Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest ionicadelatara

Amplificator Rutgers SSA-30w

Recommended Posts

Guest ionicadelatara

Pt ca doar trei topicuri pe acest subiect nu-mi sunt de ajuns propun o analiza serioasa a acestui design pt ca mie mi se pare ca poate fi chiar imbunatatit la aspectul zgomot pt circuitul de bootstrap rail al operationalului asa cum este mentionat in topicul original

.

https://www.by-rutgers.nl/SSA-30W.html

 

Una dintre idei pentru cei care chiar vor citi  acest topic propun  inlocuirea lui lm78xx 79xx cu lm317, lm337 chiar si  in capsula mica de 100ma in ""saracia" mai jos:

Este chiar de dorit  aceasta inlocuire desi Jung demonstrase candva ca lm337 nu este capabil de un psrr la nivelul lui lm317 si pt ca de multe ori greseli ale autorilor celebri se perpetueaza inutil,

 

cineva demonstreaza ca jung se inseala in paginile care incep cu urmatoarea:

 

www.diyaudio.com/forums/power-supplies/143539-another-look-lm317-lm337-regulators-5.html

 

chiar si 78l15 79l15 stau mai bine la capitolul zgomot decat cele de putere folosite de acesta si nu stiu de ce a folosit capsula de 1,5a cata vreme sarcina este de ordinul k-ohmilor

 

Schema in cauza:

 

Posted Image

Edited by ionicadelatara
Link to post
Share on other sites

E un caz particular ...Cum de găsești doar excepții de la regulă ? Orice schemă simplă permite o putere mai mare , la valori ale distorsiunilor sau SR echivalente sau acceptabile .Ce naiba , în trecut aveai un fler ...

Link to post
Share on other sites
Guest ionicadelatara

Stiu deja care sunt consecintele :-( ca doar am prajit trei tda1514

 

Problema bootstrap-ului se va rezolva destul de  usor la mine pt ca deja am montat lm317 lm317 capsul de 1.5 amperi original national semiconductor si astea folosesc divizor rezistiv.

Lucrez deja la acest amplificator cu triplet in final, dar aceeasi topologie sziklay, adica dubletul folosit in proiectul cu tda1514 pentru bootstrap il atac cu bd149-150 cu scaderea corespunzatoare a curentului de bias pt tranzistorul de atac.Sper sa il fac suficient de stabil.Nu vreau sa incarc bd139-140 prea tare pt ca folosesc o tensiune de alimentare destul de mare fata de cea din schema originala.

Nu folosesc ntc-ul pt ca nu am momentan nici unul la indemana.Nu prea imi dau seama care este valoarea pe care ar trebui sa o folosesc eu.La mine r5-r6 sunt de 330 ohmi .R7-R8 sunt tot 3k3 desi ar trebui sa fie vreo 10k...

Diodele 1n4148 pt bias ar trebui inseriate  median cu un potentiometru dar r1, r2 este de doar 3.3 ohmi acum si cu un curent mai mic cred ca inca sunt in clasa a...

Link to post
Share on other sites

... mi-am reamintit de faptul ca in arhiva mea am cateva manuale de service ale unor firme ce au folosit principul Bootstrap pentru a inlocui etajul VAS ( este o explicatie simplista , IC-ul 5532 are alimentare flotanta , referinta sursei de +/- 15V fiind iesirea audio :)  ) .

Uite un exemplu didactic , este vorba de E25 de la MC2 : 

 

Posted Image

 

Performantele sunt exceptionale .

Este evident de ce !

Link to post
Share on other sites
Guest ionicadelatara

Nu va faceti griji:

in topicul meu au loc toate interventiile tehnice.

"I'm on the learning curve" cum zice seful meu :-)

Prima schema cu bootstrap rail din punct de vedere istoric cred ca e cea folosita in unele etaje verticale din osciloscoapele tektronix si acolo face stabilizarea factorului miu al unei triode cu un repetor tranzistorizat plasat in catodul unei triode al carui colector incarca  median un divizor rezistiv ca sarcina anodica pt tub.

Am pus link-ul cu etajele verticale Tektronix  la sectiunea cu tuburi de vreo doi ani cel putin , dar nici macar pe unul n-am vazut pe acolo sa aplice macar o tehnica de liniarizare fie a factorilor miu, gm, etc desi sunt prezentate in detaliu cu exemple majoritatea topologiilor hibride posibile .

Ultimul montaj ca importanta istorica apartine unui inginer rus, dar pt informatii suplimentare  @franzm poate fi contactat in particular.

Link to post
Share on other sites

Stiu deja care sunt consecintele

Eu m-am referit la faptul ca, datorita egalitatii celor doua rapoarte de divizare, tensiunea de mod comun la intrarea AO este f mica, practic zero. Prin urmare se pot folosi si AO cu CMMRR mic si distorsiuni de mod comun mari. Schemele prezentate de colegi nu tin cont de acest lucru si necesita AO cu performante de mod comun f bune.

Link to post
Share on other sites

Guest ionicadelatara

Va multumesc pt explicatie.Mie unele lucruri imi scapa, recunosc :-(

Eu nu am la dispozitie nimic mai bun decat lm4562, opa1612,lme49710, ne5534 original signetics si texas si njm4562.

N-am cu fet pe intrare decat op275 momentan.

Totusi mai  am un dublu balansat opa1632...

Link to post
Share on other sites

Varianta Kuroda.

Rusii au mers pâna intr-acolo, ca au folosit o baterie de 1,5V pentru polarizarea finalilor la un asemenea circuit diamond. Prezentat tot în Radio.

Edited by franzm
Link to post
Share on other sites
Guest ionicadelatara

Un articol interesant referitor la bootstrap.

il citisem deja.de fapt citesc toate articolele variatiunile acestei topologii de mai bine de doi ani, desi la inceput ma invarteam doar in jurul tehnologiei cu tuburi.Cred ca are un potential urias in simplificarea etajelor de atac si liniarizarea etajelor de putere.

Incepusem sa prezint subiectul in topicul cu tda1514 , dar separarea etajului de intrare de final e permisa doar de folosirea unui operational plus etaj final.

 

 @sharky a sugerat de multe ori ca o astfel de abordare este foarte sanatoasa avand atatea operationale performante pe piata.

 

Un bootstrap rail multiplu la troate nivelele posibile poate extinde si cursa de tensiune scazand distorsiunile in acelasi timp.

 

Chiar daca suntem la sectiunea cu tranzistori cred ca trebuie mentionat acest document cu care cred ca a inceput totul :

 

https://deepblue.lib.umich.edu/bitstream/handle/2027.42/70790/RSINAK-31-9-979-1.pdf;jsessionid=DCE9343F43D665D283021D5B70ED8233?sequence=2

 

asta ar fi al doilea:

 

http://www.davmar.org/TE/TekConcepts/TekVertAmpCircuits.pdf

 

paginile: 371-374 fig 6-765, 76,77

Posted Image

 

http://electronics.stackexchange.com/questions/145635/is-there-a-common-name-for-this-voltage-boosting-circuit-topology-idea

http://www.analog.com/media/en/technical-documentation/application-notes/742022599AN232.pdf

http://www.embedded.com/print/4217177

etc...

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines