Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest ZmrC

Sursa de alimentare wireless

Recommended Posts

     Buna ziua, 

 

     Doresc sa contruiesc o sursa de alimentare fara fir pentru un motor de curent continuu de 12V/0.09A comandat de un uC prin reglarea factorului de umplere, dar uC-ul mai are conectate si alte module. In total am o sarcina de arpoximatix 3W (12V c.c. si aproximativ 0.25A).

     Orice schema ce m-ar putea ajuta sa contruiesc oscilatorul emitatorului, receptorul, dar si dimensionarea bobinelor de inductie mi-ar fi utila. 

 

 

     Am gasit aceasta schema care pare sa fie in regula, dar astept cateva pareri de la dvs. inainte de a trece la realizarea practica. 

 

     

 

     Principiul este cel din imagine:

post-239807-0-58292700-1457801225_thumb.png

Link to post
Share on other sites

Când o ajunge și energia electrică să fie transportată wireless,atunci chiar că este sfârșitul lumii :rade:

Ajungea demult daca marile corporatii americane nu i-ar fi bagat bete in roate lui Tessla.

Link to post
Share on other sites

Pentru teorii conspirationiste legate de Tesla exista sectiunile "perpetuum mobile" si "bodega", sunteti pe o sectiune tehnica, limitati-va deci la raspunsuri tehnice.

 

Andrei principiul este asemanator cu cel de la incarcatoaerele wireless, in fapt energia nu se transmite la distanta, ci practic este vorba despre 2 bobine pozitionate una langa cealalta, un soi de traf separat in 2 sectiuni, distanta nu poate fi mare pentru ca ai nevoie de cuplaj cat mai bun.

Link to post
Share on other sites

 Bobina gata facuta pentru receptor  http://www.tme.eu/ro...r444030-16f3-g/, respectiv emitator  http://www.tme.eu/ro/details/wt525225-20k2-a1g/bobine-smd/tdk/wt525225-20k2-a1-g/
Intreg modulul receptor  http://www.tme.eu/ro...3245-15f5-5v-g/
O posibila sursa de inspiratie, pentru emitator  http://danyk.cz/induk.html 

Asa cum spunea Marian, transferul de energie e posibil doar la mica distanta, de ordinul mm.

PS

Cu ceva vreme in urma, am vrut si eu sa construiesc asa ceva, pentru o camera Go Pro, dar din cauza spatiului foarte mic din interiorul carcasei, am preferat sa cumpar un modul emitator- receptor.  Dupa cum se observa, emitatorul e destul de complex, bobina e alimentata de o punte H, comandata prin drivere de un integrat dedicat, destul de complex. Mai simplu s-ar putea face o semipunte cu un IR2153 si doi mosfeti, iar la receptor, dupa redresarea tensiunii , folosita o sursa buck, pentru stabilizarea tensiunii de iesire. Cum in cazul tau, sarcina e nepretentioasa, cred ca se poate si fara stabilizare.

PS

O schema foarte simpla, tot cu IR2153.  http://radioskot.ru/publ/zu/skhema_indukcionnogo_zarjadnogo_ustrojstva/8-1-0-624

Edited by giongiu
Link to post
Share on other sites

Din ce am cautat pe internet, am gasit schema atasata mai jos. Am verificat daca pot gasii piesele , iar singura problema este cu bobinele de transmisie si receptie ce sunt dintr-un tub de cupru de 13mm respectiv 10.5mm. Acestea ma gandesc sa le inlocuiesc cu bobine confectionate manual din cablu de cupru izolat, diametru sarmei fiind de 2,5mm. 

 

 

Ce parere aveti ? 

post-239807-0-98107300-1457874865_thumb.png

Link to post
Share on other sites

Vezi ca e oleaca de emitator . Inteleg ca pe 1,6 Mhz . Daca aprinde un bec de 5 W ... nu e chiar o jucarie . Frecventa e la sfarsitul gamei comerciale de unde medii . Si e destul . Armonicile gen f/2 cad numai bine pe la mijlocul gamei ... Daca " reusesti " 1,71Mhz , interferezi cu Romania Actualitati ( 855 KHz ) ... In fine , e o posibilitate . Macar teoretica ... Altfel , s - ar putea nici montajelor tale sa nu le placa . In fine ...

Edited by gauss
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines