Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
cniky

recomandare statie lipit ,deslipit

Recommended Posts

Datorita faptului ca multa lume m-a intrebat cum se lucreaza cu statile de aer cald, m-am hotarat sa scriu un mic "tutorial" in aceasta idee, care sper sa va fie util... :wink:

 

Cu o staie de lucru bazata pe suflul de aer cald,staie de aer cald,suflanta (poteti sa-i spuneti cum vreti) se pot realiza operatiuni de lipire/schimbare echipamente atat SMD cat si BGA (cu pinii aflati sub componenta). in cazul echipamentelor BGA fiind totusi nevoie de niste `site BGA` (matritze) + pasta speciala de cositor, pt. realizarea `bilutelor` de conexiune pe pinii acestora.

 

Aceste statii functioneaza pe principiul suflului de aer la o presiune reglabila printr-un tub mobil, pana la "capul de in calzire" , de unde se face si evacuarea prin diuze care pot fi de mai multe modele si marimi.

 

Posted Image

 

Da, intradevar "rework" se refera la operatiunea schimbarii componentelor SMD, dar nu este nici un fel de problema in a le pune pe o placa "blank" atata timp cat padurile pe care urmeaza sa fie aplicat piesa sunt cositorite, operatiunea fiind foarte rapida si facila deoarece se poate realiza procesul de fluidizare a cositorului pe o suprafata mare, urmand a se aplica doar componenta.

 

Fluxul

In procesul de lucru se foloseste flux (este o pasta) , pt. fluidizarea facila a cositorului si penseta/pesnete pt. extragere/manipularea componentelor.

Cum spuneam, fluxul este o pasta speciala care faciliteaza fluidizarea cositorului care se foloseste pe scara larga in mod industrial ATENTIE :!: NU FOLOSITI SACAZ SAU ALTE PASTE DECAPANTE :!: .Aceasta pasta se pastreaza in cantitati mici la rece (in frigider) - temp. de 2-7 grade Celsius, evident, inainte de utilizare, fluxul se lasa pana atinge temperatura mediului ambiant.Tocamai datorita faptului ca isi pierde proprietatile la tempraturi mai mari de 7gradeC, aceasta se scoate de la rece in cantitati cat mai mici, atat cat sa ajunga utilizarii de cateva ori, dar a nu se lasa la temperatura mediului mai mult de 2-3 saptamani.

ATENTIE :!: NU reintroduceti pasta ramasa inapoi la rece :!:

Pt. o utilizare facila, introduceti fluxul intr-o seringa careia i se aplica un ac (de seringa evident :P ) taiat la dimensiunea de 5-15 mm

 

ATENTIE :!: :!: Fumul emanat in timpul lucrului este FOARTE nociv, folositi un extractor de fum sau lucrati intr-o incapere foarte bine aerisita :!: :!:

 

Posted Image

in partea de sus este flux aflat la rece, iar in partea de jos flux pregatit pt. utilizare

 

Reglaj temperatura si presiune

Depinde foarte mult de la o statie la alta, (pompa de presiune si rezistenta incalzire diferita) si deci nu exista o regula neaprat, in functie de necesitati se regleaza atat presiunea aerului cat si temperatura acestuia.In general se lucreaza cam la nivele - presiune aer la jumatate, - temperatura la jumatate, nu exista nivele de masura pe butonul de reglaj,cum spuneam mai sus difera de la o statie la alta si tinand cont ca majoritatea statilor existente/folosite la noi sunt produse manual in China , deci... :lol:

ATENTIE :!: mare grija la reglarea presiunii aerului si tipul de diuza folosit, se poate sa va zboare la propriu componentele de pe placa.De asemenea aveti grija la temperatura, SMD-urile cat si BGA-urile au padurile foarte mici si exista riscul exfolierii in urma unei supraincalziri :!:

 

Posted Image

 

Diuzele

Diuzele sunt niste`fante`de diferite modele si/sau dimensiuni care se aplica pe capul de evacuare, pt. a creea un flux de aer pe o anumita suprafata, evitanduse altfel incalzirea inutila a componentelor adiacente, si inacelas timp o directionare facila a fluxului de aer pe suprafata de lucru.

ATENTIE :!: Folosind diuze de dimensiuni mai mici,creste si presiunea fluxului de aer prin acestea, deci faceti recolerarea necesara in functie de modul de lucru :!:

 

Posted Image

 

Masa de lucru

In mod uzual se foloseste o masa de lucru ca in figura urmatoare, cu ventilator pt. fum, si paduri inaltatoare fata de masa pt. fixare placa in lucru.

 

Posted Image

 

Se mai poate folosi si o placa ceramica (gresie/fainta) pe post de masa de lucru, iar pt. fixare/distantare placa fata de masa se poate folosi un radiator de aluminiu (dimensiunea in functie de nevoi), asezat cu partea plata spre partea ceramica (masa) , iar `aripioarele` in sus, pe acestea urmand a se aseza placa aflata in lucru, personal folosesc in loc de radiator "plase ecranaj" luate din telefoane.

ATENTIE :!: NU asezati niciodata placa direct pe masa de lucru, trebuie sa existe o circulatie de aer intre acestea pt. disiparea caldurii, iar daca folositi un material ceramic, acesta este un bun termoconductor si va rezulta o incalzire a acestuia impreuna cu placa, etc,etc. :) :!:

 

Posted Image

se observa in imagine "sitele ecranaj" pe care este asezata placa

 

Site BGA

Componentele BGA, sunt acele componente care au terminalele pozitionate sub corpul piesei.

Sitele BGA sunt niste matrite pt. realizarea `bilutelor`(padurilor), la componentele BGA , necesare fixarii acestora pe placa.

Bilutele se realizaeaza din pasta de cositor sau se gasesc si gata facute, urmand doar a fi aplicate pe sita.

 

Posted Image

 

Un filmuletz explicativ de realizare a bilutelor gasiti AICI

 

Mod lucru (rework)

 

ATENTIE :!: Fluxul de aer se aplica INTODEAUNA pe plan vertical (perpendicular pe componenta) , nu incercati "artificii" de a directiona fluxul de aer sub unghiuri mici, s-ar putea sa aveti surprize neplacute ;) :!:

 

Extragera comonenta - >In cazul componentelor SMD,se apilica flux pe terminalele acestora,se incalzeste pana la lichefierea cositorului apoi cu ajutorul unei pensete se indeparteaza componenta/componentele.Ar fi bine sa nu tineti penseta pe componenta in procesul de incalzire, introduceti-o in aria de lucru doar pt. extragerea componentei.Dupa extragerea componentei, se aplica din nou putin flux pe padurile de pe placa, apoi cu letconul , acestea se curata/niveleaza.In cazul in care este nevoie de curatarea si terminalelor componentei, se aplica aceeasi metoda.

ATENTIE :!: NU folositi pistol de lipit sau ciocan de lipit IN NICI UN CAZ, componentele SMD sunt foarte sensibil electrostatic :!:

 

Aplicare componenta

Dupa curatarea prealabila a padurilor de pe placa, se aplica din nou putin flux pe acestea, se incalzesc pana la lichefierea cositorului apoi se aplica componenta pe pozitie.

 

OBS.:

In cazul componentelor BGA, fluxul se aplica flux intre placa si componenta, apoi aceasta se incalzeste de deasupra pe toata suprafata ei, verificarea daca s-a lichefiat cositorul se realizeaza cu penseta, miscand FOARTE, FOARTE finut de un colt al componentei pe orizonatala, NU apasati in nici un caz pe componena !!!

 

Acest material in format PDF il gasiti AICI

 

 

daca vi se pare util acest material, rog pe Vasile sau niq_ro (moderatorul acestei arii) sa puna topicul "Lipicios (Sticky)" :P

 

Reproducerea acetui material fara acordul meu se numeste lipsa de respect si proasta crestere :P :P :P

 

Niky C. :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

SalutMa cheama Sanyi ,sunt din Baia Marelucrez la o firma unde tin service la niste jocuri de noroc.Acasa fac montaje cu microcontrolere(in special familia 8051)si automatizari.Pana acuma la partea cu smd lucram cu un portasol Nimrod solderpro 70.As vrea sa-mi cumpar o statie de lipit ,ceva in genul cum ai tu in poza.Am cautat pe net,pe la firmele din Romania,dar nu am gasit nimic la un pret bun(in afara de Adelaida),pote ma poti ajuta tu cu o adresa (nu neaparat WEB),de unde pot sa-mi comand asa ceva

Share this post


Link to post
Share on other sites

SalutMa cheama Sanyi ,sunt din Baia Marelucrez la o firma unde tin service la niste jocuri de noroc.Acasa fac montaje cu microcontrolere(in special familia 8051)si automatizari.Pana acuma la partea cu smd lucram cu un portasol Nimrod solderpro 70.As vrea sa-mi cumpar o statie de lipit ,ceva in genul cum ai tu in poza.Am cautat pe net,pe la firmele din Romania,dar nu am gasit nimic la un pret bun(in afara de Adelaida),pote ma poti ajuta tu cu o adresa (nu neaparat WEB),de unde pot sa-mi comand asa ceva

Sal. mergi la Remus de la TunningGSM de la voi din BaiaMare (e prin centru pe o strada in spate la teatru sau ce e cladirea aia mare) , te ajuta el. :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Vasile

Reproducerea acetui material fara acordul meu se numeste lipsa de respect si proasta crestere :P :P :P

Niky C. :wink:

:P ti-ai gasit

Share this post


Link to post
Share on other sites

E bunicica solutia. Am incercat, insa cu sarma de cupru in interior. Probabil de aceea nu a dat randament, desi letcon-ul era de 100W. Se racea prea repede partea incalzitaore a letconului. Cat timp era usor rosiatica in interior, am observat ca mergea treaba. Oricum, problema de-a dezlipi piese mai mari ca suprafata ramane. Deci... pana acum ramane pe picioare faza cu pompa pentru acvariu. Debitul de aer sa spunem ca e rezolvat. Ne trebuie un jet capabil sa dezlipeasca o suprafata cam de 1 cm patrat, sa zicem IN ACELASI TIMP(BGA). intervine un element incalzitor de putere ceva mai mare. O solutie ar fi trecerea curentului de aer printr-un compartiment cat mai mic si cat mai eficient pentru incalzirea aerului si protejat termic. Ma duce cu gandul la firele de nikelina incalzite printr-un curent direct ce le strabate, ca in cazul resourilor, intr-adevar. Caldura n-ar fi preluata de la pereti in acest caz, ci direct produsa de fire.Apar noi probleme de izolatie in acest caz, banda aceea ignifuga ar fi o solutie, fiind si mult mai usoara in comparatie cu materialele izolante de tip ceramic. Astept idei la: [email protected] de la diversi amatori. Numai bine!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest adiena

vreau sa va intreb daca um pistol cu gaz (am unul) se poate folosi ca si statie de aer cald, daca ii scot varful.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest automotive

ATENTIE icon_exclaim.gif NU FOLOSITI SACAZ SAU ALTE PASTE DECAPANTE

De ce nu trebuie folosit sacâzul ? :shock:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Letconul cu gaz este foarte bun pe post de statie cu aer cald ! Exista si diverse duze care se monteaza in locul virfului pentru lipit/dezlipit componente ! Este o solutie foarte buna dar mai ales ''usoara'' ! Ca sa nu mai spun ca este si ''foarte portabila'' ! O singura problema este totusi ! ?Pretul, care nu este asa de mic la un letcon cu gaz .Eroare grava la afirmatia cu sacazul ! Este total contra indicat, de folosit, decapanti pe baza de APA ! Sunt extrem de corozivi ! In timp duc la microfisuri in cablaj, greu de depistat chiar si cu lupa ! Toti decapantii profesionali contin mai mult sau mai putin sacaz pe linga alte componente !Don Mario

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma rog de cei de la allgsm sa imi trimita o statie de aer cald la 1,7mil care e portabila,de vreo 2luni si inca nu o trimite furnizorul.daca mai cunoaste cineva si alti furnizori de statii chinezesti

Share this post


Link to post
Share on other sites

In legatura cu letconurile cu gaz.

Eu am un Portasol Superpro si sa stiti ca nu mi se pare o mare afacere.

L-am luat acum un an si ceva si am dat atunci 2mil. Avea un singur varf. Restul se cumpara separat sau se poate achizitiona o trusa cu letconul si cu o parte din accesorii la un pret cam mare, sau chiar trusa cu toate accesoriile la un pret si mai mare. :rolleyes:

Pentru aer cald banuiam ca se da jos varful si se foloseste ca atare. Asa ca am cumparat doar un deflector pt. aer cald. Cand sa-l montez, surpriza... nu se potrivea deflectorul decat cu adaptorul de aer cald, care e o amarata de reductie de la 1cm sa zicem la 0.75cm si costa 300.000 si pe care nu am luat-o crezand ca nu am nevoie. Si asa am dat 300.000 pe deflector, care nu e altceva decat o bucatica amarata de tabla de inox indoita. Si asta acum un an si jumatate.

In fine, m-am consolat cu ideea ca am letcon cu gaz si nimeni nu e mai tare ca mine si o sa imi iau eu si adaptor din ala sau o sa dau cuiva 100.000 si o sa mi-l faca la strung.

Nu am mai apucat sa fac sau sa cumpar adaptorul ca s-a stricat letconul. Mai intai s-a infundat. De la gaz probabil. Am cumparat tub din acela pt. brichete, Ronson, doar nu era sa cumpar din ala de care vindeau astia de unde am luat Portasol, care costa o gramada. Si pe site la Portasol spune ca merge cu butan standard, pentru brichete.

Letconul functiona in continuare, dar flacara nu mai era constanta, avea momente cand "stranuta".

Dupa acest fenomen, care a aparut la scurt timp dupa ce l-am cumparat, s-a fisurat rezervorul de gaz. Reglarea flacarii se face din supapa pe unde se incarca, daca stiti si la unele brichete e la fel. Supapa are in jurul ei ca o piulita, care se roteste pentru a varia cantitatea de gaz. Capatul din spate a letconului se roteste. Acest capat este prins intr-un singur punct, pe acea piulita de reglaj. Letconul s-a aflat in lada de scule, unde s-a mai zdruncinat putin, sau l-am mai scapat eu pe jos oricum, s-a fisurat in jurul supapei. Nu a apucat scula sa isi scoata banii pe ea. Acum daca o incarc cu gaz, in mai putin de 1min il pierde.

Sfatul meu: construiti-va statii de lucru cu aer cald, nu va mai complicati cu letconuri cu aer cald care se strica imediat si mai dati si o gramada de bani pe accesorii.

 

http://www.portasol.com/solderirons.html :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un ciocan de lipit cu gaz are varfurile interschimbabile, printre ele se afla si o duza pentru aer cald.Am cochetat cu ideea de a avea asa o scula, dar este de folosit la lucrulpe teren unde faci cateva lipituri si gata.Pentru lucrul heavy-duty este de preferat o statie de aer cald.Statii cu aer cald cele mai ieftine sunt la distribuitorii de GSM, allgsm sisite-ul complementar.O oferta profesionala am gasit la ARC Brasov dar la peste 2000Eurotrageti si voi concluzia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines