfa 156 high cd ) care nu citeste discurile pt a-l folosi doar pe radio.as  vrea sa-l incasetez intr-o cutie in care sa am si 2 difuzoare si un acumulator de 12v /7Ah si un mic traf care sa incarce bateria si pe care sa mearga radioul cand il folosesc in casa . Intr-un cuvant vreau sa fac un radio portabil cu acest aparat auto . de ce ? pt ca se aude super bine pe lungi si medii , practic antena satelor se aude impecabil pe lungi , nu am mai auzit asemenea claritate pe lungi niciodata la un radio de cand sunt pe fata pamantului . Toate bune si frumoase pana am observat o chestie care ma deranjeaza ... si anume consumul in gol al aparatului - 0,75 A chiar daca este pe FM sau AM , indiferent daca este pe mute . Acum vine si intrebarea mea : este normal acest consum in gol ? de unde apare ? crezand ca mai consuma partea mecanica ceva curent in plus , am dat-o afara dar degeaba , consumul tot acelasi ( 0,75A ) . Consumul aparatului cu volum la 70 % (cam de acolo incepe sa distorsioneze) e undeva la 3A  dar nu il voi folosi la volumul ala tot timpul . As putea sa-i reduc consumul ala cumva ? nu de alta dar imi suge bateria foarte repede chiar daca il folosesc la volum mic ... Chiar asa de mult sa consume doar radioul ? nu mai am ce sa deconectez de prin el in asa fel incat sa mai scap de consum ?  

 

Am adaugat un link  pt restul pozelor . forumul nu imi permite sa uploadez toate pozele . 

https://onedrive.live.com/redir?resid=380BB3DA0CBEE3C!454&authkey=!AO0gmRA621VA_fs&ithint=folder%2c

post-182008-0-77347100-1458318652_thumb.jpg

post-182008-0-29885900-1458318662_thumb.jpg

post-182008-0-30218700-1458319454_thumb.jpg

Editat de piciu3
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator piciu3

Am desfacut tot afisajul . pozele aici -->https://onedrive.live.com/redir?resid=380BB3DA0CBEE3C!460&authkey=!AISW0z5nkeOSEok&ithint=folder%2c

Din ce vad este tot plin de leduri , cam multe ce-i drept :) puterea lor adunata sa fie sursa consumului ? 

Finalii (2x tda 7375anu se incalzesc la volum mic , chiar am probat asta . in schimb am vazut ca se incinge un integrat mare cu multe picioare pe toate partile ( un procesor cred eu) care se afla langa antena , de aici trag concluzia ca acel integrat se ocupa de radio ? pe cd nu am cum sa-l dau pt ca nu citea deloc si nici nu mai am partea mecanica , as fi incercat sa-l tin pe cd sa vad daca se mai incalzeste acel integrat care cred eu ca-i pt rado . 

Editat de piciu3
Link spre comentariu
Vizitator piciu3

nu am cum sa alimentez doar acea parte , ledurile sunt in serie cate 3 si vin grupurile alimentate de niste tranzistori ... ca sa ma conving daca ledurile papa mult curent , trebuie sa le dau afara si sa probez aparatul fara ele . treaba este ca inapoi nu mai reusesc sa le pun. smd-urile nu sunt punctul meu forte ... 

Link spre comentariu
Vizitator piciu3

Decat sa scot tranzistorii aia smd mai bine scot ledurile .. nu prea vad bine smd-urile , imi tremura si mainile . daca scot ledurile din spatele display-ului se mai vede ceva pe geam ?

Link spre comentariu

LED-urile se pot defecta de la caldura statiei de lipit.

Nici eu nu reusesc sa scot toate LED-urile SMD fara sa defectez macar 1 pt ca sint din plastic care se topeste sub temperatura de topire a cositorului, in schimb la tranzistorii SMD nu am absolut nici o problema sa-i dezlipesc sau lipesc.

Link spre comentariu

Circuitul acela care se încălzește e unul din procesoare și nu are neapărat treabă cu partea de radio....scrie ce serie are și vedem cu ce se ocupă.În niciun caz curentul acela mare nu e consumat de leduri. Lasă-le în pace dacă nu vrei să rămâi fără iluminatul display-ului. Cel mai probabil acolo ai o sumă a mai multor curenți relativ mici, cea mai mare pondere ar avea-o curentul de mers în gol al finalilor audio și al stabilizatoarelor liniare ce alimentează procesoarele...aceste Radio CD-uri fiind destinate exclusiv uzului auto, nu sunt concepute să aibă un consum mic și nici nu le poți reduce consumul fără să renunți la unele funcții....

Link spre comentariu
Vizitator piciu3

Circuitul care se incalzeste este ty38477aft . am atasat si un link catre o poza la acel mustacios . un final il pot scoate pt ca nu am nevoie de 4 canale , voi folosi doar stereo . finalii nu se incalzesc deloc in mute si la volum mic , la volum mic sa zic ca e cald ca mana radiatorul . Finalul ar trebui sa se incalzeasca chiar de nu are sarcina pe iesire ? 

Am si un stabilizator ( L78s09cv ) langa acel integrat care se incalzeste . mai am un tranzistor lnga bornele de alimentare a aparatului pe care scrie asa : 31e311 China p36ne06fp si are sigla ST pe el. 

 

https://onedrive.live.com/redir?resid=380BB3DA0CBEE3C!461&authkey=!AMvg35EQBHjuHrU&v=3&ithint=photo%2cJPG

 

 

Later edit : 

Referitor la functii , pot renunta in primul rand la tot ce tine de partea de cd . as putea scoate afara integratele care se ocupa de cd . comenzile pe volan la fel , nu ma intereseaza . In primul rand voi scoate afara un final , asta este inceputul. nu dauneaza cu nimic daca raman gaurile goale la integratul final ? 

Am atasat niste poze in care va arat ce integrate mai am pe placa de baza . poate se poate renunta la unul sau mai multe din ele . 

 

https://onedrive.live.com/redir?resid=380BB3DA0CBEE3C!466&authkey=!ALNm__YUbqd8gkI&ithint=folder%2c

Editat de piciu3
Link spre comentariu

Nu mai anula nimic, îți bați joc de aparat până la urmă.....ai de gând să-l lași pornit continuu de te afectează așa mult consumul ? Mai bine-l vinzi în starea lui originală și cumperi ceva cu adevărat ,,portabil,, sunt convins că găsești destule scule care te-ar mulțumi și fără modificări...

Link spre comentariu
Vizitator piciu3

            La un acumulator de UPS 12v/7ah nu apuc sa-l folosesc mai mult de 3-4 ore la un volum de 15-20% . asta era durerea cea mare , ca trebuie sa stau sa incarc acumulatorul foarte des . chiar si daca pun 2 acumulatori in paralel (sa obtin 14Ah) in maxim 10 ore de functionare sunt descarcati - de aici si distrugerea lor in cateva luni .Referitor la vandut , nu iau mai mult de 20-30 lei pe el , bani cu care nu reusesc sa-mi iau ceva portabil care sa sune asa clar. am probat destule aparate portabile si nu se compara cu auditia astuia ... inca un plus la radio auto este antena , antena care este un simplu fir , fata de cele portabile care au antena pt lungi si medii pe bara de ferita si trebuiesc tot timpul sa le orientezi  , chiar si asa , tot au fasait / suierat , pe cand asta auto se aude in lungi aproape ca-n Fm . sa nu mai vorbesc de sunet , nu se compara cu un aparat portabil care nu are bas mai deloc.Nu degeaba ma strofoc sa-i fac cutie , imi place tare cum se aude . Nu se aude vef-ul sau selena cum se aude asta , chiar l-am pus langa un gloria 4 si nu este loc de comparatie . 

Editat de piciu3
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări