Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

alimentare amplificator

myghtnight

Recommended Posts

daca alimentez un amplificator ipa 300v2 de la un transformator care are are volti care ii cere amplificatorul dar nu are decat 400w ce se intampla : 1 scoate puterea normala a amplificatorului dar transformatorul se incinge, 2nu scoate puterea normala

• Replies 25
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• zal

4

• myghtnight

4

• lalihifi

2

• Ciprian Alexandrescu

2

combinatie intre cele 2. adica nu scoate puterea si se incinge. oricum daca il tii mai incet duce, dar stai cu ochii pe el sa nu ia foc... :rolleyes:

Guest releu

La IPA300v2 trebuie sa ai un curent nominal al infas sec a transformatorului de circa 5A. La 400VA, daca ai sa spunem doua infas. de 50V, atunci curentul nominal e undeva la 4A, surplusul de 1A ti-l da filtajul. Cum calculezi val. condensatoarelor ? Simplu, uite o metoda practica: 1A la 3000uF, deci la 5A va trebui sa avem circa 15000uF, dar daca ti cont ca 4A ii da fara griji traful, doua condensatoare de 10000uF sunt suficiente.CREDE-MA, ITI DUCE TRAFUL ASTA un modul IPA300v2.Cat despre treaba cu temperatura....depinde de mai multi factori. Nu o sa ai probleme, pt ca cu un toroid de 400VA am incercat de curand eu, si....nu se incalzeste.

Nu stiam ca un condensator genereaza energie la fel ca o baterie. ''curentul nominal e undeva la 4A, surplusul de 1A ti-l da filtajul''Deci daca nu mai pun traf, ci multi condensatori, voi avea alimentare fara brum. :smt003

Guest releu

Conform formulei: E=C*Upatrat/2, unde E-energia care trebuie suplimentata prin intermediul condensatoarelor de filtraj pentru a acoperi necesarul de putere - varfuri de putere. La amplificatoare este nevoie si de putintica energie reactiva, trebuie data pentru asigurarea comutatiei finalilor pe o sarcina inductiva, deci trebuie facut un bilant intre puterea trafo si valoarea capacitatilor de filtraj, daca nu stiai.Treaba cu 1A la 3000uF este o metoda practica care rezulta dintr-o mediere a valorilor tensiunilor de alimentare a unor amplificatoare pt obtinerea unei ondulatie acceptabile a curentului de alimentare. Mai multe poti afla studiind cartile ....

Tot din carti se zice ca suma curentilor care intra intr-un nod de retea e egala cu suma curentilor care ies din el. Asta era un rus care a zis asta. :smt003

Mersi de sfat, cred ca au mai aparut ceva manuale alternative de fizica si le-am ratat, fug la librarie. :smt005 Treaba e simpla: daca bagi 4A intr-un condensator vei scoate tot 4A, nu 5A. El doar se opune scaderii tensiunii la consumurile mari de curent, atita cit ii permite capacitatea.

Guest releu

Asta asa e, dar el se opune scaderii tensiuni datorita energiei inmagazinate calculata cu formula de mai sus. Spunem in acest caz ca el compenseaza procentual aceste variati cu aceasta energie. Tensiunea de alimentare la un amplificator scade daca curentul care parcurge bobina difuzorului depaseste valoarea nominala a curentului ce strabate infas. transf. care alimenteaza amplificatorul....Un eventual surplus, si vb aici ca lucram in frecventa si nu alimentam un motor de c.c. (s-ar parea ca aici faci confuzia), il poate da amplificatorul alim cu un redres. bialtern. in punte (riplu 100Hz). Noi atacam cu semnal test amplific. cu 1KHz sa zicem, ia gandeste-te !!! Ce diferente apar ???....In plus, un semnal sonor are o forma de unde complexa a carei medie a amplitudini genereaza un curent care se situeaza la o valoare "x" (sa-i zicem asa). Varfurile de putere generate de excursiile mari de tensiune pe durate scurte pot fi usor acoperite de energia inmagazinata in condensatoarele de filtraj si oscileaza in jurul acestei valori.

Asta e valabil la un impuls sau mai multe dar departajate in timp (compensarea), la un consum ridicat si indelungat nu-ti mai ramine decit ce da trafo.

Guest releu

Cu spusele tale de mai sus sunt de acord dar asta e valabil in cazul unei sarcini rezistive conectata la iesirea redresorului.

Totodata, revin la formula de mai sus: E=C*Upatrat/2.

STIAI: Daca C=20000uF (C=capacitatea de filtraj), la o tesiune de alimentare a amplificatorului de 120V (sau +/-60VDC), energia pe care o asigura acesta este: E=20000*120patrat/2, rezulta: E=144 [W intr-o secunda], DECI ATAT SURPLUS POATE DA ACEASTA CAPACITATE LA TENSIUNEA DE 120V in conditiile pastrari unei ondulatii de curent sub 3%, aceptabila practic..

In al doilea rand, o comparatie a unei surse de alimentare de c.c. se poate face cu a unei surse de apa care printr-o conducta umple un rezervor, rezervorul fiind de fapt "condensatorul". Transformatorul incarca condensatorul (sursa de apa potabila umple rezervorul dar ramane in tampon cu sarcina - ia spune-mi de unde ia consumatorul apa ??? Iti spun eu: din sursa, rezervorul ramane plin). Acelasi lucru se intampla si cazul unei surse de c.c. cu capacitate de filtraj. Capacitatea reda surplusul de curent numai daca se depaseste valoarea nominala a curentului din infas sec. a transformatorului. Aici vine contributia celui 1A din relatarea mea de mai sus.

SPER CA CU ACEST EXEMPLU AM FOST SUFICIENT DE INTELES.....

LAMURITA TREABA ????

treaba cu pasta siliconica: tranzistoru' e de fabrica.. deci este 'lucios'.. foita de mica.. e doar o foita si e destul de dreapta... iar radiatorul are destule neregularitati.. eu pun pasta intre foita si radiator!treaba cu 600w... pai sa ne gandim.. care e randamentul amplificatorului???sunt niste fizicieni destul de priceputi care au spus ca nu prea merge ca din 400w(atat am inteles ca are trasformatorul) sa scoatem 600w.. poate s-ar putea atinge aceasta valoare numai la varfuri cu niste condesatori destul de mari dar nu o putere continua..asadar sa revenim cu picioarele pe pamant si sa punem mana pe carte ca nu prea merge pe bajbaite!!!spor la munca!

VOI NU intelegeti cum se calculeaza puterea la trafuri ! este data in VA si nu W ! deci 400VA si nu 400W :rolleyes: aceasta putere creste semnificativ in regim muzical ! sa dau un exemplu: la temperatura ambienta de 25C : un trafo are 400VA la temperatura interioara de 75C si un riplu de 10% acelasi trafo are 600VA la o temperatura de 90C si un riplu de 20% spre ex eu am un singur trafo de 400VA pe un amp capabil de 700W rms ! amplificatorul asta a mers cel mai mult vreo 6ore fara oprire fara sa se incalzeasca excesiv traful in regim muzical . daca ar fi sa injectam o sinusoidala pe intrare probabil traful s-ar incalzi destul de repede existand riscuri insa eu ascult muzica nu pe generatoare :smt003 asa ca fapt divers .... din priza traful asta de doar 400VA trage si cate 900VA :supz: