Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Sign in to follow this  
Guest Constantyn Costy

Pâlpâit leduri in far.

Recommended Posts

Guest Constantyn Costy

Salut..am la bicicletă doua faruri..a cate 4 leduri..si la un momentdat,au inceput sa pâlpâie..si dupa schimbarea lor..tot cam se comporta dupa un timp..Din ce cauza se intampla asta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. pentru ca ledurile au "murit" (cel mai probabil)

2. pentru ca driverul intra in protectie

 

Solutia oricare ar fi cauza:

1. cumpara ceva de calitate (o sa vezi ca este mult mai scump)

2. construieste sau repara farul defect, dar cu o proiectare corecta, cu rezerve in special pe racire si te vei bucura de peste 100 de ani de functionare normala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cel mai probabil nu au limitare de curent, fiind alimentate ,,pe direct,, fără driver sau măcar o rezistență de limitare....tensiunea dată de alternator fiind una cu variații destul de mari.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Constantyn Costy

Pe un far..am 4 leduri..lipite pe o placuta..alimentate de 3 baterii de 1.5v...si le pornesc de la un buton normal (on/off)..ledurile sunt albe..cu 'picioruşe' ca si cele de brichete.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dacă n-au nici sursă de curent constant ...şi nici măcar o rezistentă de limitare a curentului? Sigur ledurile sunt ”pe ducă”!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Exact ce ziceam mai sus.....schimbă toate ledurile care pâlpâie și pune în serie cu fiecare led câte o rezistență de 47 -100 Ohmi măcar. Nu ar trebui să depășești în principiu 20 mA pe fiecare led..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sau daca vrei ceva care sa aiba si randament bun pui un driver boost, si toate ledurile in serie - asa ar fi normal pentru un montaj cu ceva pretentii in ziua de azi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Constantyn Costy

Incep sa palpaie..cand schimb bateriile.Am cumparat zilele astea alte leduri..si daca le schimb..are ceva daca pe montaj..montez o rezistenta..pentru toate 4 leduri?

Share this post


Link to post
Share on other sites

mai  mult  ca  sigur ,  cele  4  leduri  sint  legate  in  paralel  ,  in  configuratia  originala  a  farului ,  iar  rezistenta  de  limitare  lipseste .  bateriile  noi-noute  ,  daca  sint  alcaline  ,  pot  ajunge  si  la  1,69 volti  in  gol . rezulta  ca  alimentarea  reala  cu  bateriile  noi  va  fi  de  maxim  1,69 x  3 =  5,07  volti  ,   valoare  care  este  mult  prea  mare  fata  de  cei  aproximativ  3,5 volti  recomandati  .  iata  si  cauza  care  determina  pilpiirea  ledurilor ,  acesta  fiind  si  primul  semnal  ca  respectivele  leduri  care  pilpiie  sint  cu  un  picior  in  groapa .  desigur ,  solutia  corecta  este  implementarea  unui  generator  de  curent  constant .  solutia  cea  mai  simplista  si  la  indemina  oricui   este   montarea  unei  rezistente  de  limitare  ,  astfel  incit  pe  grupul  de  leduri  sa  nu  cada  mai  mult  de  3,5  volti  ... altfel  veti  da  mereu  banii  pe  leduri  noi ,  desigur ,  asta  pina  se  va  exfolia  cablajul  ... :rzb

Edited by misuraelectronic

Share this post


Link to post
Share on other sites

"solutia  cea  mai  simplista  si  la  indemina  oricui   este   montarea  unei  rezistente  de  limitare"

 

Totodata si solutia cea mai proasta.

Aici suntem forum de electronisti , nu de "micul mester..."

 

Deci pentru iluminare = puteri relativ mari, singura solutie acceptabila este cu driver activ.

 

In plus, pentru alimentare din dinam (forta musculara) sau din baterii - economia este importanta si deci se exclud variantele seriale, care "ard" in caldura surplusul tensiunii. Deci in aceste cazuri singura solutie acceptabila pentru un constructor serios este driver in comutatie.

 

Imi dau seama ca ce spun eu depaseste cu mult conceptia constructorului chinez, si probabil si pe cea a utilizatorului in fapt, dar asta este realitatea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inteleg ca ledurile palpaie doar dupa ce ai montat baterii noi? Apoi, dupa un timp nu se mai manifesta asa?  In caz afirmativ, la inlocuirea bateriilor vechi cu unele noi tensiunea pe grupul de leduri depaseste putin tensiunea de deschidere a diodelor Zenner montate in paralel cu structura LED (U=5V) si astfel are loc limitarea curentului absorbit de leduri. Monteaza o rezistenta de 75 ohmi in serie cu grupul de leduri si ai rezolvat problema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dacă iei un începător cu ,,driver boost,, l-ai cam pierdut.....trebuie să ții seama și de nivelul de experiență sau de pregătire al interlocutorului.Dacă nu a înțeles când i-am spus să pună pe fiecare led în parte câte o rezistență de limitare, crezi că va ști să lege ledurile alea pe un driver ?  Sincer mă-ndoiesc....

Lanternele ieftine cu ledurile în paralel nu au de obicei rezistență de limitare, sau cel mult au una singură pe întreg grupul (o tâmpenie) și se bazează pe ideea că cine cumpără lucruri ieftine (și proaste) va folosi și baterii ieftine (și la fel de proaste) pentru alimentarea lor. Astfel că limitarea curentului la aceste lanterne se face de obicei de către rezistența internă a bateriilor ieftine (gen 777) iar când se pun baterii noi și de firme ,,serioase,, , se constată că ledurile încep să pâlpâie, fie până se întrerup în final pe rând, fie până când tensiunea bateriei scade la un punct în care curentul este suportat mai ușor de leduri....

Ledurile nu au toate aceeași cădere de tensiune, cele cu o cădere de tensiune mai mică vor cere un curent mai mare dacă le legăm în paralel, în final vor ceda primele, chiar și dacă tot grupul are curentul limitat de o singură rezistență. Soluția minimală (cea mai simplă, nu și cea mai eficientă) este legarea în serie cu fiecare led a unei rezistențe de limitare, se poate face asta cu minime intervenții în circuitul imprimat al lanternei. 

 

Constantyn Costy, pune o poză cu plăcuța cu leduri (partea cablată) ca să-ți desenez în Paint cum să legi niște rezistențe de limitare, sau după caz, să-ți arăt cum să le înseriezi pentru a le alimenta cu un montaj adecvat (driver boost să zicem) ...

Poza o poți încărca pe Imgur gif (nu e nevoie de cont acolo) și pui aici adresa BB Code (for forums) generată în dreapta paginii pentru fiecare poză în parte

Share this post


Link to post
Share on other sites

Validae, toata stima, sunt total de acord cu ce zici tu, si sunt convins ca realitatea este exact asa, discutam cu un incepator, care are probabil dificultati si la rezistentele serie.

 

Insa asta nu modifica realitatea, si nici dezideratul ca in general aici sa discutam despre leduri / iluminare etc... iar explicatii la nivel de initiere incepatori sa-si gaseasca locul la rubrica existenta "sectiunea incepatorilor".

Exact din cauza asta am si spus doar generalitati, ca sa se inteleaga principiul corect, chiar daca dorinta este numai pentru o solutie simpla/ieftina si nu pentru ceva bun.

 

Nico - ma indoiesc ca la asa ceva s-a caznit cineva sa puna si Zenner.

In plus in nici un mod nu vad cum un Zenner ar putea sa genereze oscilatii vizibile, adica de frecventa redusa...

Edited by Dxxx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pâlpâitul ledurilor este cauzat de o dilatare distructivă a joncțiunii ledului, care face ca la suprasolicitarea termică a cristalului, joncțiunea să se desprindă temporar. La dispariția curentului prin led, cristalul se răcește și joncțiunea se reface, dar ledul care a ,,pățit,, beleaua nu mai are zile multe dacă nu se scade drastic curentul prin el.....

În cazul de față, nici nu poate fi vorba de vreo diodă Zenner pe cablajul lanternei, ledurile sunt din cele obișnuite de 5mm. Și nici dacă ar fi fost vreo diodă Zenner acolo, nu avea cum să provoace o asemenea oscilație, dat fiind că o eventuală diodă Zenner în paralel cu ledurile (nici nu avea ce căuta aici) ar fi trebuit să aibă o tensiune de lucru de minim 5,1V, iar la tensiunea de 1,6V per element (baterii noi, proaspete, mai rar..) nu avem mai mult de 4,8V tensiune de alimentare, iar tensiunea asta de-abia aduce în conducție inversă o diodă Zenner de 5,1V...ledul ar fi continuat să ardă, la propriu.

Topicul de față ar fi mai potrivit la Secțiunea începătorilor.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines