Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

As vrea sa fac un coilgun


Vizitator darius12

Postări Recomandate

Vizitator darius12

  Am inceput sa adun condensatoare , pana acum am 2 buc 400V 330microF si unu 220V 820 microF , am ceva conductor cupru emailat de 0.5 si de 1.  Nu prea inteleg, cum se face incarcarea condensatorilor de la baterii. E deajuns sa le plus cu plus si minus cu minus si sa ii las pana se incarca condensatorii?  Eu asta inteleg din aceasta schema:

post-246031-0-11284200-1457544724_thumb.gif  

 

Iar ca si declansator sa folosesc un tiristor de putere? Am un arduino si as vrea sa il folosesc pt activarea tiristorului. Se poate?    

 

La ce intrebari pun, credeti ca o sa ma curentez tare sau doar asa usor?  :nas:                                             

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu zic să ai grijă cu astfel de ,,jucării,, fiindcă se lucrează cu tensiuni periculoase (circa 300V), iar unele persoane sunt mai sensibile ca altele din cauza rezistivității diferite a epidermei. Dacă ești genul care are palmele mereu umede, nu te sfătuiesc să te joci cu așa ceva. Fiul meu a experimentat și un astfel de montaj dar sub supravegherea mea, pot spune că nu e chiar așa spectaculos și trebuie făcute foarte multe experimente până obții rezultate cu adevărat mulțumitoare, inclusiv forma și materialul ,,proiectilului,, folosit. Folosirea unui Arduino pentru declanșarea acestui dispozitiv este ca uciderea unei muște cu un tun cu plasmă....absolut inutilă. Riști să distrugi controllerul și ar trebui să faci comanda printr-un optocuplor, care să izoleze galvanic cele două circuite între care se află diferențe mari de potențial.Mai simplu legi un rezistor de circa 5kOhmi între poarta tiristorului și printr-un întrerupător fără reținere (gen sonerie de ușă) îl pui pentru scurt timp la anodul tiristorului. Condensatorii se încarcă cel mai sigur cu un circuit invertor de blitz (foto flash) recuperat de la un aparat foto de unică folosință.Acela oferă de obicei o tensiune de 250-300V curent continuu. Se pot încărca și de la rețeaua de 230V printr-un rezistor de limitare de 10kOhmi și o diodă redresoare tip 1N4007, dar nu recomand asta în niciun caz, fiindcă este pericol mare de electrocutare sau chiar de explozie a condensatorilor !!! 

Link spre comentariu
Vizitator darius12

Multumesc de raspuns.

 

Nu sunt genul cu palmele mereu umede  :limb:

 

Vreau sa folosesc Arduino pt comanda pt ca vreau ca eventual sa comand declansarea din calculator. Ar trebuii sa folosesc un ssr. Unde gasesc asa ceva?Pot sa il fac eu?

Imi sunt pe drum (din China) 2 senzori (de tip optocuplor) cu care sa masor timpul  cand intra proiectilul in solenoid si cand iese, ca sa pot experimententa.

 

Nu am la indemana un astfel de circuit "circuit invertor de blitz (foto flash) " si nici nu stiu de unde as putea face rost de asa ceva. In cautarile mele pe google, despre coilgun, majoritatea foloseau acel circuit din camerele foto de unica folosinta, dar din pacate eu nu am cum sa pun mana pe asa ceva. 

 

De aceea am intrebat daca aceea schema din primul post este viabila, sau daca, chiar trebuie un invertor de tensiune. De la retea imposibil, treaba trebuie sa fie portabila.

 

Link spre comentariu

Schema din prima postare este chiar bobina și tiristorul ce asigură descărcarea condensatorului pe bobină. Dar trebuie alimentată cu 300V dintr-un montaj de blitz portabil. Se pot găsi prin talciocuri sau pe diverse site-uri de vânzări astfel de blitz-uri portabile cu baterii. Căutați și aparate foto de unică folosință pe la studiouri foto, imposibil să nu găsiți așa ceva, erau la modă prin anii 90 și unii le mai păstrează așa, de decor prin vitrine...aveam la un moment dat câteva din astea pe la serviciu, încărcam condensatori cu 300V și-i lăsam la vedere să-i ia în mână colegii mai curioși....ce ne mai distram. A luat-o chiar ,,șeful ăl mare,, cu un astfel de condensator încărcat, am fost și convocat la o întâlnire explicativă cu ocazia aia, noroc că-i plăcea și lui să facă farse...

În ultimă instanță puteți folosi chiar un invertor auto 12V-220Vc.a. căruia-i adăugați o punte redresoare la ieșirea de curent alternativ, sau preluați tensiunea continuă de circa 300Vc.c. de pe placă, chiar de la bornele condensatorului de filtraj al invertorului.

Link spre comentariu

Descarcarea unui condensator intr-o bobina nu este cea mai buna solutie. Are caracter oscilant si efect complex asupra proiectilului, accelerare si franare. Eu i-am facut asa ceva unui nepot pe cand era copil. Functiona prin descarcarea unei singure semialternante din retea (10 ms) printr-un tiristor. Totul arata ca un pistol mic legat cu un cablu la priza. Constructia era foarte sigura, doar era vorba de nepotul si finul meu!Proiectarea este dificila, mai bine se stabilesc experimental forma si dimensiunea bobinei, forma si masa proiectilului si pozitia de start a acestuia fata de bobina, foarte importanta. Bobina a iesit, pe jumatate din lungime, conica cu varful catre proiectil si, pe a doua jumatate, cilindrica. Proiectilele erau cilindri cu lungimea de 20 mm taiati din electrozi de 5 mm. Teava era din alama, de la o antena telescopica. Curentul maxim in bobina era de 15 A. Baiatul mai spargea cu pistolul obiecta de sticla prin casa si mama-sa i l-a aruncat. Schema si dimensiunile exacte nu le mai stiu pentru ca au trecut multi ani de atunci.

Link spre comentariu
Vizitator darius12

  Si daca as sti cum arata o aprindere electronica capacitiva auto, imi imaginez ca are sa fie mare, iar eu caut ceva mic, portabil, ceva in genu : http://www.instructables.com/id/Coilgun-Handgun/   ,  dar nu neaparat sa arate ca un pistol, nu estetic ma intereseaza.Oricum trebuie sa fie portabil deci pe baterii.

 

 Dar dupa cum am spus circuitul de incarcare ma deruteaza, urmand declansatorul care cum am spus va fi activat de un arduino, deci imi trebuie un solid state relay   sau nu stiu ceva cu optocuplori ca sa imi protejez microcontrolerul.  

 

 A sa ma duc saptamana ce vine in piata de vechituri de la mine din oras sa vad daca nu am noroc si gassesc acele camere de unica folosinta. Am gasit un site cu o schema pt asa ceva dar, are ceva limitari de incarcare inclus in el care eu as putea sa le fac din arduino, si cu cat e ma simplu cu ata mai bine : http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=capcharger2

Link spre comentariu

O aprindere electronicá cu descárcare capacitivá nu este mai mare decât un pachet vidat de cafea la 500g. Cel putin versiunile rusesti ce au circulat pe la noi.Se mai gásesc prin unele talciocuri sau pe site-uri de vânzári sh..Dar e mult mai voluminoasá decât o plácutá de blitz, care e cea mai recomandabilá alegere în acest caz.

Link spre comentariu

Am vazut undeva pe net o versiune cu mai multe bobine, alimentarea lor fiind controlata de optocuploare ce sesizau intrarea proiectilului în zona de influenta a fiecarei bobine.  Pentru reducerea frecarii s-a îmbracat proiectilul cu un tub subtire de teflon. (Se poate folosi si un tub de teflon pe post de teava.)

Se poate experimenta si cu un motor asincron desfasurat (ca la trenurile maglev) dar trebuie tinut cont de viteza variabila a proiectilului.

Link spre comentariu
Vizitator darius12

 

 

E plin netul de scheme din astea. Tie iti trebuie doar un ridicator de tensiune. De restul se ocupa Arduino.

 

Sti ca esti pe drumul cel bun cand lucrurile se complica tot mai mult si mai mult :)

 

Am vazut prin surse ceva transformatoare mici, coboratoare de tensiune ma gandesc, dar de unde pot afla pe ce tensiuni lucra acele mici transformatoare?

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări