Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
HelliosSun

Amplificator AS2020

Recommended Posts

Am primit azi de la un prieten un amplificator vechi.Cand l-am desfacut am descoperit ca finalii erau 2n3055.Cate doi pe canal.La unul erau toate trei firele dezlipite,unul avea firele lipite iar ceilalti doi de pe celalat canal aveau firele schimbate.Problema este ca la cel cu filele originale emitorul vine unde la ceilalti doi cu firele schimbate vine baza.Cred ca cel care a facut schimbarea a incurcat firele.Alta chestie ar fi ca nu are transformator!!!!!Firele de la 220v vin prin sigurante fuzibile in buton apoi in punte,intr-un ditamai condensatorul si din condensator vin cele doua placi care au fiecare etajul final,preamplificator si corector de ton.Momentan pana fac rost de foi de mica to3 ca nici de alea nu aveau cei doi finali cu firele schimbate si pana o sa leg corect baza si emitorul si o sa iau alti finali mai este ceva.Chiar asa sa nu aiba transformator???Eu nu am gasit nici schema si nici amplificatorul pe net.Este chiar asa vechi??In poze este doar carcasa pt ca tot ce era in ea am scos sa vad daca mai are ceva.

post-232399-0-57620500-1457719622_thumb.jpg

post-232399-0-17808100-1457719646_thumb.jpg

post-232399-0-45168500-1457719743_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok multumesc mult dar acum eu neavand transformator de care trebuie sa ii pun???Cati amperi ??

Edited by HelliosSun

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si cum reglez biasul???Stiu doar ca nu se montează nicio boxa si ca intrarea trebuie pusa in scurt.Mai stiu ca valoarea curentului trebuie sa fie de 50mA.Problema este ca nu stiu unde montez ampermetrul,adica intre ce si ce si care dintre cele doua semireglabile este pt curent.Explicit daca puteti ca nu am facut asta pana acum. Daca aveti si poze unde vine ampermetrul si care este semireglabilul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inainte de alte cele,mai bine ne spui ce traf ai gasit sa se potriveasca acolo si ce tensiune ai dupa redresare/filtrare in gol,fara nimic cuplat ca sarcina.Daca nu esti curios si vrei sa sari peste cateva etape,vezi ca ai doua semireglabile mari si late pe placa...cel cu valoare mare e pt reglajul tensiunii mediane,iar cel de valoare mica e pt reglaj curent de mers in gol.Nu ma deranjeaza sa -ti spun unde se cupleaza un instrument pt a face masurarea,dar in conditiile astea cand tu nu stii acest amanunt elementar,nu crezi ca mai bine apelezi la careva cu macar putina experienta in domeniu(adica ceva mai mult decat ai tu acum)?Nu de alta,dar o mica greseala te poate costa finali,prefinali si cine stie ce mai poti praji pe acolo.E doar o parere,nu mi-o lua in nume de rau,iti vreau doar binele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alta chestie ar fi ca nu are transformator!!!!!Firele de la 220v vin prin sigurante fuzibile in buton apoi in punte,intr-un ditamai condensatorul si din condensator vin cele doua placi care au fiecare etajul final,preamplificator si corector de ton.

 

Inainte de toate, trebuie verificat/masurat daca cineva l-a alimentat astfel de la reteaua de 230Vca,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu cred ca a facut cineva asa ceva.Cand am desfacut-o erau firele rupte.Am montat finali,am descoperit ca la un etaj adica cel cu firele schimbate aiurea nu avea prefinali si trei tranzistori bc171b arsi.Am sa montez Bd137 si 138 deoarece nu am bd135 si 136.Bc-urile le voi inlocui tot cu bc171.O sa inlocuiesc condensatorii de 50uF cu 47uF 50v.Condensatorul cel mare de 3300uF cu doi condensatori de 3300uF 50V in paralel.Puntea redresoare cu una mai buna.Transformatorul am apucat sa fac doar carcasa.Mai am pana incep sa bobinez si o sa scot din secundar 32V.Sper ca dupa condensatorii de 3300uF in paralel sa nu depasesc 39V.

Edited by HelliosSun

Share this post


Link to post
Share on other sites

In sarcina poate n-ai sa depasesti,insa in gol cu 32V din traf, vei avea dupa redresare, pe filtraj, cca 45V.Cred ca ar fi bine sa te limitezi pe la 24V in secundar,maxim 26V.Daca vrei,masor luni la mine sa vad cat scoate traful in secundar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si mai am nevoie de formula aceaia de aflare a tensiunii dupa puntea redresoare.Parca era ceva cu 1.41.Astea doua probleme le mai am biasul si formula.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fericitule...altii nu-si vad capul,si tu esti pe cale sa ramai fara probleme,daca le rezolvi pe astea doua.

Am masurat la mine si e asa cum spuneam,26V.Traful original scotea 24V dar a fost intrerupt primarul si a trebuit sa-l schimb.Rebobinarea e peste puterile mele,pt ca e impregnat si nu ma bag la asa ceva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

HelliosSun,parca ai primit explicatii pe celalalt forum....sper ca ai inteles ce trebuie facut!....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines