Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
doru3160

Baterie NP-FW50

Recommended Posts

Salutare.M-am bagat zilele trecute intr-o baterie din asta pt ca am crezut ca e moarta si am fost curios sa vad ce elementi are.Camera n-o mai "simtea" deloc,iar pe borne tensiunea era zero.Spre surprinderea mea,elementii sunt ok,dar aveau doar 2,8V fiecare.Dupa ce i-am incarcat direct din sursa(cu limitare binenteles),am reusit sa masor dupa 6 ore de la incarcare 3,86V pe fiecare,deci in total ar fi aprox 7,7V ceea ce nu e chiar rau.Partea proasta e ca pe placa electronica la bornele de iesire imi ajunge doar minusul(deci ce era mai usor de verificat,respectiv rezistenta de 0,1 ohmi si siguranta de 5A sunt ok),dar plusul se impotmoleste pe undeva,inca n-am reusit sa vad unde.In poza am marcat cu rosu plusul,cu albastru minus si cu alb mediana,puntea dintre celule.Daca cineva a avut experiente cu asemenea placa,poate ma lamureste si pe mine daca se mai poate face ceva sau e buna de aruncat.Intre timp am comandat alta baterie noua,deci problema camerei e rezolvata.

Am incarcat pozele si la rezolutie mai mare,poate descarcate se poate da zoom si vedea mai bine detalii

 

Posted Image

Posted Image

Posted Image

untitled,,,.bmp

Link to post
Share on other sites

Posibil ca dublul Mosfet ce asigură încărcarea/descărcarea acumulatorului să fie ori defect, ori nu e comandat din varii motive de către controllerul circuitului de protecție.Uneori aceste circuite de protecție au nevoie de un ,,impuls,, de tensiune externă după ce bateria se autodescarcă sub un prag minim acceptabil de către controller sau fac scurtcircuit accidental.Dați-i un 9-12VVc.c.  printr-un bec înseriat (pentru limitarea curentului) și vedeți dacă ia curent prin circuitul ei de protecție.Dacă ia ceva curent inițial de încărcare, atunci trebuie să și dea un curent de descărcare... verificat.

Link to post
Share on other sites

O sa incerc maine sa vad ce obtin.Cand am incarcat,am cuplat sursa direct pe bornele celulelor,am sarit montajul de pe placa,pt ca nu ajungea tensiune la bornele celulelor,dar n-am trecut de 7,8V .O sa merg direct pe sursa cu limitare la 40 mA.Sunt destul de ghiznovatice bateriile astea,pt ca trebuiesc recunoscute de camera.Daca se monteaza acelasi tip de baterie dar no name,camera n-o recunoaste si da mesaj de schimbare cu o baterie de brand,chiar daca bateria e in toate mintile si incarcata.Eram curios de o schema la trasnaia aia de placa,mai mult ca fapt divers,pt ca sunt sigur ca daca se gaseste o piesa de vina,va fi greu spre imposibil de procurat si schimbat.

Link to post
Share on other sites

Concluzie-mai bine montau o pedala de pornire,ca la scuter.

A mers,si-a dat drumul.Am bagat crescator de la 7V cu limitare la 40 mA si pe la 8,5V a intrat sursa in limitare,semn ca a inceput sa debiteze curent pe baterie.Am masurat dupa asta si am la bornele bateriei 8,2V din cauza ca aseara am bagat direct celulele pe un incarcator universal,si am lasat pana la decuplarea automata.Cuplat normal la borne nu a vrut sa incarce,si nici in camera nu cupla incarcarea(se poate folosi tensiunea USB).

Am probat cu un bec, un consum de 40mA,si s-a aprins,de unde pana acum nici instrumentul de masura nu vedea nimic pe iesire.Mai ramane sa vad dupa amiaza daca este acceptata de camera,si daca da,inseamna ca m-am facut cu o baterie de rezerva...inca se tine bine,daca socotim ca sta de mai bine  de un an degeaba,catalogata drept "moarta".Initial o luasem taman ca sa folosesc placa/conectorul cu alte celule,sa fac un fel de grip.

 

Edit.

Multumesc pt sfat,a fost de un real folos,merge si pe camera.

Cateodata e bine sa nu tii seama de ratiune si sa faci si ceea ce de obicei nu ai face... ma gandeam la orice,numai la supravoltare nu.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines