Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
satelit

Ventilator centrala

Recommended Posts

Buna Ziua,

 

Am primit un ventilator de centala (RG 148/1200)  de la o ruda si am constatat ca ventilatorul era intepenit (intrase apa in el).

 

Dupa ce l-am uns cu vaselina se invarte foarte usor. Deoarece aceasta ruda sta foarte departe de mine as dori cumva sa-l testez inainte sa il dau.

 

    Date tehnice despre el nu prea gasit,  ceea ce am gasit pe net este: 1 mufa cu 3 pini pentru alimentare 220V si o mufa cu 5 pini care nu stiu ce semnal intra.

 

Va rog daca aveti ceva documentatie despre intrarile de pe placa electronica poate pot cumva sa-l testez.

 

Va multumesc

Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspuns,

 

   Sa inteleg ca la conectorul de control (conector cu 5 pini)  pinii 1 si 5 sunt pentru alimentare (18V si 40V), pinul 4 se comanda  turatia motorului, iar pinul 2 arata turatia motorului prin modificarea frecventei PWM.

 

Va rog sa ma corectati daca gresesc.

Link to post
Share on other sites

Pinul 4 dă informații centralei despre turație, pinul 2 controlează turația ventilatorului prin impulsuri PWM.  Se poate porni acest ventilator și-n afara centralei, dar nu a zis nimeni că va fi ceva simplu....trebuie să-i dai semnal de comandă pe pinul 2 cu frecvența între 1 - 6 kHz

Link to post
Share on other sites

       Cred ca schema de mai sus arata ca trebuie alimentat la pana in 40V (pinii 1 si 5) iar impulsurile de comanda sunt date prin optocuplor pe pinul 4, 2 impulsuri pe o turatie, acum nu stiu ce frecventa ar trebuii sa aibe aceste impulsuri.

 

Daca aveti ceva idei va rog sa ma ajutati.

Din cate arata schema la pinul 4 sagetile ledului optocuplorului arata ca lumina pleaca din semnalul centralei, adica centrala da impulsuri de control prin piunul 4 pentru ventilator.

 

Va rog sa ma corectati daca gresesc.

Link to post
Share on other sites

Am scris deja că pe pinul 4 vine informație despre turație dinspre motor (2 impulsuri/rotație) iar pe pinul 2 se face comanda turației motorului prin impulsuri PWM.

Trebuie să construiești un generator cu factor de umplere variabil, cu frecvența între 1 - 6 kHz.Se poate face simplu cu LM 555, sunt scheme și pe forum...din păcate nu știu ce nivel trebuie să aibă impulsurile de comandă...trebuie testat.

Link to post
Share on other sites

Interesant si util.Te rog sa ne impartasesti si noua metoda,schema si punerea in functiune a acestui ventilator in afara centralei.Multi avem centrale si posibil sa ne lovim de aceasta problema.

Edited by NICA
Link to post
Share on other sites

La ce modele de centrale se folosesc aceste ventilatoare?Nu de altceva,dar si cele cu doar doua borne comandate de un releu chior la 220V ca,costau cat nu merita(pt un Vaillant au fost in stare sa ceara 750 lei).Daca ai bafta sa pice un exemplar din asta de fite,nici nu vreau sa ma gandesc ce scor are....

Link to post
Share on other sites

Omul nu a specificat modelul centralei dar mai la toate cu tiraj fortat indiferent ca sunt cu condensatie sau nu.La Timisoara a cazut ventilatorul la un Vaillant si mi-au cerut la firma 2250 lei.Nu mi-a venit sa cred ! In aceasta situatie am inlocuit centrala cu un Viessmann Vitopend 100 care a costat vreo 2400 lei cu doi ani garantie.Nu stiu de ce dar nesimtirea celor care comercializeaza lucruri proaste este foarte mare,Vaillant nu e de fite,e chiar modesta.

Link to post
Share on other sites

Pai taman de asta ca nu a specificat,intrebam.Nu am pretentia ca am vazut tot ce se putea in domeniu,dar cu siguranta am vazut cateva zeci cu "lenjeria" data jos si nici una nu avea motor comandat  PWM pe ventilator.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines