Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Sign in to follow this  
Guest bobitza

Dozimetru (radiatii gamma) Jupiter Sim 05

Recommended Posts

Guest bobitza
Salutare,
 
E posibil in curand sa fac rost de un astfel de dozimetru.E un model destul de rar, din cate vad, rusesc.Am gasit cateva informatii pe net, are 2 sonde  SBM-20, sondele sunt invelite intr-o folie de aluminiu si detecteaza numai radiatii gamma (vazusem totusi pe youtube o mica improvizatie unde cineva a scos folia si a pus un fel de placa peste ele, iar cand o dadea la o parte, reactiona si la radiatii beta, de la sursa).Fabricat undeva pe la inceputul anilor 90'.Are si doua moduri de masurare, unul precis, intre 0,05...99.99 usv/h 20sec, si unul rapid, 0,1...999,9 usv/h 2.5sec.Vroiam sa stiu cam cat de eficiente sunt tipul acesta de dozimetre mai vechi, post-sovietice.
 
(cateva poze de referinta)
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
Edited by bobitza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu este folie de aluminiu, ci de staniu. In prospect scrie cum a fost etalonat ,deci cum poate fi interpretat ce afiseaza.

 

Daca se fac modificari, sa mearga altfel, devine un simplu detector (semnalizator) de radiatii, masurarea isi pierde relevanta (atat cat o are).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acea folie de staniu are rol de filtru si face ca raspunsul sa fie cit de cit linear peste 80 - 100 de keV. Poate detecta si radiatie beta dar numai de energie mare, adica radiatia trebuie sa treaca prin peretele detectorului. Ce spui tu, sunt domenii de masura si nu au legatura cu precizia. Acest tip de aparatura poate avea erori de pina la 50%! Eficacitatea de detectare pentru radiatie gamma, nu depaseste 1%!Nu interveni in aparat, poti sa-i strici etalonarea, cum se zice si mai sus!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu tuburile Geiger folosite nu poate sa detecteze decat radiatii gama. Pentru beta si chiar alfa (de energie mare) trebuie detector cu fereastra de mica. Sau folositi detector cu camera de ionizare (la presiunea atmosferica - deschisa sau cu fereastra din material cu absorbtie redusa - ca celofanul), urmat de amplificator electrometric.

 

http://www.techlib.com/science/ion.html

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu camera de ionizare e o problema, pulsul fiind foarte mic si depinde de energia perticulei initiale. E nevoie de un amplificatir sensibil la sarcina sau, cum se foloseau inainte, un condensator vibrant. Dar, zic eu, nu merita, se da peste cap toata etalonarea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebuie sa-si construiasca amplificator electrometric si camera de ianizare, de la zero, nu se poate utiliza camera de ionizare (care functioneaza in regim de curent, nu de impuls) la aparatul prezentat. Sau se multumeste cu scula respectiva, sa masoare doar radiatii gama, eventual si ceva beta (cu eficienta redusa).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines