Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator SMPS simplu


Recommended Posts

Buna! As vrea sa construesc un alimentator SMPS (transformator switching) de o putere de 200W.

Numai ca vreau sa utilizez cat mai putine componente si daca e posibil fara circuite integrate.

Pe langa problema ca nu cunosc un circuit de acest fel, nu stiu cum sa fac transformatorul cu nucleu de ferita si cat de mare trebue sa fie transformatorul. Tensiunea in esire a transformatorului as vrea sa fie de 40V, iar intensitatea mai mare sau egala cu 3A.

Ma-ti putea ajuta :26 eu m-as multumi si cu o putere de 120W.

VA MULTUMESC anticipat.

Link to comment
  • Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Căutați o sursă utilizată în Tv Elcrom(sau Alfa,dar e puțin mai complicată)și o modificați să corespundă scopului propus.Sau dintr-un tv chinezesc decupați partea de alimentare(sunt cu tranzistoare,iar modelele recente au și optocuplor),și modificați chopper-ul.Numai că dacă este cu tranzistoare nu se cheamă SMPS ci SOPS(că este autooscilantă,și funcționează pe principiul blocking-generatorului).

Link to comment

            Marian,citeste aceasta prefata la lucrarea"Surse de alimentare in comutatie,pentru televizoare in culori,Vol III.",  autor- Inginer Cezar Constantinescu.Iti recomand sa citesti toata lucrarea,din scoarta-scoarta,si sa nu ratezi nici volumele "I" si "II".......

   

Edited by Andrei Tabacaru
Link to comment

Andrei, asta nu este un raspuns, eu am intrebat ce intelegi tu de la termenul SMPS? Care este logica termenului din punctul tau de vedere? Si clar ai o parere devreme ce il contesti in cazul de fata, sper doar sa nu fie doar prin prisma acelei prefate, ar fi superficial...

Link to comment

       Eu iau de baza ce spune cartea  :reytre .Inginerul Cezar Constantinescu este un specialist de clasa superioara.

Autorul topicului doreste o sursa cu tranzistoare,adica un SOPS;nu SMPS.

 

SOPS este defapt o categorie de SMPS-uri. 

Link to comment

       Termenul SMPS se utilizeaza atunci cand vorbim de surse in comutatie cu integrat care comanda un tranzistor de putere,sau cu integrat de putere.

       Termenul SOPS se utilizeaza atunci cand vorbim de surse in comutatie cu tranzistoare,de tip autooscilant,functionand pe principiul blocking-generatorului.

      Nu ma refer doar la prefata,ci la intreaga lucrare,dar nu pot sa ma apuc acum sa pozez/scanez toata cartea  :rade: .

 P.S. cine doreste sa se convinga sa citeasca cele trei volume"Circuite de alimentare in comutatie,pentru televizoare in culori".Asa ca,lectura placuta  :reytre .Deja am zapacit topicul omului  :rade: .

Link to comment

Andrei parafrazandu-l pe Smilex cu o analogie folosita pentru a-mi aplica o corectie telefonica atunci cand am comis o perla aici pe sectiune:

"Mamiferul este un caine"

 

Adica SMPS denumeste o sursa/convertor la care elementul ( sau elementele ) de forta, fie ca este bipolar, IGBT sau mosfet, functioneaza in regim de comutatie, adica fie este complet blocat, fie complet deschis, asta se intampla atat la sursele unde controlul este cu integrat, cat si la cele autooscilante. Pri  urmare cei 2 termeni nu se autoexclud, ci asa cum s-a spus, SOPS este o versiune de SMPS.

 

PS: Este bine ca citesti lucrari de specialitate insa este bine sa incerci sa le si intelegi, sa intelegi logica fiecarui lucru spus acolo, sa-ti formezi propriile opinii si convingeri.

Link to comment

Andrei, tradu mai intii fiecare din acronimi si apoi mai discutam daca tot nu-i clar.

 

SOPS este o categorie de SMPS. Daca o anumita persoana a vrut sa o incadreze la ceva complet diferit asta nu inseamna neaparat ca asa este si corect.

Pt WIKIpedia nici macar nu exista categoria asta de surse cu acronimul asta.

Link to comment

Completez ce au spus colegii că SOPS este o categorie de SMPS  adăugând că există integrate ( deci chestia că SOPS e cu tranzistoare nu e neapărat valabilă ) care pot lucra fie în modul sincronizat ( cu oscilator ) fie în modul SOPS. 

Am putea spune deci chiar că SOPS este un mod de lucru al SMPS . Mai mult , SOPS pot fi flyback, buck , forward , etc . la fel cu celelalte SMPS. 

Probabil primele SOPS ( în orice caz, cele mai cunoscute ) au fost ( sunt ) RCC - ringing choke converter , de tip flyback. Sigur colegul Andrei Tabacaru le-a întâlnit prin TV-uri. 

Link to comment

 

 

PS: Este bine ca citesti lucrari de specialitate insa este bine sa incerci sa le si intelegi, sa intelegi logica fiecarui lucru spus acolo...

  Poate este amuzant ceea ce voi spune acum....atunci cand inteleg logica unei scheme oarecare, cum se petrec fenomenele si de ce fiecare componenta a schemei are valoarea respectiva..am senzatia ca sunt un electron care circula prin componente si primeste suturi in fund sau pumni in nas dupa contributia fiecarei componente in functionarea generala a schemei....cand nu inteleg ceva parca intervine un  camp de forta si ma blocheaza la mantinela..si pun mana pe carte...experimentez...intreb colegi mai pregatiti ca mine...si trebuie sa inteleg...daca nu se intampla asa, dimineata imi este rusine sa ma privesc in oglinda....

....cer scuze initiatorului pt. off-topic!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines