Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Sign in to follow this  
Untold

Casti piezo DIY

Recommended Posts

Va salut.

 

Priviti ce minunatii de casti de impedanta mare se pot face in regim DIY.

 

Pentru cine are acces la strung si freza, e floare la ureche!

 

P.S. Cine-mi face si mie o pereche, ii dau lemn de cires si voie sa descarce pozele.  :rade:

 

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Edited by Untold

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest

Frumoasa initiativa dar fara o membrana conica acele traductoare piezo se vor auzi farte incet.

Totodata limita inferioara a frecventei de raspuns va fi peste 500Hz, chiar mai sus.

Vei auzi numai ti-tiituri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se poate auzi chiar tare, dar cu un mic transformator ridicător de tensiune, sau direct de la un amplificator cu tuburi. Oricum frecvenţele joase nu pot fi corect redate de astfel de traductoare, aşa cum bine a zis şi colegul Leco.... unele telefoane fixe germane aveau căşti piezo, am şi acum una pe acasă. Dacă vreţi căşti cu impedanţă ridicată, se pot recupera din telefoanele englezeşti model Viscount ce se dădeau la fostul Romtelecom. Am măsurat o rezistenţă la borne de circa 560 Ohmi...iar membrana e dintr-un material plastic, nu metalică.Atât casca receptoare cât şi microfonul foloseau acelaşi traductor, deci se poate face o pereche de căşti dintr-un singur receptor telefonic Viscount...

post-179973-0-33538100-1457091915_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma gandeam ca pot fi folosite la un "crystal radio".

Edited by Untold

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fără amplificare nu vei auzi mai nimic în căştile piezo. trebuie acţionate cu semnal de nivel mare, de ordinul Volţilor sau chiar zecilor de Volţi...deci nu sunt potrivite pentru simplă detecţie cu cristal. Cele pe care le-am descris mai sus merg bine acolo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am experimentat si eu diverse variante, la 10 km de emitator.Antena cadru acordata 80cm x 30cm, dioda EFD. Referinta: casti militare de 4000 ohmi. Se aude tare, trebuie puse castile mai pe tample, ca este prea tare. Tonalitatea depinde de cat de strans este capacul in filet.Diverse table de-astea rotunde piezo, luate din jucarii chinezesti, din senzori etc. Obligatoriu in paralel cu un rezistor de vreo 10K. Se aude mai incet si pitigaiat, totusi merge binisor, odihnitor sa asculti mai ales vorbaraie.Transformator audio si difuzor de 4...8 ohmi cu diametru mare si membrana usoara (cele romanesti din anii 50...70). Daca este liniste in camera, se aude la 1 metru inteligibil.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru cine are acces la strung si freza, e floare la ureche!

 

Da,dar ai idee cat timp trebuie sa invarti strungul si freza aia ca sa bibilesti toate piesele alea din bronz si sa le asamblezi ca in poza?Lemnul nu-l mai pun la socoteala,dar si ala necesita cateva operatiuni.Ma indoiesc sa merite,mai ales daca avem in vedere rezultatul final(acustic vorbind),dar daca nu e altceva de facut,atunci nu-i bai,se poate,si iese un obiect frumos de atarnat pe peretii atelierului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am idee, am lucrat 10 ani ca strungar in mecanica fina, am facut pana si supape pt brichete, cu filet exterior usor conic, pe vremea cand brichetele nu erau de unica folosinta.

 

Cu freza cochetam doar cand aveam cate-un ciubuc, pt productie, foloseam strunguletul SP 80.

 

Nu zic ca se merita sa faci asa ceva, insa mi-a placut mult realizarea.

Edited by Untold

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vorbim de chestiuni diferite...supape de bricheta faceai in serie,reglai odata masina si aia era toata ziua daca nu te deranja nimeni,insa aici vorbim de unicate,pt fiecare reper trebuie timpul lui de executie cu tot ce presupune asta.Nu vreau sa-ti povestesc mai multe,daca ai strungarit la viata ta,stii foarte bine la ce ma refer.Eu n-am strungarit,insa am stat mult pe langa si mi-am rezolvat problemele,de aia stiu cam ce inseamna.Acum ca nu mai am pe langa cine sta,mi-am tras si eu un MN80 si ma mai joc din cand in cand,daca ma inghesuie nevoia.Da,e frumoasa lucrarea,dar atat.Ca utilitate e aproape de zero,si cum azi ne-am invatat sa fim eficienti...mai ieftin cumparam de la chinezi :rade:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nuuu, supapele de bricheta nu le faceam in serie. In serie faceam butoane din Bz si Al pentru potentiometre, dar tot ciubucuri erau....

Intr-o zi, maistrul mi-a zis ca-mi da strungul acasa in weekend, numa' sa nu mai fac ciubucuri la munca..  :rade:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pacat de munca. Discurile piezo lipite pe tabla sunt eficiente numai la rezonanta si se aud doar la frecvente peste 500 Hz. Am avut si eu casti piezo (mai am una), dar aveau cristal (Seignette) patrat, fixat pe trei colturi si legat cu al patrulea colt la o membrana de hartie. Se auzeau mai slab decat castile electromagnetice, dar aveau impedanta capacitiva si foarte mare. Cea mai mare sensibilitate si calitate se obtine la microfoanele dinamice, indiferent de impedanta. Se pot adaptata la orice impedanta de intrare printr-un mic transformator coborator. Eu folosesc direct doua microfoane dinamice poloneze de cate 1 kiloohm, in serie sau in paralel. Auditia este Hi-Fi, iar sensibilitatea este ceva mai mare decat la castile radio de 2 x 2 kilo.

O pereche de casti decenta se poate realiza mai usor ditr-o pereche de difuzoare mici (0,2 W) cu carcasa strunjita din lemn tare si un transformator coborator adecvat nevoilor. Transformatorul este bun pentru orice casti, deoarece rezistenta ohmica a primarului este mult mai mica decat impedanta lui in AF.

Share this post


Link to post
Share on other sites

traductoare piezo ceramice s-au folosit cu succes pe post de casca in telefoanele motorola ,erau montate in carcasa de plastic, clindrica cu inaltimea aproape egala cu grosimea traductorului, cu un orificiu de 2-3 mm.

la calitatea auditiei pe voce erau putin peste celelalte telefoane din acea vreme ,inainte de 2000 .

doua modele :8700 international si D460( flare ), dar nu sunt singurele.

daca au cavitate/bloc rezonante bine facute ar trebui sa mearga.

e doar o parere.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines