Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Sign in to follow this  
val

Testare componente

Recommended Posts

 Intrucat nu am mai lucrat pana acum cu optocuploare si optotriace, rog un sfat: cum pot verifica aceste componente? Am testat 3 circuite diferite de variator de tensiune 220v (uC, optotriac, triac), niciuna nu a functionat . Un circuit mentinea becul aprins permanent, celelalte doua aprind becul pentru o fractiune de secunda.

 

 Optotriacele (MOC3041, 3063 si 3062) sunt cumparate din magazine diferite si singura posibilitate de a le testa este SMT-ul construit dupa schema postata la "Proiecte complexe".  La masurare, este detectat ledul de pe pinii 1 si 2 iar la pinii 4-5-6: "No, unknow, or damage part", situatie identica pentru toate optotriacele.

 

 Credeti ca ar fi vorba de lot de componente defecte / contrafacute? Nici cu triacele cumparate de la aceleasi magazine nu stau prea grozav: BTA08 si BTA12 vazute ca rezistenta de ~ 84ohmi (T1-G), BT139 vazut ca tranzistor. Testerul pare in regula, BT136 si BT138 vazute corect.

Edited by val

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru optocuploare si tiristori,triace eu am testere facute.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puteti posta schemele? Multumesc anticipat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumiri inca odata; pentru optotriac ma gandesc sa caut o aplicatie simpla, de preferat alimentata la o tensiune mai mica de 220v.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu placere.Si eu am in plan sa fac un tester penrtu optotriace dar inca nu am avut timpul necesar sa studiez problema.Poate are cineva facut sa ne dea o schema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De pe o placa a carei provenienta si utiltate nu o cunosc, intre timp am dezlipit o componenta S21MD4V care dupa fila de catalog este optotriac. Daca la testul cu SMT, MOC-urile prezentau la pinii 4, 5 si 6 indicatia "No, unknow, or damage part", in cazul S21MD4V la aceeasi pini componenta este vazuta ca tranzistor PNP.

Share this post


Link to post
Share on other sites

păi MOC sunt optotriace, nu optocuploare cu tranzistor! şi unele nu au bipolar, ci opto-MOS (destul de puţine)...

 

eu zic să nu te bazezi pe SMT la astea, că nu l-au gândit pentru aşa ceva, singura soluţie valabilă e să faci un tester de genul celui deja dat de dan cod (mersi, am deja şi eu câteva, dar nu strică mai multe, chit că folosesc exact acelaşi principiu).

 

mai poţi şi "uni" schemele între ele, şi folosi pentru triacele de putere un bec de lanternă sau auto... bec-bec, cu filament, nu halogen, xenon sau altă treabă d'asta! :dâ

ori un motoraş de 12 volţi... cine a păstrat casetofoane auto, are! :wretre

 

(cred că am să traduc zilele astea "modul de utilizare" al testoarelor pentru aşa ceva de pe TE... eu pe alea le folosesc... )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines